Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιστολή Γκίκα σε Σταϊκούρα & Θεοχάρη για την Thomas Cook

Γκίκας Στέφανος
25 Σεπτεμβρίου 2019 / 16:07

O Βουλευτής Κέρκυρας ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς την εξέταση 7 προτάσεων για την στήριξη επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη έστειλε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.

Με αφορμή την πτώχευση της Thomas Cook, ο Βουλευτής Κέρκυρας, μετά από επαφές με τους τοπικούς φορείς του τουρισμού, ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς την εξέταση 7 προτάσεων για την στήριξη επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου οι οποίοι υπέστησαν σοβαρότατη οικονομική ζημία.

Αναλυτικά η επιστολή του Στέφανου Γκίκα αναφέρει:

Προς:

– Υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη
–  Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα


«Κύριοι Υπουργοί,

Έχοντας γίνει αποδέκτης αιτημάτων επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου του Νομού Κερκύρας, οι οποίοι υπέστησαν μεγάλη οικονομική ζημία εξαιτίας της πτώχευσης της Thomas Cook (UK) και των θυγατρικών της Thomas Cook Γερμανίας/ Ολλανδίας/ Βελγίου, σας παρακαλώ να εξετάσετε τις ακόλουθες προτάσεις που μου ετέθησαν υπ’ όψιν:

Απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης του ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook.

Μείωση του μέσου συντελεστή ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο σε FB και all inclusive (90% στον χαμηλό συντελεστή και 10% στον υψηλό συντελεστή).

Πάγωμα των ρυθμίσεων εξόφλησης οφειλών προς το Δημόσιο για ένα εύλογο χρονικό διάστημα και μέριμνα για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχιστεί η εξόφληση μετά το πέρας του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος.

Δικαίωμα έκπτωσης των επισφαλών απαιτήσεων από την Thomas Cook χωρίς την ύπαρξη τελεσίδικης δικαστικής απόφασης.

Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

Πρόβλεψη ειδικών ρυθμίσεων για την εξόφληση τραπεζικών δανείων.

Δυνατότητα σύναψης ατόκων δανείων για την εξόφληση επιχειρηματικών υποχρεώσεων (μισθοδοσία προσωπικού, εξόφληση προμηθευτών κλπ.).

Η πτώχευση της Thomas Cook έχει σοβαρότατες επιπτώσεις για όσες τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεργάζονταν με την εταιρεία αυτή. Περαιτέρω, την κατάσταση των επιχειρήσεων αυτών δυσχεραίνει το γεγονός πως τα τουριστικά πακέτα της ερχόμενης τουριστικής περιόδου έχουν κατά κύριο λόγο ήδη κλείσει.

Κύριοι Υπουργοί,

Γνωρίζετε απολύτως την μετέωρη και απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κατάρρευση του εν λόγω τουριστικού κολοσσού. Ως εκ τούτου, μεταφέροντας το αίσθημα της κερκυραϊκής κοινωνίας, παρακαλώ θερμά να εξετάσετε με προσοχή τα ανωτέρω.

Παραμένω στην διάθεσή σας».