Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αράχνη, η υφάντρα της διαπλοκής!

Κωστής Παυλίδης
03 Οκτωβρίου 2019 / 15:03

Γράφει η Κωστής Παυλίδης, μέλος Ν.Ε.Κέρκυρας «Κίνημα Αλλαγής»

Ο τρόπος που οργανώθηκε η διοίκηση και οι ευθύνες- εξουσίες στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων το τελευταίο διάστημα προκαλούν σκέψεις και αντιδράσεις για την ποιότητα των περιφερειακών διοικήσεων και τοπικών αυτοδιοικήσεων στην Ελλάδα.
Κυρίαρχο χαρακτηριστικό βέβαια, αν θέλει κάποιος να δει αντικειμενικά τα πράγματα, είναι η πλήρης απαξίωση των αυτοδιοικήσεων. Η προσπάθεια να μετατραπούν σε σοβαρό πολιτικό κίνημα, με στόχο αυτοδύναμους και ολοκληρωμένους δήμους με αποφασιστικό ρόλο στις περιφέρειες, έπεσε στο κενό. Στα τριάντα περίπου τελευταία χρόνια οι παρεμβάσεις του κράτους εναντίον των Δήμων αγγίζουν και ίσως ξεπερνούν τα όρια του ευτελισμού. Νόμος Καποδίστριας, κατάργηση Νομαρχιών, δοτές Περιφερειακές αρχές, διορισμένες Αποκεντρωμένες διοικήσεις, κατάργηση μερικώς του Καλλικράτη, εφαρμογή απλής αναλογικής και τελικά κατάργηση επί της ουσίας του ρόλου των Δημοτικών και Περιφερειακών συμβουλίων.
Η τραγική αυτή πορεία σε βάρος της εξέλιξης των τοπικών κοινωνιών, αλλά και η υπονόμευση της ελεύθερης επιλογής, σφαγιάζει σήμερα το μέλλον των απλών ανθρώπων.
Η σημερινή περιφερειακή αρχή υπό την κα.Τσαγκαροπούλου, στον πρώτο γύρο των εκλογών κατέλαβε το ένα τέταρτο των ψήφων των πολιτών του Ιονίου. Σήμερα με τον τρόπο που έχει ''εξυφάνει΄΄ την εξουσία της, κατέστη η απόλυτη κυρίαρχος ενός δημοκρατικά εκλεγμένου οργάνου που θα λειτουργεί όμως με τον πιο αντιδημοκρατικό τρόπο.
Η αρχή βέβαια που ευαγγελίζεται η Περιφερειακή αρχή, ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση οι παρατάξεις οφείλουν να συνεργάζονται, θέλω να της επιστήσω την προσοχή για τον χρόνο που αυτό πράγματι πρέπει να συμβαίνει, αν βέβαια οι πολίτες θέλουν  να συμβαίνει.
Ενεργοί πολίτες με διαφορετικές ιδεολογικές, πολιτικές ή κοινωνικές αφετηρίες πρέπει να συγκλίνουν ΠΡΙΝ  τις εκλογές για να είναι πιστευτοί, για να δοκιμαστεί η πίστη και η θέληση τους απ' την κοινωνία στον καιρό τον ανύποπτο και για λόγους βέβαια βελτίωσης της καθημερινότητας τους και όχι ισοπέδωσης της ιδεολογικής και κομματικής τους επιλογής και συνείδησης.
Οι μετεκλογικές διανομές της εξουσίας, είναι πράξεις συναλλαγής, ύποπτες και απέχουν απ΄την έξωθεν καλή μαρτυρία. Η παντελής έλλειψη μάλιστα μιας στοιχειώδους προγραμματικής δέσμευσης, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.
Αν ανατρέξει κάποιος στα προγράμματα των παρατάξεων που μοιράζονται σήμερα την εξουσία στην περιφέρεια θα μείνει άφωνος. Τι έλεγε ο κ.Σπύρου για την κα. Τσαγκαροπούλου και τι υποστήριζε η ''Επτανησιακή Πρωτοβουλία'' του κ. Αλεξάκη, θλίψη και μόνο θλίψη θα τον καταβάλλει.
Αλήθεια, ποία είναι η θέση όλων αυτών για τους υδρογονάνθρακες του Ιονίου; Τι λένε για την ερημοποίηση της Κέρκυρας και των άλλων νησιών μέσω των επενδύσεων τύπου ''Ερημίτη''; Που συμφωνούν για τα μεγάλα προβλήματα όπως υποδομές, απορρίμματα, υδροδότηση, πρωτογενή τομέα, τουρισμό ;
Η διοίκηση των Ιονίων με γνώμονα το φθηνό προσωπικό όφελος κάθε χαρακτήρα, είναι υπόθεση που θα γυρίσει ανάποδα σ' αυτούς που την επεξεργάζονται.
Αν τα κόμματα συμφωνούν με την πρακτική των στελεχών τους αυτών ας δημοσιοποιήσουν την σύμφωνη γνώμη τους.
Οι περιφερειακές εκλογές είναι βαθύτατα πολιτικές  γι' αυτό προχώρησαν και σε κομματικά χρίσματα και στηρίξεις.
Προσοχή στην Αράχνη! Λίγο πριν καταντήσει έντομο που κυνηγάει τις μύγες ήταν η καλύτερη υφάντρα στο κράτος των Ιονίων.
Προσοχή στις καλύτερες και στους καλύτερους.
Υπάρχει ο Ποσειδώνας και η Αθηνά!
 
Παυλίδης Κωστής
μέλος Ν.Ε.Κέρκυρας ''Κίνημα Αλλαγής''