Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εργαστήριο κεραμικού κοσμήματος στους Παξούς

κεραμικό κόσμημα
21 Αυγούστου 2019 / 13:16
Ελένη Κορωνάκη

ΠΑΞΟΙ. Εργαστήριο κεραμικού κοσμήματος στους Παξούς με τους κεραμίστες Ηλία Χριστόπουλο και Χαρούλα

 Κοροπούλη θα πραγματοποιηθεί από την 1 έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2019.
Το σεμινάριο έχει ως θέμα το κεραμικό κόσμημα με αιγυπτιακή πάστα.
Η αιγυπτιακή πάστα είναι ένας υλοποιήσιμος πηλός , μια υαλόμαζα όπως συχνά λέγετε, δηλαδή ένα πηλός που αυτοϋαλώνεται μόνος του κατά το ψήσιμο. Αυτό οφείλεται στο ότι στην μάζα του εξ αρχής εμπεριέχει πρώτες ύλες που κατά το ψήσιμο λιώνουν και δίνουν γυαλί.... καθώς και ένα σημαντικό οξείδιο ,το οξείδιο του χαλκού γι’ αυτό και το τελικό του χρώμα το αντικείμενο έχει ένα χρώμα πρασινογάλαζο.
Στην αρχαία Αίγυπτο όπου και πρωτοεμφανίστηκε η μάζα αυτή έχουμε σημαντικά ευρήματα κεραμικών κοσμημάτων, πλακιδίων διακοσμητικών καθώς και μικρών ειδωλίων, όπως η σκαραβαίοι από αιγυπτιακή πάστα. Η περίφημη πύλη της Βαβυλώνας ήταν διακοσμημένη και αυτή με πλακάκια από αιγυπτιακή πάστα.
Στο σεμινάριο θα δουλευτούν μικρές χάντρες και άλλα στοιχεία κεραμικά με τελικό σκοπό την συναρμολόγηση του με νήματα δημιουργώντας ένα κεραμικό κόσμημα όπου θα έχει αναφορά στην αρχαία αυτή υαλόμαζα με μια πιο σύγχρονη μάτια και προσέγγιση.
Ημερομηνίες και ώρες εργαστηρίου:
Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου, 4:30 - 7:30 μμ: Σχεδιασμός και μορφοποίηση (δημιουργία μοντέλου) των κοσμημάτων, βασισμένα σε φυσικές φόρμες όπως βοτσάλων, φρούτων κτλ με έμφαση σε καμπύλες γραμμές και σχήματα.
Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, 4:30 - 7:30 μμ: Ολοκλήρωση μορφοποίησης και έναρξη χρωματισμού των κοσμημάτων.
Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, 4:30 - 7:30 μμ: Χρωματισμός των κοσμημάτων. Μετά των στέγνωμα των αντικειμένων ο Ηλίας και η Χαρούλα θα τα ψήσουν στον ηλεκτρικό φούρνο στο σχολείο του Λογγού.
Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, 4:30 - 7:30 μμ: Συναρμολόγηση των ψημένων κοσμημάτων.
Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, 7:30 - 9 μμ: Έκθεση των δημιουργιών των συμμετεχόντων, συνοδεία ποτών, στην γκαλερί Chris Boïcos Fine Arts στον Γάιο.
Συνολικό κόστος: 120€ , μειωμένη συμμετοχή για τα μέλη των Φίλων των Παξών 80€
Εγγραφές: [email protected] ή τηλεφωνικά στο Χριστόφορο Μπόικο + 33 686 58 98 09

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.