Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η εκρηκτική κωμωδία εποχής «Ναπολεόντια» του Ανδρέα Στάικου στο Μον Ρεπό

Ναπολεόντια
04 Σεπτεμβρίου 2019 / 14:00
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μετά από μία πολύ επιτυχημένη πορεία στο θέατρο Επίκεντρο+ της Πάτρας και μία εγκωμιαστική συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ του Βόλου, όπου χαρακτηρίσθηκε το

«διαμαντάκι του Φεστιβάλ» η εκρηκτική κωμωδία εποχής Ναπολεόντια του Αντρέα Στάικου, σε σκηνοθεσία της Αναστασίας Κουμίδου έρχεται το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, στο Μον Ρεπό Ρένα Βλαχοπούλου, της Κέρκυρας για μια μοναδική παράσταση «Η Ναπολεόντια» είναι μία από τις πιο ευφυείς ελληνικές κωμωδίες που εξελίσσεται στην εποχή του Όθωνα, με βαλς και τσάμικα, καπελίνες και φουστανέλες, καθαρευουσιάνικα και ντοπιολαλιές. Ο Στάικος με την μοναδική του γραφή και το διεισδυτικό του χιούμορ σε αυτό το έργο, παντρεύει τη γλώσσα του Μακρυγιάννη, με την «εξ’ Ευρώπης» γλώσσα των σαλονιών της εποχής και χτίζει μία κωμωδία που ιχνηλατεί το σήμερα. Η Αναστασία Κουμίδου, μετά το βραβευμένο με Έπαινο Κάρολο Κουν 2014 έργο της, Capo D’ Istria, επιστρέφει στην αγαπημένη της ελληνική εποχή του 19ου αιώνα και σκηνοθετεί μια παράσταση υψηλής αισθητικής, με χορό, μουσική και τραγούδια, κι ένα διαρκές βλέμμα στο ιστορικό σταυροδρόμι που προοιωνίζει την ελληνική πραγματικότητα από το τέλος του 19ου αιώνα έως και σήμερα. Η παράσταση μας μεταφέρει στο Ναύπλιο του 1835. Η οικογένεια Γιαννοπούλου, έλληνες της ομογένειας από την Τεργέστη επιστρέφουν στην Ελλάδα μαζί με την φιλόδοξη υπηρέτρια τους Μαρουλία. Η κόρη τους Ναπολεοντία, προσφέρει στέγη και προστασία σε έναν παλαίμαχο αγωνιστή της επανάστασης του 1821, ονόματι Χαλδούπη. Ο τελευταίος αρχικά εμφανίζεται ως κηπουρός, αλλά γρήγορα αναλαμβάνει νέα καθήκοντα: να παρουσιάζεται ως ζωντανό «έκθεμα» από την ηρωική εποχή της εξεργέσεως κάθε φορά που η οικογένεια δέχεται επισκέψεις.   Είπαν για την παράσταση: «Η σφιχτοδεμένη εξάδα των αξιόλογων ερμηνευτών υπό την αριστοτεχνική καθοδήγηση της Αναστασίας Κουμίδου, δίνουν ζωή στο κείμενο του Ανδρέα Στάικου.» Κρίστυ Κουνινιώτη, δημοσιογράφος «Η σκηνοθεσία κεντημένη στις λεπτομέρειές της και με ευφάνταστα ευρήματα, υπηρετεί με σεβασμό τον λόγο του σημαντικού συγγραφέα, τη λέξη του.» Κώστας Λογαράς, συγγραφέας «Μια παράσταση καλοσχεδιασμένη οπερετικών αποχρώσεων και κομψής κινησιολογίας.» Χριστίνα Κόκκοτα, Θεατρολόγος, Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών «Ένα «διαμαντάκι» που ανακαλύψαμε την προηγούμενη Πέμπτη 13/6 στο Φεστιβάλ Βόλου: «Ναπολεοντία» Καλοκουρδισμένη παράσταση, εξαίρετοι ηθοποιοί κι ένας Στάικος αλλιώτικος!» Γιώργος Τουλουμάκος (θεατής στην παράσταση του φεστιβάλ Βόλου)
Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης):
Νίνα Τουμαζάτου
Παλαιολόγος Χαλίδας
Έφη Πρέκα
Ιωάννα Στεφανάτου
Γιώργος Κατσάμπας  
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
Συγγραφέας: Ανδρέας Στάικος
Σκηνοθεσία – εικαστική επιμέλεια: Αναστασία Κουμίδου
Πρωτότυπη μουσική: Πάρις Παρασχόπουλος  
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Ενδυματολόγος: Μαρία Βασιλάκη
Κίνηση-Χορογραφίες: Ζαχαρή Αχιλλεοπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λαμπρινή Ζώτου Φωτογραφία:
Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος
Σχεδιασμός γραφής «Ναπολεοντία»: Aris Hathaway
Ειδική κατασκευή καπέλου: Στέλλα Πίτσιου
Σχεδιασμός εντύπων: Φίλιππος Μποτώνης | Αρης Σομπότης
Οργάνωση Παραγωγής: Ίλια Ράγκου Παραγωγή: Επίκεντρο+  
Παράσταση στην Κέρκυρα, Mon Repos: Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 21:15    
Εισιτήρια: 13€ και 10€ (μειωμένο και σε προπώληση)
 Προπώληση: Corfuland Shop (Ευγενίου Βουλγάρεως & Αλβέρτου Κοέν 2, έναντι του Hondos Center)

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.