Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πέντε χρόνια στη Διεύθυνση Συντήρησης Μνημείων του Υπ. Πολιτισμού το βέλος του Αχιλλέα

Αχιλλεύς θνήσκων
09 Αυγούστου 2019 / 10:43

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων Μνημείων και Έργων Τέχνης φυλάσσεται το βέλος της «Αχιλλείου Πτέρνας» εδώ και πέντε χρόνια.

Μεταφέρθηκε εκεί το 2014 όταν κλιμάκιο της Διεύθυνσης Συντήρηρησης του Υπουργείου δραστηριοποιήθηκε στο Αχίλλειο. Σύμφωνα με πηγές της αρχαιολογικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, το βέλος που «λάμπει δια της απουσίας του», δεν είναι το αυθεντικό, αλλά αντίγραφο μεταπολεμικό, διότι το αρχικό έλειπε στο Μεσοπόλεμο. Αυτό που παραμένει άγνωστο, είναι το πότε θα επανατοποθετηθεί στη θέση του από την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου.

Ο «Αχιλλεύς Θνήσκων» που δημιούργησε ο διάσημος γερμανός γλύπτης Ερνστ Χέρτερ το 1884 κατόπιν παραγγελίας της αυτοκράτειρας της Αυστρίας Ελισάβετ, είναι το άγαλμα που ταυτίστηκε όσο κανένα άλλο με την το Αχίλλειο στην Κέρκυρα. Η προσπάθεια του Αχιλλέα να τραβήξει το βέλος αποτυπώνεται στην έκφραση του προσώπου με τρόπο μοναδικό. Μόνο που το κοινό που επισκέπτεται το Αχίλλειον και συναντά το άγαλμα βλέπει την έκφραση του πόνου και τη στάση του σώματος, όχι όμως και το βέλος...