Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χατζηδάκης για αύξηση δημοτικών τελών λόγω σκουπιδιών: «Τίποτα δεν είναι δωρεάν»

Απορρίμματα
26 Σεπτεμβρίου 2019 / 10:48

Στους Δήμους έριξε το... μπαλάκι ο Υπουργός Περιβάλλοντος - «Στο τέλος της τετραετίας θα έχουμε μηδενίσει τα πρόστιμα» υπογράμμισε ο Κ. Χατζηδάκης - Στόχος να φτάσει στο 30% η ανακύκλωση το 2023, ενώ η Ευρώπη επιτάσσει τουλάχιστον 50%

ΑΘΗΝΑ.  Το «ψαλίδισμα» των εθνικών στόχων για την ανακύκλωση των οικιακών απορριμμάτων ανακοίνωσε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και, στο όνομα του ρεαλισμού, το 2023 η ανακύκλωση θα φτάσει στο 30%, ενώ σήμερα διαμορφώνεται γύρω στο 20% και οι κοινοτικές Οδηγίες επιβάλλουν να φτάνει τουλάχιστον στο 50%.

Προτεραιότητα δίνεται στις τουριστικές περιοχές, ώστε το επόμενο καλοκαίρι να μην υπάρχουν εικόνες με βουνά σκουπιδιών, αλλά οι δράσεις θα παρουσιαστούν τον Νοέμβριο.

Στην ουσία, ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο ιδιωτών σε άλλους τομείς, όπως τα βιομηχανικά και αγροκτηνοτροφικά απόβλητα, ενώ αναμένεται να δραστηριοποιηθούν και στα αστικά σκουπίδια των νησιών, όπου σήμερα λειτουργούν 22 χωματερές γιατί δεν υπάρχουν χώροι για τη δημιουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας.

Τα σκουπίδια αποτελούν τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική βόμβα για την Ελλάδα –αφού εξακολουθεί να θάβεται το 80% της ετήσιας παραγωγής–, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη (αρνητική) θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης, μετά τη Μάλτα!

Σε χαμηλά επίπεδα βρίσκεται η ανακύκλωση, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει την 24η θέση, λίγο πάνω από την Κύπρο, τη Ρουμανία και τη Μάλτα.

Παρά τα τσουχτερά πρόστιμα, εξακολουθούν να λειτουργούν πάνω από 50 τριτοκοσμικές χωματερές, για τις οποίες οι φορολογούμενοι πληρώνουν 5,2 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Αλλα 10,4 εκατ. αφορούν πρόστιμα για καθυστερήσεις στην επεξεργασία αστικών λυμάτων, κυρίως στα Μεσόγεια και στο Θριάσιο, ενώ η ετήσια επιβάρυνση συμπληρώνεται με τα 7,5 εκατ. ευρώ που αφορούν ελλείψεις ως προς τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα.


Δημοτικά τέλη





«Στο τέλος της τετραετίας θα έχουμε μηδενίσει τα πρόστιμα», διαβεβαίωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, και μένει να αποτιμηθεί στην πράξη η δέσμευση που την έχουν κάνει σχεδόν όλοι οι προκάτοχοί του.

Ηταν ιδιαίτερα εγκωμιαστικός για τη διαχείριση των σκουπιδιών με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τις γνωστές ΣΔΙΤ, που υλοποιείται στη Δυτική Μακεδονία, στις Σέρρες και στην Ηπειρο, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται άλλες πέντε μονάδες, σε Αλεξανδρούπολη, Ηλεία, Φωκίδα, Θήβα και Αρχάνες. Ως το τέλος του χρόνου θα υπογραφούν οι συμβάσεις για την Πελοπόννησο.

Σε σχέση με τις επιφυλάξεις, ότι ο νέος τρόπος διαχείρισης των σκουπιδιών θα οδηγήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών, ο υπουργός Περιβάλλοντος διευκρίνισε ότι αυτά είναι ζητήματα που ρυθμίζουν οι δήμοι.
«Είναι πιο κοντά στους δημότες και θα δουν το θέμα με προσοχή», παρατήρησε, αλλά πρόσθεσε: «Τίποτα δεν είναι δωρεάν. Αλλωστε και τα πρόστιμα κοστίζουν».

Από τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο προκύπτει ότι στο τρέχον ΕΣΠΑ έχουν δεσμευτεί 940 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση των σκουπιδιών, αλλά έως τώρα έχουν υπογραφεί συμβάσεις για έργα ύψους 230 εκατ. ευρώ.
Στόχος είναι να ολοκληρωθούν ώς το τέλος του χρόνου οι διαδικασίες για 12 νέες εγκαταστάσεις και να επιλυθούν οι εκκρεμότητες σε άλλες 40 περιπτώσεις.


Για τα μπάζα...


Το νέο πρόγραμμα, που το παρουσίασε χθες ο Μ. Γραφάκος, γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, προβλέπει ότι έως το 2029 για το 50% θα γίνεται ανάκτηση στην πηγή, για το 30% αξιοποίηση με μηχανικά μέσα και θα καταλήγει για ταφή μόνο το 20% των παραγόμενων αστικών σκουπιδιών, που αποτελούν μόνο το 15,2% του συνόλου.

Οι μεγαλύτερες ποσότητες προέρχονται από τη βιομηχανία (46,8%) και τον πρωτογενή τομέα (35,6%), αλλά δεν εφαρμόζονται εκτεταμένα προγράμματα διαχείρισης. Μεγάλη υστέρηση υπάρχει και για τη διαχείριση των μπάζων και το υπουργείο μελετά να επεκταθεί και στις εργασίες μικρής κλίμακας, π.χ. ανακαινίσεις κατοικιών, η υποχρέωση για διάθεσή τους σε συστήματα υποδοχής, ώστε να αξιοποιηθούν για την αποκατάσταση λατομείων.

Το υπουργείο δίνει έμφαση στη λειτουργία τριών κάδων: των μπλε για τα υλικά συσκευασίας, των καφέ για τα βιοαποδομήσιμα και των πράσινων για τα υπόλοιπα σκουπίδια. Ο Μ. Γραφάκος ανακοίνωσε ότι θα διπλασιαστούν οι μπλε κάδοι, ενώ αποκάλυψε ότι το 40% των ποσοτήτων που συγκεντρώνονται από το σύστημα καταλήγουν σε χώρους ταφής!


Τα επτά προβληματικά σημεία της χώρας


Αττική

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης επισημάνθηκε εκ νέου το γεγονός ότι η Αττική παραμένει πολύ πίσω στο ζήτημα της διαχείρισης αποβλήτων αν και είναι η Περιφέρεια με το 40% των κατοίκων και τα περισσότερα αστικά απόβλητα, ενώ η Φυλή δεν έχει παραπάνω από ένα χρόνο ζωής ακόμα.
Στο υπουργείο το ζήτημα της Φυλής θεωρείται βραδυφλεγής βόμβα και πλέον είναι στη φάση αναμονής των προτάσεων για χωροθέτηση μονάδων διαχείρισης από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
«Τα τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων ακυρώθηκαν από την πρώην Περιφερειάρχη κυρία Δούρου και ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει ζωή ένα χρόνο ακόμα» σημείωσε ο υπουργός.
Και ενώ οι χωροθετήσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, η Αττική εξαιρείται όπως επίσης και κάποια νησιά, όπως η Σαντορίνη, η Θάσος και η Κάλυμνος.


Κέρκυρα

Αντιμετωπίζει από τα μεγαλύτερα προβλήματα, γεγονός το οποίο αδυνατίζει και το τουριστικό προϊόν.



Πάτρα

Η μονάδα που προβλέπεται για τη δυτική Ελλάδα δεν μπορεί να καλύψει ούτε την Πάτρα.


Αίγιο

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από το κλείσιμο του ΧΥΤΑ στην Αιγείρα και την έλλειψη εναλλακτικής λύσης.


Σαντορίνη

Τα σκουπίδια του νησιού καίγονται στην καλντέρα.


Λευκάδα

Δε διαθέτει ΧΥΤΑ, κάνει δεματοποίηση και εναποθέτει τα δέματα σε χώρο που έχει κορεστεί. Υπήρξε και φέτος έντονο πρόβλημα από τις οσμές.  



πηγή:  efsyn.gr