Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: Πλήθος πιστών στη Λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνος (το φωτορεπορτάζ του Στ. Καταπόδη)

11 Αυγούστου
11 Αυγούστου 2019 / 07:37

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η 11η Αυγούστου, ημέρα Λιτανείας του Αγ. Σπυρίδωνος, είναι η μεγάλη γιορτή του καλοκαιριού για το νησί των Φαιάκων.

Πλήθη πιστών από την Ελλάδα, τη Ρωσία αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο συρρέουν για να παρακολουθήσουν τις μεγαλοπρεπείς θρησκευτικές εκδηλώσεις, συνδυάζοντας συχνά τις διακοπές τους με την μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου. 

Την κυβέρνηση φέτος εκπροσώπησε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ το «παρών» έδωσε και η νέα πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου.







Η λιτανεία γίνεται σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος το 1716 , που σύμφωνα με την παράδοση έσωσε το νησί από τους Οθωμανούς Τούρκους, οι οποίοι  για 40 ημέρες πολιορκούσαν  την πόλης της Κέρκυρας. Μετά από κατακλυσμιαία βροχόπτωση που αποδώθηκε σε θαύμα του πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνος οι Οθωμανικές ορδές τράπηκαν σε άτακτη φυγή για να μην επανέλθουν ποτέ πλέον. Η Κέρκυρα κατέστη προμαχώνας ολόκληρης της Ευρώπης, ο υπερασπιστής Στρατάρχης Σχουλεμβούργος τιμήθηκε δια βίου από τη Βενετική γερουσία η οποία με ψήφισμά της στις 19 Μαρτίου 1717 μ.Χ.  καθιερώσε η ετήσια λιτανεία του Ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος να γίνεται κάθε χρόνο στις 11 Αυγούστου.










Η πορεία της λιτανείας
Ι.Ν. ΑΓ. Σπυρίδωνος (αφετηρία), οδός Φιλαρμονικής, Μιχαήλ Θεοτόκη, οδός Ευγ. Βουλγάρεως, Καποδιστρίου, Αγ. Πολυτεχνείου Ανάκτορα Αγ. Μιχαήλ και Γεωργίου, οδός Ελευθερίας (Λιστόν), Νικ. Θεοτόκη, Πλακάδα Αγίου Σπυρίδωνος και Ι. Ν. Αγίου Σπυρίδωνος (τερματισμός). 
Aκολούθησε η καθιερωμένη παρέλαση των Φιλαρμονικών, δίνοντας τον απαραίτητο πανηγυρικό τόνο στις εκδηλώσεις.