Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θα «βρέξει» ευρώ από το «Φιλόδημος ΙΙ» για τους 3 νέους Δήμους της Κέρκυρας

Φιλόδημος ΙΙ
18 Σεπτεμβρίου 2019 / 12:29

Χρηματοδότηση 1.000.000€ για το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων και 2.000.000 € για τους Δήμους Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας

ΑΘΗΝΑ.  Όπως έγινε γνωστό, έπειτα από απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, θα υπάρξει χρηματοδότηση με συνολικό ποσό 19.000.000 € των 12 νεοσύστατων Δήμων της Επικράτειας, ανάμεσα τους, βέβαια, και οι τρείς νέοι Δήμοι στην Κέρκυρα.

Η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ» και χωρίζεται σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο είπεδο, στο οποίο περιλαμβάνεται ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων -όπως κι αυτός του Αργοστολίου στην Κεφαλονιά- η απόφαση προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 1.000.000 €. Στο δεύτερο επίπεδο, όπου συγκαταλέγονται οι Δήμοι Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας -και οι Δήμοι Ληξουρίου και Σάμης- τα χρήματα είναι περισσότερα και συγκεκριμένα 2.000.000 €.

Η χρηματοδότηση θα γίνει με την κατάθεση αιτημάτων στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», ενώ ο διαχωρισμός των Δήμων στις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες χρηματοδότησης είναι ο εξής;

Στην πρώτη -εκτός του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων κι εκείου του, Αργοστολίου- περιλαμβάνονται οι Δήμοι Σερβίων, Μυτιλήνης και Ανατολικής Σάμου, οι οποίοι θα λάβουν χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών ύψους 1.000.000 € .

Στη δεύτερη κατηγορία, πέρα από τους Δήμους Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας -αλλά κι εκείνους Ληξουρίου και Σάμης- εντάσσονται οι Δήμοι Βελβεντού, Δυτικής Λέσβου και Δυτικής Σάμου, για κάθε έναν εκ των οποίων προβλέπεται χρηματοδότηση 2.000.000 € .

Επιλέξιμες είναι κάθε είδους δαπάνες, που αφορούν στην κατασκευή, βελτίωση και συντήρηση έργων τεχνικών υποδομών, προστασία του περιβάλλοντος και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, χρηματοδότηση μελετών των ανωτέρω, προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και μηχανημάτων, καθώς και κατασκευή, βελτίωση και συντήρηση διοικητικών, κοινωνικών, αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών και χρηματοδότηση μελετών των ανωτέρω.

Τέλος, παρατείνονται έως 31 Δεκεμβρίου οι άξονες του χρηματοδοτικού προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ» που έληγαν στις 31 Οκτωβρίου.

Και συγκεκριμένα οι άξονες:

α) «Τοπική ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος» - Επικαιροποίηση Γενικών Σχεδίων Ύδρευσης (masterplan) και Επικαιροποίηση Σχεδίων Ασφάλειας Νερού»,

β) «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες δήμων - Προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων για τη δημιουργία ή και αναβάθμιση στάσεων, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού των δήμων της χώρας – Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες – Εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες της χώρας.