Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χαώδης απόσταση στην εκτίμηση της ζημιάς μεταξύ Ξενοδόχων και Υπουργείου

Thomas Cook
24 Σεπτεμβρίου 2019 / 08:42

«Θολή» ακόμα η εικόνα για την ζημιά του ελληνικού τουρισμού από τη χρεοκοπία του τουριστικού κολοσσού

ΑΘΗΝΑ.  Ο ελληνικός τουρισμός προσπαθεί να αποτιμήσει το πλήγμα που δέχθηκε από τη χρεοκοπία της Thomas Cook, τη ίδια ώρα που η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει στο οριστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση ενός τόσο μεγάλου πλήγματος.

Προτεραιότητα για τα συναρμόδια υπουργεία είναι η ομαλή αποχώρηση των περίπου 50.000 τουριστών από την Ελλάδα σε ημερομηνίες όσο γίνεται κοντά στην λήξη των διακοπών τους.

Η χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας έκανε μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης, χωρίς όμως ακόμα η εικόνα να είναι καθαρή.

Δεν υπήρχε κοστολόγηση της ζημιάς που προέρχεται από φορολογικές υποχρεώσεις των ξενοδόχων, αλλά και για χρήματα που δεν έχουν εισπράξει λόγω της πρακτικής της Thomas Cook  να πληρώνει με καθυστέρηση περίπου 70 ημερών.

Η πρώτη εκτίμηση των ξενοδόχων είναι ότι η ζημιά μπορεί να φτάνει και τα 500 εκατ, ευρώ, αν συνυπολογιστούν τα χρήματα που οφείλει για την τρέχουσα περίοδο η Thomas Cook, αλλά και οι κρατήσεις που είχαν γίνει για τους υπόλοιπους μήνες του 2019 και για το 2020

Η εκτίμηση  του υπουργείου Τουρισμού είναι πιο μετριοπαθής καθώς στη χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομίας το κόστος εκτιμήθηκε περίπου στα 130 εκατ. ευρώ.

Ως πρώτο μέτρο ανακοινώθηκε από χθες η αναστολή είσπραξης του τέλους διαμονής για όσα ξενοδοχεία είχαν ζημιές. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη αιτήματα για αναστολή είσπραξης του ΦΠΑ για συμβόλαια για τα οποία είχε εισπραχθεί μόνο η προκαταβολή.

Ως προς την αποτίμηση της εξάρτησης της ελληνικής τουριστικής αγοράς από την Thomas Cook αυτή δεν είναι ίδια σε όλες τις περιοχές. Οι μισοί Βρετανοί τουρίστες στα Ιόνια έρχονταν μέσω του πτωχευμένου σήμερα τουριστικού ομίλου Στην Κρήτη παρόλο που βρέθηκαν οι μισοί από τους περίπου 50.000 τουρίστες που ξέμειναν λόγω της χρεοκοπία η εξάρτηση του νησιού δεν ξεπερνά το 10% .

Η Τhomas Cook έφερνε κάθε χρόνο λιγότερο από 1 εκατομμύριο τουρίστες στη χώρα. Πηγές των συναρμόδιων υπουργείων έλεγαν χθες ότι για το 2020 και τις προκρατήσεις που έχουν γίνει δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αφού υπάρχει χρόνος να αναπληρωθούν από άλλους οργανισμούς


με πληροφορίες από το news247.gr