Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έργα του Χαράλαμπου Παχή στη μόνιμη συλλογή της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Κερκυραϊκής Πινακοθήκης
03 Οκτωβρίου 2019 / 14:09
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Έργα του Χαράλαμπου Παχή εκτίθενται στη μόνιμη συλλογή

της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης.  
O Χαράλαμπος Παχής γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1844. Σπούδασε ζωγραφική στην Accademia di San Luca (1868-1869) της Ρώμης, με την παρότρυνση και την οικονομική βοήθεια ενός Άγγλου, στο σπίτι του οποίου δούλευε στην Κέρκυρα ως υπηρέτης. Αναφέρεται ότι ταξίδεψε και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, και με την επιστροφή του στην Κέρκυρα δίδαξε στο εκπαιδευτήριο «Καποδίστριας». Αργότερα ίδρυσε ιδιωτική καλλιτεχνική σχολή, στην οποία φοίτησαν γνωστοί Κερκυραίοι ζωγράφοι, όπως ο Γ. Σαμαρτζής, ο Α. Γιαλλινάς, ο Π. Τσιριγώτης κ.α.
Οι συνθέσεις του διακρίνονται για τη λεπτομερειακή απόδοση, και τα τοπία του για τη συμβατική και ιδεαλιστική αντίληψη του χώρου. Έδειξε προτίμηση στην απεικόνιση πολυπρόσωπων ιστορικών σκηνών από την ελληνική επανάσταση, χρησιμοποιώντας πρότυπα Ιταλών και Γάλλων ζωγράφων (Σουλιώτισσες, Αρκάδι).
Ζωγράφισε ακόμα προσωπογραφίες και είναι από τους πρώτους Επτανήσιους που ασχολήθηκαν με ηθογραφικά θέματα (Πρωτομαγιά στην Κέρκυρα ) και με τοπία (Τοπίο της Κέρκυρας). Έχει φιλοτεχνήσει και αγιογραφίες για τους ναούς της Κέρκυρας (Αγ. Σπυρίδων και Παναγία των Ξένων).
Έργα του εκτέθηκαν στα Ολύμπια του 1875, στο Ζάππειο (όπου βραβεύτηκε το Αρκάδι). Μετά το θάνατό του παρουσιάστηκε το έργο του στην Κέρκυρα , το 1914. έργα του βρίσκονται στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, στην ΕΠΜΑΣ, στην Τράπεζα της Ελλάδος κ.α.
 
Ο Χαράλαμπος Παχής πέθανε το 1891.
_

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.