Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Music Ark, η ελληνική μουσική από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Μουσική παράσταση
06 Αυγούστου 2019 / 12:06

Μια πρωτότυπη πρόταση ψυχαγωγίας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Κέρκυρα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η παράσταση “the Music Ark project” παρουσιάζεται για δεύτερη συνεχόμενη θερινή σαιζόν στην Κέρκυρα. Πρόκειται για μια παράσταση που προβάλει την πορεία της ελληνικής μουσικής από την αρχαιότητα μέχρι τις σημερινές λαϊκές και παραδοσιακές εκφάνσεις της, συνδυάζοντας ζωντανή μουσική, χορό, αφήγηση και προβολή βίντεο.
Έχοντας αναδείξει και πέρυσι την πρωτότυπη και άκρως ενδιαφέρουσα αυτή πρόταση ψυχαγωγίας του τουριστικού κοινού και όχι μόνο, η εφημερίδα «Ενημέρωση» συνομίλησε και πάλι με τον εμπνευστή και εκ των βασικών συντελεστών της, Παναγιώτη Τελέκογλου, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικότερα σε αυτό το εγχείρημα.
 
  • Διανύοντας τη δεύτερη σαιζόν παρουσίασής της παράστασής σας στην Κέρκυρα, αρχικά θα θέλαμε να μας πείτε, για όσους δεν σας γνωρίζουν, τι παρουσιάζεται στην παράσταση “the Music Ark project”;
_Καταρχήν σας ευχαριστούμε θερμά για την τιμή που μας κάνετε, παρέχοντας για δεύτερη συνεχή χρονιά, αυτό το βήμα έκφρασης και παρουσίασης της δουλειάς μας. Είναι πολύ σημαντικό σε μία κοινωνία να μπορούν να αναδεικνύονται μέσω της δημόσιας προβολής νέοι άνθρωποι και ιδέες.
Η παράσταση “the Music Ark project” παρουσιάζει την Ελληνική μουσική από την αρχαιότητα έως σήμερα συνδυάζοντας ζωντανή μουσική, χορό και προβολή οπτικοακουστικού υλικού, από κάθε γωνιά της χώρας μας. Ξεκινάμε ερμηνεύοντας αρχαία Ελληνική μουσική με αυθεντικά αντίγραφα αρχαίων Ελληνικών οργάνων όπως η λύρα του Απόλλωνα, η βάρβιτος της Σαπφούς, ο δίαυλος και τα κρόταλα, φτάνοντας έτσι μέσα από ένα μοναδικό ταξίδι μιάμισης ώρας, στο σήμερα.
 
  • Τι ανταπόκριση έχει η παράσταση αυτή στο κοινό;
_Η παράστασή μας και φέτος, τυγχάνει θερμής αποδοχής από το τουριστικό κοινό το οποίο διαμένει στα ξενοδοχεία. Έχοντας αποκομίσει πολύτιμη εμπειρία από την περσινή χρονιά, δουλέψαμε σκληρά τον χειμώνα που μας πέρασε, επανεπενδύσαμε σχεδόν το σύνολο των απολαβών μας και έτσι φέτος, η παράστασή μας έχει εμπλουτιστεί και αναβαθμιστεί σημαντικά. Σταθεροί συνεργάτες και υποστηρικτές σε αυτό το μοναδικό ταξίδι, μία από τις πιο πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες της Κέρκυρας με αξιολογότατο διοικητικό δυναμικό το οποίο είναι σε θέση να επενδύει στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών, το ξενοδοχείο Kontokali Bay Resort & Spa του κυρίου Χαράλαμπου Βούλγαρη. 
 
  • Ποιες οι διαφορές στην παράσταση σε σχέση με πέρυσι και ποιοι είναι οι συντελεστές της “Music Ark”;
_Οι διαφορές στην παράστασή μας την τρέχουσα σεζόν είναι η προσθήκη ζωντανού χορού, η προσθήκη θεατρικών στοιχείων, ο εμπλουτισμός του ρεπερτορίου καθώς και του οπτικοακουστικού υλικού προβολής.
Την παράστασή μας πλέον στελεχώνουν, ξεκινώντας με τον χορό, η Ελένη Βασιλείου και η Μένια Τσιγάρου, στους μουσικούς, ο Κώστας Πετρίδης, η Εύα Μυλωνά και ο ομιλών, ενώ στην επιμέλεια του ήχου έχουμε μαζί μας τον Μίκη Ζησίου.

 
  • Πέραν του προφανούς στόχου της ανάδειξης της ελληνικής μουσικής, τι άλλο επιδιώκει η παράσταση;
_Κατά κύριο λόγο η παράσταση αυτή επινοήθηκε και πήρε τελικά μορφή με σκοπό την ψυχαγωγία αλλά και την δημιουργία της ανάγκης στον θεατή, να ανακαλύψει τον πολιτισμικό πλούτο που διαθέτει η χώρα μας. Πάνω στον χάρτη του τουριστικού entertainment όλης της Ελλάδας, δεν υπήρχε πουθενά μία ιστορία που να πηγαίνει «παρακάτω» από το Zorba’s dance και τα βασικά βήματα των παραδοσιακών χορών μας. Είναι φυσικά σημαντικό και το συρτάκι. Ας μου επιτραπεί η έκφραση, είναι και πολύ «ανεβαστικό». Έδωσε τροφή κυριολεκτικά για πολλές δεκαετίες σε όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες με τον τουρισμό αλλά, φαντάζεστε μετά από χρόνια τα παιδιά των φετινών τουριστών δίπλα στα παιδιά μας, να βαράνε ακόμα τα ίδια παλαμάκια «στο ίδιο τέμπο»; Ο πολιτισμικός πλούτος της Ελλάδας προσφέρεται για κάτι πολύ, μα πολύ παραπάνω από αυτό.
 Μέσα από την προσπάθειά που κάνουμε, παλέψαμε και τα καταφέραμε από πέρυσι, να δούμε τουρίστες 21 Οκτωβρίου με τη βραδινή δροσιά του ημιυπαιθρίου χώρου beach bar του ξενοδοχείου, στις 11 η ώρα το βράδυ, να μας χειροκροτούν όρθιοι στο τέλος της παράστασης. Αυτό είναι λοιπόν το πρώτο βήμα, όχι για εμάς μόνο αλλά για όλους εκείνους που καταλαβαίνουν την σημασία του να πάμε «παρακάτω» σαν επαγγελματίες στον χώρο του τουρισμού.
 
  • Εκτός από την παράσταση αυτή, παρουσιάζετε και κάποια άλλη πρόταση ψυχαγωγίας του τουριστικού κοινού;
_Μάλιστα. Ύστερα από συζήτηση με την διοίκηση του Corfu Imperial – Grecotel,  καταλήξαμε στην δημιουργία και του μουσικού σχήματος “Kalimera Ensemble” το οποίο σε αποκλειστική συνεργασία με τα ξενοδοχεία της αλυσίδας, ερμηνεύει μελωδίες της αρχαιότητας καθώς οι ένοικοι των ξενοδοχείων απολαμβάνουν το πρωινό τους.
Στην συνέχεια δημιουργήσαμε το μουσικό σχήμα “LYRΩDY” το οποίο συνοδεύει μουσικά το welcoming drink γαμήλιων δεξιώσεων, μία επίσημη εκδήλωση ή ένα ξεχωριστό γεύμα.
 
  • Ως καλλιτέχνης ασχολούμενος με τον τομέα του τουρισμού, τι πιστεύετε ότι πρέπει γενικότερα να γίνει από τους επαγγελματίες του χώρου;
_ Όταν μειώνονται τα έσοδα στις επιχειρήσεις που εμπλέκονται με τον τουρισμό, σε ένα νησί που θα μπορούσαμε να πούμε ότι “ζει” από αυτά, κάτι πάει λάθος. Είτε αυτό συμβαίνει λόγω της γενικότερης τουριστικής ύφεσης, είτε για  έναν επιπλέον λόγο στην Κέρκυρα, τα απορρίμματα. Σε κάθε περίπτωση, τέτοια τοπικά προβλήματα ή ζητήματα υποδομών των τουριστικών επιχειρήσεων, αργά η γρήγορα θα αντιμετωπιστούν. Για να φέρεις όμως πίσω τον κόσμο που χάθηκε, πρέπει να δώσεις και κάτι παραπάνω από αυτό που έδινες πριν φύγουν. Διαφορετικά δεν μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο η κατάσταση. Είναι μία λαμπρή συγκυρία για να υπάρξει η αναγέννηση ώστε στο εξής να χαρακτηρίζεται διεθνώς η Κέρκυρα ως ένας καθαρά πολυτελής τουριστικός θύλακας.
Σε αυτό το σημείο να πω, προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης, ότι με όλα τα ξενοδοχεία που συνεργαζόμαστε οι συνθήκες εργασίας αλλά και όλο το περιβάλλον συνεργασίας με αυτά είναι άριστο.
 
  • Τι θα προτείνατε για να επιτευχθεί η βελτίωση που προαναφέρατε;
_Υπάρχει στην αγορά η επιλογή του “one shot, one euro”, αλλά υπάρχει και το μπουκάλι κρασί με κόστος 300 ή 1.000 και πλέον ευρώ. Η προσέλκυση βραχυπρόθεσμα όμως όλο και περισσότερου τουριστικού κοινού το οποίο θα μπορεί να αγοράζει ακριβά και ποιοτικά, χρήζει άμεσα επένδυσης και κυρίως αναβάθμισης της παροχής υπηρεσιών αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού που τις στελεχώνει. Χρειάζεται, δηλαδή, καινοτομία και κυρίως όραμα. Μας ελκύει ένας στόχος σαν αυτόν; Το κάθε “κλικ” στον υπολογιστή του πελάτη, από το ένα ξενοδοχείο/πακέτο της Κέρκυρας σε ένα άλλο στην Σαντορίνη, Κρήτη, Ρόδο, Τουρκία ή Ibiza απέχει μόλις λίγα εκατοστά μέσα στην λίστα που εμφανίζεται στην οθόνη του. Τι παραπάνω μπορούμε να δώσουμε εμείς έναντι των άλλων; 
Από την πλευρά μας, στην ομάδα της “Music Ark”, κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατό να πείσουμε όλο και περισσότερα ξενοδοχεία ότι αυτά που προσφέρουμε βαδίζουν προς την κατεύθυνση της παροχής υπηρεσιών καινοτόμων και μοναδικών σε όλη Ελλάδα. Μέχρι τώρα το καταφέρνουμε ικανοποιητικά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
 
  • Τι άλλο σχεδιάζετε, λοιπόν, για το μέλλον;
_Φοιτώντας αυτή την περίοδο στη Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου και πιο συγκεκριμένα στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα: «Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή», έχω την τύχη να ανακαλύπτω έναν άλλο κόσμο με πολύ μεγάλες δυνατότητες αναφορικά στην δημιουργία νέων καλλιτεχνικών project. Το επόμενο βήμα λοιπόν, είναι κάτι πάνω στο οποίο ήδη δουλεύουμε και είναι η δημιουργία μίας παιδικής παράστασης με σαφή αναφορικά στοιχεία εμπνευσμένα από τον Ελληνικό πολισμό, η οποία θα αφορά τόσο το νεανικό κοινό των ενοίκων των ξενοδοχείων όσο φυσικά και τα παιδιά της Κέρκυρας.   
 
  • Πέραν του αμιγώς τουριστικού τομέα, όλες αυτές οι ενδιαφέρουσες μουσικές δράσεις που μας είπατε, παρουσιάστηκαν και κάπου αλλού;
_Είχαμε την χαρά και την τιμή πέρυσι τον Οκτώβριο να παρουσιάσουμε στα παιδιά της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος» τα όργανα και μέρος της παράστασής μας, στο πλαίσιο του μαθήματος «Ιστορία της Μουσικής με Εικόνα και Ήχο», κάτι το οποίο θα θέλαμε να επαναλάβουμε και φέτος. Επιπρόσθετα, συμμετείχαμε με το σχήμα μας LYRΩDY στην 5η Μουσικολογική Διημερίδα με τίτλο “Στρατιωτική μουσική και Στρατιωτικοί μουσικοί” που διοργάνωσε η Φιλαρμονική «Μάντζαρος» τον περασμένο Μάιο, όπου και κλείσαμε, με αρχαίους Ελληνικούς ήχους, το συνέδριο αυτό.

 
  • Γιατί επιλέξατε την Κέρκυρα για όλες αυτές τις δραστηριότητες;
_Στην Κέρκυρα ουσιαστικά μεγάλωσα περνώντας τα πιο όμορφα χρόνια της ζωής μου, από το 2004 που ήρθα ως φοιτητής του Μουσικού στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Μετά από σκέψη για το που θα μπορούσα να επενδύσω χρόνο και χρήμα ώστε να δημιουργηθεί μία επαγγελματική συνθήκη η οποία θα μου επιτρέπει να ζω όμορφα, στο μυαλό έρχονταν μόνο η Κέρκυρα. Είναι ένα μέρος στο οποίο δεν βρίσκεις τέλος στην ομορφιά του τοπίου του και εάν το επιτρέπουν οι εκάστοτε συνθήκες, μπορεί να μετατραπεί σε παράδεισο.