Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η αδυναμία του Δημοσίου κερκόπορτα για ΣΔΙΤ

editorial
26 Σεπτεμβρίου 2019 / 14:23

Η ολοκληρωτική επαναφορά του ΣΔΙΤ για τη χρηματοδότηση της διαχείρισης των σκουπιδιών μεταφέρει και την μετακύλιση του επιπλέον κόστους στους δημότες.

Αυτή άλλωστε είναι και η επωδός ρήτρα σε όλες τις σχετικές συμβάσεις,  που συνδέεται η ελάχιστη, ως προς τη βιωσιμότητα της Μονάδας, ποσότητα σκουπιδιών με την τιμή πόρτας κι εκείνη βεβαίως με τα ανταποδοτικά τέλη. Την ικανοποίηση αυτής της επιδίωξης συμμερίζεται ο Χατζηδάκης εφόσον πρόκειται για επιβεβαίωση των ιδεολογικών του προκαταλήψεων επενδεδυμένη με την επίκληση της αποδεδειγμένης αδυναμίας του λεηλατημένου Δημοσίου να ανταποκριθεί ικανοποιητικά και σ’ αυτό το πεδίο. Η συμβολή της διοίκησης ΣΥΡΙΖΑ στο διαμορφωμένο, σπάταλο μπάχαλο και σ’ αυτόν τον τομέα είναι η γραμμή αφετηρίας των επιχειρημάτων της νέας εμφορούμενης από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα, διοίκησης.
Της εκτίμησης αυτής λανθάνει το διογκούμενο παγκόσμιο δράμα από τη διαχείριση των απορριμμάτων, που σήμερα λύνεται κατά κανόνα σε βάρος των φτωχών Χωρών και των ερημωμένων περιοχών. Όσον αφορά στα δικά μας, κανείς δεν ξέρει ύστερα από την ανακοίνωση των πολιτικών προτεραιοτήτων του αρμόδιου υπουργείου, αν θα παραμείνει εν ισχύει η προοπτική χρηματοδότησης της κερκυραϊκής ολοκληρωμένης διαχείρισης, του εργοστασίου συμπεριλαμβανομένου, έτσι όπως ανακοινώθηκε. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Χατζηδάκης, η Κέρκυρα συγκαταλέγεται στην διατύπωση «… 12 άλλες μονάδες είναι υπό δημοπράτηση, και 40 έργα (σ.σ. σ’όλη τη Χώρα) βρίσκονται σε διαδικασία σύνταξης των τευχών δημοπράτησης ή τελικό στάδιο μελέτης». Υπενθυμίζεται απλώς ότι φορέας του έργου εδώ προβλέπεται να είναι ο διαδημοτικός ΣΥΔΙΣΑ χωρίς στελέχωση, κάτι που θα εξοπλίσει τους αντιφρονούντες να επικαλεσθούν  την αναγκαιότητα επανόδου των ΣΔΙΤ και του ιδιωτικού μάνατζμεντ στο έργο για λόγους διοικητικής αποτελεσματικότητας.