Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απολογισμός Νικολέτας Πανδή: Δύσκολο αλλά ωραίο «ταξίδι»

Νικολέτα Πανδή
30 Αυγούστου 2019 / 14:01

Η απερχόμενη αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κέρκυρας για τα έργα της πενταετούς θητείας της

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Το πενταετές ταξίδι, που αρχίσαμε στο τιμόνι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων το φθινόπωρο του 2014, μέσα στη δίνη και τα ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών, οπλισμένοι όμως με τη δύναμη και αισιοδοξία που μας έδινε το πρόγραμμά μας και η στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των συμπατριωτών μας, ολοκληρώνεται με θετικό απολογισμό.

Αναλάβαμε τη διοίκηση της ΠΙΝγια να εφαρμόσουμε στην πράξη την αντίληψή μας ότι η επίλυση των καθημερινών και μακροχρόνιων προβλημάτων της κοινωνίας και του τόπου μας μπορεί να επιτυγχάνεται μόνο μέσω της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στα πλαίσια μιας ισόρροπης και κοινωνικά δίκαιης  ανάπτυξης, που θα αφουγκράζεται την κοινωνία και θα αξιοποιεί τις δυνατότητές της, θα συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας και θα συνεισφέρει στην ανάσχεση των κοινωνικών ανισοτήτων με την ενδυνάμωση των δημόσιων και κοινωνικών δομών, εξασφαλίζοντας ένα πιο δίκαιο και πιο δημοκρατικό περιβάλλον.

Υπό αυτές τις συνθήκες και σε αυτά τα πλαίσια, κατορθώσαμε να αποδείξουμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελεί το πρώτο βήμα για τη μείωση της απόστασης του πολίτη από τα κέντρα εξουσίας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου επιλέξαμε να έχουμε τις πόρτες της Περιφέρειας ανοικτές για να ακούσουμε, να αφουγκραστούμε και να υιοθετήσουμε πλήθος αιτημάτων της κοινωνίας και των κινημάτων της, προκειμένου να συμβάλλουμε στη χάραξη νέων δρόμων, έξω από το στενόμνημονιακό κλοιό της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και της κυβερνητικής εποπτείας των Ο.Τ.Α., των ιδιωτικοποιήσεων, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και της φτωχοποίησης του λαού. Τοποθετήσαμε το ζήτημα της αντιμετώπισης της κρίσης και της φτώχιας στο συλλογικό νου ως υπόθεση όλων,  γνωρίζοντας καλά τις δυσκολίες του έως τότε αχαρτογράφητου δρόμου.

Το ταξίδι αυτό μας αφήνει ως πολιτική παρακαταθήκη το ότι η συμμετοχή και συνεργασία απελευθερώνουν την κοινωνική δημιουργία, εξασφαλίζουν τη σύνθεση και αποτελούν το μόνο εγγυημένο βήμα για την εκπλήρωση του δημοκρατικού προορισμού του ανθρώπου και της συλλογικής ζωής.

Η ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιδιώξαμε να κάνουμε την Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας ένα ανοικτό πολιτικό και κοινωνικό κέντρο, που να μπορεί να καταγράφει αλλά και να σχεδιάζει και να υλοποιεί. Ένα κέντρο, που να οργανώνει το σήμερα και να προγραμματίζει το αύριο, έξω από τα στενά μικροπολιτικά πλαίσια, που το πολιτικό σύστημα επιθυμεί να επιβάλλει προκειμένου να συντηρεί την αδράνεια και την απάθεια.Επιδιώξαμε συνεργασίες με τους υπόλοιπους θεσμικούς φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας και ακόμη και όταν δεν κατορθώσαμε να αποκομίσουμε κάτι χειροπιαστό από αυτές, αποδείξαμε ότι η συνεννόηση, η συζήτηση και ο διάλογος είναι τα μόνα εργαλεία για να αποκρυσταλλώνονται οι απόψεις και τα αφηρημένα ζητήματα να γίνονται συγκεκριμένα, προκειμένου ο τόπος μας να έχει ώριμα αιτήματα, που να αποτελούν σοβαρές και μάχιμες πολιτικές διεκδικήσεις.    

Αποδείξαμε ότι ο ρεαλισμός στην κατανόηση των βασικών μας προβλημάτων  οδηγεί σε λύσεις, που τελικά εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον γιατί πιστεύουμε ότι ο ρεαλισμός στην πολιτική είναι συνυφασμένος με την ανάπτυξη των κοινωνικών δυνάμεων και όχι με την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων. Στο επίπεδο αυτό προκαλέσαμε ρήξεις, επιδιώξαμε  συγκρούσεις και τελικά αποδώσαμε έργο. Έργο, που είναι αποτέλεσμα συνδυασμού δημοσίων έργων και επενδύσεων, συνεργασιών και αναβάθμισης του ρόλου της Κέρκυρας ως τόπου δημοκρατίας, αξιοπρέπειας, ίσων ευκαιριών, διαφάνειας και συνεργατικότητας, ενισχύοντας την ποιότητα ζωής, τις υποδομές, τις υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας, υγείας, παιδείας πολιτισμού και αθλητισμού.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ

Το 2019 ίσως είναι από τις λίγες χρονιές, που η αλλαγή της Πολιτικής Αρχής στην Π.Ε. Κέρκυρας δεν συνοδεύεται από έργα, τα οποία βρίσκονται μόνο στα χαρτιά ή γενικά βαλτώνουν. Το 2019 αποτελεί έτος, που είναι σε πλήρη αντιδιαστολή με το 2014, κατά το οποίο είχαμε παραλάβει έργα σημαντικά για την τοπική κοινωνία, όπως η βελτίωση της οδικής ασφάλειας της εθνικής Παλαιοκαστρίτσας ή η αποκατάσταση του τοίχους του ΝΑΟΚ, που είχαν τελματώσει για δεκαετίες. Μπορούμε πλέον να ισχυριστούμε ότι την τελευταία πενταετία το πρόγραμμα τεχνικών έργων της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας αποτέλεσε την έμπρακτη συμβολή μας στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών της Κέρκυρας και των Παξών και ήταν ένα σχέδιο δράσης με παρεμβάσεις συντήρησης και βελτίωσης των υφιστάμενων μεταφορικών δικτύων και υποδομών, των κτηριακών εγκαταστάσεων, των δομών περιβάλλοντος, των αθλητικών υποδομών (μέσω προγραμματικών συμβάσεων με άλλους φορείς), αλλά προχωρούσε και στο σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων υποδομών.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν η αποκατάσταση του δρόμου του Γαστουρίου με μεγάλο έργο αντιστήριξης πρανών, η αποκατάσταση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας του κόμβου των Μωραϊτικων, η αποπεράτωση της Εθν. Αντιστάσεως και άλλα έργα μικρά ή μεγαλύτερα αλλά με τεράστια σημασία για τη βελτίωση της καθημερινότητας.

Στις κτηριακές υποδομές βαίνει προς ολοκλήρωση η λειτουργική αναβάθμιση του πρώην Δικαστικού Μεγάρου Κέρκυρας για τη στέγαση των Υπηρεσιών της ΠΙΝ. Ένα έργο που θα τονώσει την περιοχή της Σπηλιάς και θα αποφορτίσει την ίδια την ΠΙΝ από σημαντικά έξοδα ενοικίων, με τα οποία τώρα επιβαρύνεται.

Σε συνεργασία με το Δήμο Κέρκυρας, το Δήμο Παξών, το ΕΑΚΚ και τα αθλητικά σωματεία του νησιού, μέσω προγραμματικών συμβάσεων η Δ/νση Τεχνικών Έργων έχει σχεδιάσει  και υλοποιεί ή έχει ολοκληρώσει επεμβάσεις βελτίωσης στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Κέρκυρας, στα γήπεδα Λευκίμμης, Αγίου Ματθαίου, Αγίου Νικολάου, Αργυράδων, Πετριτή, στο γήπεδο του Ολύμπου και στο γήπεδο τένις των Παξών. Οι βελτιώσεις αφορούν είτε τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων είτε την αντικατάστασή του και τις προσθήκες νέου εξοπλισμού και υποδομών.
Η αναβάθμιση εγκαταστάσεων δημόσιας βιβλιοθήκης και ΓΑΚ στο κτήριο των Αγγλικών Στρατώνων του Παλαιού Φρουρίου, καθώς και η ανέγερση Δημοτικού Σχολείου Γαστουρίου αποτελούν δύο σημαντικά έργα ενταγμένα στο ΠΕΠ Ιονίων Νήσων.

Διεκδικήσαμε για την τοπική κοινωνία και πετύχαμε την έγκριση επιπλέον έκτακτης χρηματοδότησης μέσω του ΠΔΕ, ύψους περίπου 18 εκ. ευρώ, για την βελτίωση και την αναβάθμιση του οδικού δικτύου. Η χρηματοδότηση αυτή περιλαμβάνει έργα, που θα εκτελεστούν κατά την επόμενη περίοδο (2019-2020) και θα αφορούν τη βελτίωση της βατότητας του εθνικού και του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Τέλος, κατά το επόμενο έτος αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις για την αποκατάσταση του κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου της Βίλλα Ρόσα,ώστε να μετατραπεί σε χώρο πολιτιστικών δράσεων και εκθέσεων, επιλύοντας ένα μόνιμο πρόβλημα της πόλης της Κέρκυρας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο συντονισμό, τη συνεργασία και την ενίσχυση των Υπηρεσιών, που έχουν αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων και φυσικών καταστροφών. Μέσω των συνεδριάσεων του Σ.Ο.Π.Π. αναπτύχθηκαν οι απαραίτητες σχέσεις, που ωρίμασαν το σχεδιασμό και διευκόλυναν την επιχειρησιακή ικανότητα των εμπλεκομένων Φορέων.

Η προώθηση της αντίληψης ότι οι δημόσιες δομές θα πρέπει να βρίσκονται δίπλα στον πολίτη εκπληρώνοντας το ρόλο τους τη στιγμή της ανάγκης, υιοθετήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας φάνηκαν στην ανάσχεση των πλημμυρικών φαινομένων του 2018, όπου δοκιμάστηκε στην πράξη ο επιχειρησιακός μηχανισμός, τόσο στο πεδίο όσο και στη διοικητική υποστήριξη με το χαρακτηρισμό της Κέρκυρας ως πλημμυροπαθούς περιοχής.  

Η συνεργασία και η συνέργεια είναι η απάντηση σε περιόδους κρίσης. Η Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας έχει λειτουργήσει και λειτουργεί βοηθητικά στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με συνεργεία επέμβασης, που μπορούν να επιχειρήσουν σε ετήσια βάση στην Κέρκυρα. Έχει συνάψει Συμβάσεις με εργολάβους για την άμεση συνδρομή σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί κ.α.).

Επιπλέον, σημαντικό τμήμα του τεχνικού προγράμματος της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας αποτελείται από έργα πρόληψης (καθαρισμούς ποταμών, ρεμάτων κλπ) και από έργα αποκατάστασης των δημοσίων υποδομών.

Επιχειρήσαμε να αποτελέσουμε τον κρίκο σύνδεσης όλων των επί μέρους φορέων της Κέρκυρας. Αποτέλεσμα της προσπάθειας ήταν το σπονδυλωτού τύπου έργο του προγράμματος «ΛΑΕΡΤΗΣ» (Επιχειρησιακό σύστημα διαχείρισης φυσικών κινδύνων της Π.Ι.Ν.) και του προγράμματος «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ» (Επιχειρησιακό σύστημα διαχείρισης σεισμικών  κινδύνων της Π.Ι.Ν. -), που αφορούν, αφενός την ενίσχυση των Υπηρεσιών με εξοπλισμό για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών και αφετέρου τον προγραμματισμό και σύνταξη των απαραίτητωνσχεδίων δράσης στην περίπτωση φυσικών καταστροφών (πλημμύρας, σεισμού, πυρκαγιάς) για την πόλη της Κέρκυρας.

Δημιουργήσαμεμια σταθερή και γόνιμησυνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η τεχνογνωσία του οποίου αποδεικνύεται πολύτιμη για τον τόπο μας.

Μέσω ενταγμένων έργων στο ΠΕΠ Ιονίων Νήσων προβλέπεται η προμήθεια πυροσβεστικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και πλημμυρικών φαινομένων, καθώς και εξοπλισμού για τη μείωση των επιπτώσεων από φυσικούς και ανθρωπογενείς κινδύνους.

Τέλος, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα και τη σημασία των δράσεων Πολιτικής Προστασίας, διοργανώνεται στην Κέρκυρα από 06/11/2019 έως και 09/11/2019 το 6ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτικής Προστασίας «SAFECORFU 2019», στο οποίο θα συμμετάσχουν 300 – 350 Σύνεδροι, πολλοί από τους οποίους είναι Έλληνες επιστήμονες διεθνούς κύρους, υπηρεσιακοί παράγοντες από τη χώρα μας, καθώς και επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ

Τα τελευταία πέντε χρόνια καταφέραμε να εξορθολογήσουμε το τεράστιο ζήτημα της μεταφοράς μαθητών. Ο εξορθολογισμός αφορούσε  τόσο το σχεδιασμό όσο και το οικονομικό αντικείμενο. Βασικός μας στόχος ήταν η ασφαλής και έγκαιρη μεταφορά όλων των μαθητών που είχαν δικαίωμα στα σχολικά κέντρα, και τον φέραμε εις πέρας χωρίς προβλήματα παρόλες τις γραφειοκρατικές και άλλες δύσκαμπτες διαδικασίες, που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Καταφέραμε να ομαλοποιήσουμε τη διαδικασία παροχής του κοινωνικού επιδόματος προς τους νεφροπαθείς, έτσι ώστε να παρέχουμε στήριξη χωρίς καθυστερήσεις ή επιπλέον  ταλαιπωρίες για τους συμπολίτες μας.
Εκτελέσαμε για πρώτη φορά, εμπρόθεσμα και με ασφάλεια, καθόλα τα έτη της θητείας μας το πρόγραμμα της κουνουποκτονίας, όπου προβλέπονταν από τις σχετικές μελέτες και προβλέψαμε για επιπλέον δράσεις σε θερινές περιόδους, που το νησί ήταν επιβαρυμένο και από άλλα προβλήματα.

Επίσης, προχωρήσαμε στην προμήθεια και εγκατάσταση αξονικού τομογράφου 64 τομών στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.

Τέλος,  πετύχαμε  τη χορήγηση μηνιαίου επιδόματος σε επικουρικούς  γιατρούς προκειμένου να ενισχυθεί το ΓΝΚ και να υπάρχει πραγματικό κίνητρο για την ενίσχυση του νοσοκομείου με ανθρώπινο δυναμικό.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Τα τελευταία χρόνια δώσαμε έμφαση στην απόκτηση περιουσιακών στοιχείων με εμβληματικό και ταυτοτικό χαρακτήρα για την ΠΙΝ και ιδιαίτερα για την Κέρκυρα, που θα καλύψουν πραγματικές λειτουργικές ανάγκες της ΠΙΝ αλλά και θα σηματοδοτούν αναφορές για την ανάπτυξη του τόπου με τη συμβολή της Περιφέρειας. Έτσι, μετά από τις απαραίτητες διαδικασίες διαβούλευσης και συζήτησης καταφέραμε να παραχωρηθεί προς την ΠΙΝ το κτήριο των Παλαιών Δικαστηρίων αρχικά και στη συνέχεια το κτήριο της Βίλλα Ρόσα και το κτήριο του Παλαιού 4ου Δημοτικού Σχολείου.  

Λάβαμε θέση ενάντια στις εκποιήσεις και παραχωρήσεις δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες (Ερημίτης, Ίσσος, αεροδρόμιο κ.λ.π.) και προβήκαμε σε δικαστικές και άλλες ενέργειες για την ανατροπή τους και για την προστασία του περιβάλλοντος.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σημαντικά έργα πολιτισμού εντάχθηκαν στο ΕΠ Ιονίων Νήσων 2014 – 2020. Ενδεικτικά αναφέρονται:
• Αποκατάσταση Θεάτρου «Φοίνικας»
• Αποκατάσταση και επανάχρηση διατηρητέου κτηρίου Πινακοθήκης Άγγελου Γιαλλινά
• Αποκατάσταση και ανάδειξη Ενετικών Ναυπηγείων Γουβιών
• Αποκατάσταση και ανάδειξη περιοχών Παλαιόπολης Κέρκυρας
• Ανάδειξη και αποκατάσταση συγκροτήματος Αγίας Αικατερίνης

Η Π.Ε. Κέρκυρας συμμετείχε στη συνδιοργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, συμβάλλοντας στην άρτια διεξαγωγή τους. Πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία πραγματοποίησαν εκδηλώσεις, είτε στο Νησί μας, είτε ως καλεσμένοι από διάφορους φορείς, εντός και εκτός Ελλάδος, παρουσιάζοντας τα πλούσια πολιτιστικά στοιχεία και την κουλτούρα του τόπου μας.

Αναλυτικά στοιχεία για όλες τις δράσεις μας υπάρχουν στον Απολογισμό της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, όπως παρουσιάστηκαν από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο το Φεβρουάριο του 2019.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες και όλους τους συμπολίτες μας, που επέλεξαν να συμμετέχουν και να γίνουν κοινωνοί της προσπάθειάς μας για μια καλύτερη Κέρκυρα. Να ευχαριστήσω επίσης όλες και όλους, που επέλεξαν να ασκήσουν κριτική, να αντιπολιτευτούν και να αντιπαρατεθούν από το δημόσιο, και όχι μόνο, βήμα γιατί αυτός ο διάλογος οδηγεί στη βελτίωση των αποτελεσμάτων και την προαγωγή της δημοκρατίας.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τις Υπηρεσίες και τις δομές του Δημόσιου τομέα, τις εθελοντικές ομάδες και τους κοινωνικούς φορείς, τους συλλόγους και σωματεία  με τα οποία συνεργαστήκαμε, και χωρίς τη συμβολή των οποίων δεν θα ήταν δυνατόν να προχωρήσουμε το έργο μας.

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εργαζόμενους των Υπηρεσιών της Π.Ε. Κέρκυρας και στους συνεργάτες του γραφείου μου, που υπό τις αντίξοε ς μνημονιακές συνθήκες και τη μέγγενη της γραφειοκρατίας και παρά τις όποιες ανεπάρκειες και χρόνιες παθογένειες,εργάστηκαν για την υλοποίηση αυτού του έργου και στήριξαν τη δουλειά όλων μας, τόσο στις  καλές όσο και στις δύσκολες στιγμές.

Αυτός ο σύντομος απολογισμός της θητείας μου ως Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Κέρκυρας, αναγνωρίζω ότι δεν μπορεί να καλύψει όλο το εύρος των δράσεων και των παρεμβάσεων μιας πενταετίας. Επιπλέον, αναγνωρίζω ότι οι ανάγκες της σύγχρονης ζωής για δημόσιες υπηρεσίες πολύ υψηλής ποιότητας είναι τεράστιες και γι’ αυτό συμμερίζομαι την αγωνία, τον προβληματισμό και τις ενστάσεις όσων Κερκυραίων κατά τα τελευταία πέντε χρόνιαδεν είδαν να γίνεται η αντιμετώπισητων προβλημάτων με τον τρόπο, στο βαθμό ή με την ταχύτητα που περίμεναν και επιθυμούσαν. Κι εγώ ως πολίτης, παρατηρώ την κατάστασημε τον ίδιο τρόπο.  Μπορώ όμως να διαβεβαιώσω ότι σε προσωπικό επίπεδο έκανα ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να ανταποκριθώ στα καθήκοντα της θέσης μου και να είμαι συνεπής στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.Με απόλυτη συναίσθηση του βάρους της ανάληψης της ευθύνης της θέσης και όχι μόνον της ανάληψης της αρμοδιότητας. Με συνεχή επαγρύπνηση και φυσική παρουσία σε όλα τα σοβαρά συμβάντα. Με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα. Με επιμονή στη διαφάνεια. Με γνώμονατο ήθος, την εντιμότητα, την ανιδιοτέλεια και την ειλικρίνεια, που κατά τη γνώμη μου πρέπει οπωσδήποτε να χαρακτηρίζουν και όποιον ασχολείται με τα κοινά, είτε από θέση εξουσίας είτε όχι, είτε είναι ή θέλει να λέγεται πολιτικός είτε όχι.

Στην κατεύθυνση αυτή, έδωσα προέχουσα σημασία στην καλή, εποικοδομητικήκαι ξεκάθαρη επικοινωνία, σχέση και συνεργασίαμου με όλους τους συντελεστές του έργου μας, στην ενημέρωσή μου από τους αρμοδίους και στη συλλογική και δημοκρατική λειτουργία των δομών της Περιφέρειας και των συλλογικών οργάνωνμε ουσιαστική συμμετοχή σε αυτά, προκειμένου να υλοποιηθεί και διαμορφωθεί με μεγαλύτερη συνέπεια και αποτελεσματικότητα το πρόγραμμα και ο σχεδιασμός μας.

Για  την αντιμετώπιση και αναστροφή των επιπτώσεων της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης, που επέφερε στην Κέρκυρα το τεράστιο, διαχρονικό και προς το παρόν αδιέξοδο, όχι όμως και ανεπίλυτο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων της, δήλωσα, υπερασπίστηκα και έκανα ό,τι έκρινα σωστότεροκαι συμφερότερο για τον τόπομας, με βάση τη νομιμότητα, τις αρχές και τη συνείδησή μου. Αυτή η ανησυχία για το μέλλον του τόπου μας πρέπει να αποτελεί με δημιουργικό τρόπο κίνητρο συλλογικής επαγρύπνησης, διεκδίκησης και κινητοποίησης. Σε καμία περίπτωση δεν αποδέχομαι φαινόμενα μετασχηματισμού της ανησυχίας σε φόβο και οργή, που όποιος τα υποκινεί στρέφεται φανερά ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. Η επίλυση των προβλημάτων της Κέρκυρας αφορά όλους τους Κερκυραίους και δεν χωρά τοπικισμούς, γιατί στην Κέρκυρα δεν έχουμε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.

Από τη θητεία μου, μέσα από την καθημερινή μου επαφή με πλήθος ζητήματα και προβλήματα και με διαφορετικούς ως προς τη θέση και ιδιότητα ανθρώπους, αποκόμισα πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες, ξεχωριστές συγκινήσεις, αλλά και πικρίες και απογοητεύσεις. Κρατώ στις «αποσκευές» μου την ηθική ικανοποίηση ότι στα πλαίσια των γενικών και ειδικών συνθηκών που επικρατούσαν, των δυνατοτήτων, μέσων και εργαλείων που είχα στη διάθεσή μου και των αρμοδιοτήτων που μου ανατέθηκαν,προσπάθησα και εργάστηκα με όλες μου τις δυνάμεις  για το καλό του τόπου μας, σταθερά προσηλωμένη στις αρχές και τις αξίες μου. Άλλωστε, αυτός ήταν εξαρχής και ο μοναδικός λόγος, για τον οποίο έλαβα μέρος ως υποψήφια στη σχετική διαδικασία. 

Με διαρκές συνεπώς ζητούμενο το καλό του τόπου και με δεδομένο ότι η συνέχεια είναι βασικό χαρακτηριστικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εύχομαι στις επόμενες Αυτοδιοικητικές αρχές καλή επιτυχία και καλή δύναμη.

Απερχόμενη, σας ευχαριστώ όλους για την τιμή που μου κάνατε και για την ευκαιρία που μου δώσατε, να υπηρετήσω την Κέρκυρα από τη θέση του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη. Κοντά σας και χάρη σε σας, έκανα από αυτή τη θέση ευθύνης ένα δύσκολο αλλά «ωραίο ταξίδι». Κι όπως λέει ο ποιητής και καθένας μας ερμηνεύει αναλόγως:


Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι.
Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στο δρόμο.
Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.

Κι αν πτωχική τη βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
Ήδη θα το κατάλαβες, οι Ιθάκες τι σημαίνουν.-


Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ
1.9.2014-31.8.2019


ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΠΑΝΔΗ