Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι είναι τελικά το Βίδα Λάσκα;

Βίδα Λάσκα
01 Ιουλίου 2016 / 19:23

Όσο εμείς προσπαθούμε μάταια να συμπληρώσουμε τη σωστή απάντηση, οι Βιδωμένοι, η εθελοντική ομάδα 10 ατόμων που έχει πιστέψει και κυνηγά τους τελευταίους 8 μήνες την ιδέα του Βίδα Λάσκα, έχει σηκώσει μανίκια, μαζεύει πευκοβελόνες και ξερόκλαδα και μπαίνει στην τελική ευθεία για το τριήμερο φεστιβάλ που θα ανεβάσει το ρυθμό στον Βίδο 1-3 Ιουλίου.

Α) Κάτι σαν εκείνο το περίφημο Πάρτι στη Βουλιαγμένη του ’83 που συγκέντρωσε πάνω από 70.000 άτομα, γράφτηκε στην ιστορία του ελληνικού ροκ και δεν ξανάγινε ποτέ. 
Β) Το ξεκίνημα μιας μεγάλης γιορτής, σαν το River Party στο Νεστόριο που μετρά ήδη 38 χρόνια.
Γ) Τίποτα από τα παραπάνω.
Όσο εμείς προσπαθούμε μάταια να συμπληρώσουμε τη σωστή απάντηση, οι Βιδωμένοι, η εθελοντική ομάδα 10 ατόμων που έχει πιστέψει και κυνηγά τους τελευταίους 8 μήνες την ιδέα του Βίδα Λάσκα, έχει σηκώσει μανίκια, μαζεύει πευκοβελόνες και ξερόκλαδα και μπαίνει στην τελική ευθεία για το τριήμερο φεστιβάλ που θα ανεβάσει το ρυθμό στον Βίδο 1-3 Ιουλίου.
 
Η διοργάνωση και ο σκοπός
 
Το Φεστιβάλ διοργανώνει ο Οργανισμός Κοινωνικής Διέγερσης O.S.C.S. και η ομάδα της Βίδα Λάσκα, με τη στήριξη του Δήμου Κερκυραίων. Έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και στόχος του είναι να μετατρέψει το νησάκι του Βίδου σε πολυεθνικό χωνευτήρι τεχνών, με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό, εκθέσεις φωτογραφίας, σεμινάρια και εργαστήρια, δράσεις για παιδιά και μεγάλα παιδιά. Ο σεβασμός στην οικολογική ισορροπία του νησιού και τις μνήμες των πολιτικών κρατούμενων του εμφυλίου και των ανηλίκων που φυλακίστηκαν στο νησί αποτελούν κεντρικό άξονα του φεστιβάλ και τυχόν κέρδη θα επενδυθούν στην ανάπτυξη του φεστιβάλ αλλά και τη συντήρηση του νησιού.
 
Κοινωνικό πρόσωπο
 
Ένα φεστιβάλ που διεξάγεται σε έναν πρώην τόπο φυλάκισης δεν θα μπορούσε να μην εστιάσει στο ζήτημα των σημερινών συνθηκών κράτησης. Το εικαστικό και εκθεσιακό κομμάτι του φεστιβάλ προσανατολίζεται ακριβώς εκεί με installations από φοιτητές του Τεχνών και εκθέσεις φωτογραφίας στα απομεινάρια των χώρων κράτησης. Δε φτάνει όμως αυτό. Σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσουν άμεσα το κοινό του Φεστιβάλ, οι διοργανωτές ζητούν από τους επισκέπτες να φέρουν στο Βίδο βιβλία που δεν χρειάζονται πια, τα οποία μετά τη διαλογή από ομάδα του τμήματος αρχειονομίας θα προωθηθούν σε φυλακές ανηλίκων και στις φυλακές Κέρκυρας. 
 
Τι θα δω και τι θ’ ακούσω
 
Πλούσιο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ με κάτι τις για όλες τις ηλικίες, τους λάτρεις του έντεχνου, του ελληνικού ροκ, των έθνικ ήχων, αλλά και του ρεμπέτικου. Θα ακούσουμε τους Θανάση Παπακωνσταντίνου, Φοίβο Δεληβοριά, Γιάννη Αγγελάκα, Σπύρο Γραμμένο, Κατερίνα Παπαδοπούλου των Anastatica project, Balkumbia από Βαρκελώνη, Paranaue από Θεσσαλονίκη με τα αφροβραζιλιάνικα κρουστά τους, την γιαννιώτικη μπάντα Folk n’ Roll, τα δικά μας παιδιά του Μπερντέ και οπτικοακουστικά Dj sets. Ακόμη, θα δούμε παραστάσεις χορού από τους Ευαγγελία Ράντου, Αχιλλέα Χαρίσκο, Ναταλί Μάνδηλα, Ζωή Βάλερυ, κουκλοθέατρο από τους Τρεις Λαλούν και έκθεση της ομάδας φωτογραφίας του Εναλλακτικού. Θα παρακολουθήσουμε σεμινάρια χορού από τους Λίνα Ιωαννίδου, Φένια Κοντού και Μαριλένα Κάντα, σεμινάριο κρουστών samba-reggae από τους Paranaue αλλά και κατασκευή κούκλας από τους Τρεις Λαλούν.
 
Διαμονή και πρόσβαση
 
Όσοι επιλέξουν το τριήμερο εισιτήριο θα μπορούν να κατασκηνώσουν στο Βίδο σε χώρο με δυνατότητα φιλοξενίας έως 400 σκηνών. Ομάδα εθελοντών θα είναι υπεύθυνη για την περιφρούρηση του χώρου, ενώ θα υπάρχει εστιατόριο για πρωινό και σνακ, πλήρως λειτουργικό μπαρ και χώρος απασχόλησης παιδιών. Ναυαγοσωστική ομάδα και κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού θα είναι επίσης εκεί για παν ενδεχόμενο. Τέλος, έχει εξασφαλιστεί έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια της κοινοπραξίας κερκυραϊκών γραμμών αλλά και σε όσους επιλέξουν να ταξιδέψουν με το υπεραστικό ΚΤΕΛ Κέρκυρας. Για περισσότερες λεπτομέρειες μπείτε στο website: <http://vidalaska.com/>