Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μηχάνημα για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού δώρισε ο Ο.Λ.ΚΕ. στο Νοσοκομείο

Ο.Λ.ΚΕ.
01 Οκτωβρίου 2019 / 08:12

Το επόμενο διάστημα αναμένεται στο Γ.Ν.Κ. και το νέο μηχάνημα υπερήχων, αξίας 32.000€, για τη Μαιευτική κλινική, επίσης δωρεά του Ο.Λ.ΚΕ.

ΚΕΡΚΥΡΑ  Ένα μηχάνημα βιοεμπέδησης για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, δωρεά του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας (Ο.Λ.ΚΕ.), παρέλαβε χθες (30/9) η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου της Κέρκυρας (Γ.Ν.Κ.).

Για τη νέα αυτή δωρεά, ενημέρωσαν σε συνέντευξη τύπου σήμερα ο Διοικητής του Γ.Ν.Κ. Φοίβος Κακαβίτσας και η Διευθύντρια του ΟΛΚΕ Βάσω Μαρτζούκου :

«Το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας παρέλαβε χθες 30/09/19 το μηχάνημα βιοεμπέδησης (Bioelectrical impedance analysis - BIA).

Το συγκεκριμένο μηχάνημα αποτελεί δωρεά του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας προς το νοσοκομείο και συγκεκριμένα προς τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου. Με τη δωρεά αυτή το νοσοκομείο μας γίνεται ένα από τα λίγα στην Ελλάδα (και ίσως το μοναδικό περιφερειακό) που διαθέτουν στη νεφρολογική κλινικής τους τέτοιο μηχάνημα.

H βιοεμπέδηση θεωρείται η πιο διαδεδομένη μέθοδος σήμερα στον υπολογισμό της σύστασης του σώματος εξαιτίας της ασφάλειας της, της εξαιρετικής της ακρίβειας, του χαμηλού κόστους της, και της ευκολίας της χρήσης της αφού μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και στο χώρο του ασθενή.



Πρόκειται για μία μέτρηση εύκολη, μη επεμβατική, η οποία δε διαρκεί περισσότερο από 2 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο ο θεράπων ιατρός μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση (προσδιορισμός ξηρού βάρους, περίσσεια ύδατος, κα).

Παράλληλα οι ασθενείς αυτοί μπορούν να πάρουν χρήσιμες πληροφορίες σε σχέση με την διατροφική τους υποστήριξη. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να καταστούν χρήσιμες και σε κάθε ασθενή που εξέρχεται από νοσοκομείο, ιδιαίτερα μετά από μακρά νοσηλεία. Ιδιαίτερα στη νεφρολογία, όπου η θρέψη και η ενυδάτωση συνδέονται άμεσα με τη χρόνια νεφρική νόσο, η υποθρεψία και η υπερυδάτωση αποτελούν βασικούς προγνωστικούς παράγοντες.

Στο σημείο αυτό πρέπει να ευχαριστήσουμε θερμά τον απερχόμενο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ο.Λ.ΚΕ., κ.Στεφανίδη, που στα λίγα χρόνια της παρουσίας του στον οργανισμό, έχει βοηθήσει σημαντικά με μηχανήματα αυξημένου κόστους και εξοπλισμό το νοσοκομείο μας. Θα υπενθυμίσουμε την δωρεά μηχανήματος τεχνητού νεφρού το 2017, εξοπλισμού για τη μονάδα νεφρού το 2018, τη δωρεά μηχανήματος υπερήχων το 2019 και του μηχανήματος βιοεμπέδησης σήμερα.



Να τονίσουμε ότι η δωρεά αυτή δεν είναι η τελευταία του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΚΕ προς το νοσοκομείο. Αυτό καθώς την προηγούμενη εβδομάδα υπεγράφη η τριμερής σύμβαση ΟΛΚΕ-Νοσοκομείου Κέρκυρας και ιδιωτικής εταιρίας, και έχει ήδη γίνει παραγγελία, ενός ακόμα μηχανήματος υπερήχων για τις ανάγκες της Μαιευτικής κλινικής, αυτή τη φορά.

Το νέο μηχάνημα υπερήχων κόστους 32.000 ευρώ, με κεφαλές τρισδιάστατης απεικόνισης, αναμένεται να έχει παραδοθεί στο νοσοκομείο μέχρι το τέλος του μήνα Οκτώβρη, και θα βελτιώσει σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες της συγκεκριμένης κλινικής.

Ευχαριστώντας τον Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας για τη συνεργασία αυτή προσβλέπει σε αντίστοιχη συνεργασία με τη νέα διοίκηση του Οργανισμού προς όφελος των Κερκυραίων πολιτών».