Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απρόθυμος ο ΦΟΔΣΑ Ηπείρου στην ικανοποίηση έκτακτου κερκυραϊκού αιτήματος μεταφοράς σκουπιδιών

σκουπίδια ΧΥΤΑ Ηπείρου
01 Ιουλίου 2016 / 13:27

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Το ταξίδι του δημάρχου απέναντι με αφορμή την σύνοδο των ΦΟΔΣΑ στα Γιάννενα δεν απέδωσε τουλάχιστον μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα όσον αφορά στη μεταφορά σκουπιδιών στους ΧΥΤΑ της Ηπείρου.

Σύμφωνα με τον Ηπειρωτικό Αγώνα, μετά τη Λευκάδα, που υπάρχει επιτακτική ανάγκη για μεταφορά περί των 15.000 τόνων ετησίως από το νησί στους ΧΥΤΑ της Ηπείρου (5.000 περίπου τόνους έκαστος), η Κέρκυρα ζητά τη μεταφορά 1000 τόνων άπαξ, ευελπιστώντας ότι πολύ σύντομα θα καταφέρει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και να θέσει σε εφαρμογή τον σχεδιασμό διαχείρισης της δημοτικής αρχής. Πρόκειται, βέβαια, για έναν εξαιρετικά φιλόδοξο σχεδιασμό, αν σκεφτεί κανείς ότι ο δήμαρχος Κέρκυρας Κωνσταντίνος Νικολούζος, που βρέθηκε χθες στα Γιάννενα, υποστήριξε πως αν ανοίξει ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου από τους κατοίκους που διαμαρτύρονται, σε δύο μήνες θα έχει βρεθεί λύση, η οποία περιλαμβάνει κομποστοποίηση και μετατροπή του ΧΥΤΑ Λευκίμμης που δεν λειτούργησε ποτέ, σε ΧΥΤΥ.
Όπως ανέφερε, γίνονται «διαπραγματεύσεις» με τους φορείς της Ηπείρου, ώστε να συμβάλλουν στη δεδομένη χρονική στιγμή, ξεκαθάρισε όμως πως η διαχείριση των απορριμμάτων, τώρα και μελλοντικά, θα πρέπει να γίνεται εντός του νησιού, σημειώνοντας πως ενδεχόμενη μεταφορά απορριμμάτων στην Ήπειρο, όταν και εφόσον γίνει το εργοστάσιο, θα ήταν οικονομικά ασύμφορη.
«Η διαχείριση πρέπει να γίνει στην Κέρκυρα. Δεν μπορεί και οικονομικά να σταθεί αλλιώς, σύμφωνα με τα σημερινά αλλά και τα μελλοντικά δεδομένα», σημείωσε.
Από την Ηπειρωτικό Αγώνα