Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κινητοποίηση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» στην Περιφ. Εκπαίδευση Ι.Ν.

Εκπαιδευτικοί
04 Οκτωβρίου 2019 / 08:03

Το κάλεσμα αφορά τη σημερινή (4/10) κινητοποίηση-διαμαρτυρία στις 13:30 στην έδρα της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Κινητοποίηση πραγματοποιεί η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (Π.Α.ΜΕ.)», σήμερα, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, στις 13:30, στην έδρα της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση-κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση:

«Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες απεργούς που συμμετείχαν στην απεργία της 24 Σεπτεμβρίου και τις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας, κόντρα στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, στην εργοδοτική τρομοκρατία και τη λυσσασμένη μάχη που έδωσε η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ προκειμένου να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με το πολυνομοσχέδιο που έχει καταθέσει, έρχεται να υλοποιήσει το υπόλοιπο τμήμα από τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, να ολοκληρώσει ό,τι δεν πρόλαβε να τελειώσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με το πολυνομοσχέδιο επιχειρείται να μετατραπούν μεγάλες γεωγραφικές περιοχές σε «οικονομικές ζώνες» φτηνής εργατικής δύναμης, να συμπιεστούν παραπέρα οι μισθοί, να καταργηθεί ό,τι απέμεινε από τις συλλογικές συμβάσεις, να ιδιωτικοποιηθεί η κοινωνική ασφάλιση, να περιοριστούν δραστικά οι συνδικαλιστικές ελευθέριες, να μπουν ισχυρά εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας. Αυτός είναι ο «επενδυτικός παράδεισος» για τον οποίο μας μιλάνε!

Η ανάπτυξη τους προϋποθέτει παραπέρα τσάκισμα εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων

Αυτή την «κανονικότητα» τη ζούμε από την αρχή της χρονιάς και μέσα στα σχολεία. Παλιά και νέα προβλήματα είναι εδώ. Και στην εκπαίδευση, η νέα κυβέρνηση συνεχίζει από κει που άφησε τα μέτρα η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε το 3ο μνημόνιο για την Παιδεία, τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, την στρατηγική για ένα σχολείο «πιο ευαίσθητο στις απαιτήσεις της αγοράς» από κοινού τα ψήφισαν και τα υλοποιούν.

Συγκεκριμένα:

Συνεχίζεται το καθεστώς της ανακύκλωσης της ανεργίας με την πρόσληψη αναπληρωτών αντί για μόνιμους διορισμούς. Συνεχίζουν να υπάρχουν σοβαρά κενά και ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς. Ειδικά στην β/θμια εκπαίδευση κατά την Α’ φάση καλύφθηκε μόλις το 79% των κενών.

Οι φετινές προσλήψεις αναπληρωτών (όπως και οι αντίστοιχες περσινές) αποδεικνύουν με τον πιο ηχηρό τρόπο πως οι συνάδελφοι στην πράξη δεν είναι αναπληρωτές αλλά καλύπτουν στοιχειώδεις ανάγκες για τη λειτουργεία των σχολείων, αναπληρώνουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει περίτρανα το αίτημα των χιλιάδων αναπληρωτών που διατυπώθηκε στις μεγάλες απεργίες του περασμένου Γενάρη για μονιμοποίηση όλων όσοι δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση. Τα σοβαρά προβλήματα στη διαβίωση (στέγαση, μετακίνηση, οικογένειες μοιρασμένες στα δύο κ.α.) επιβεβαιώνουν ότι πρέπει να μπει τώρα τέλος στο αίσχος της αναπλήρωσης και της αδιοριστίας.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. διατηρεί σε ισχύ το νόμου Γαβρόγλου για το Λύκειο και για τα επόμενα 2 χρόνια. Έχει εξαγγείλει τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Απολυτηρίου με τον συνυπολογισμό και των 3 τάξεων, επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων, ελάχιστη βάση για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Υψώνοντας νέους ταξικούς φραγμούς για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.

Παρόλα τα μεγάλα λόγια για το δήθεν κοινωνικό χαρακτήρα του σχολείου και αυτή η κυβέρνηση «έχει πάει στα αζήτητα» την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και την Ενισχυτική Διδασκαλία. Οι μαθητές στοιβάζονται σε 27 -28 τμήματα ακόμα και σε Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ενώ με τις αθρόες συνδιδασκαλίες που εγκρίθηκαν φέτος σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο οξυμένο.

Για άλλη μια χρονιά συνεχίζεται η τακτική του Υπουργείου να χαρακτηρίζει τμήματα ως ολιγομελή, που φέτος εκτός των ΕΠΑΛ, διευρύνθηκε και για τα ΓΕΛ δεκάδες ολιγομελή τμήματα σε ΕΠΑΛ και ΓΕΛ βάζοντας πρόσθετα εμπόδια στους μαθητές για το ποια ειδικότητα ή προσανατολισμό θα επιλέξουν. Χρειάστηκε η δυναμική παρέμβαση των ΕΛΜΕ για να αποτραπεί και φέτος το κλείσιμο δεκάδων τμημάτων. Την ίδια ώρα και αυτή η κυβέρνηση εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ βάζει εμπόδια στις εγγραφές των ανήλικων μαθητών στα εσπερινά σχολεία.

Η ΝΔ ετοιμάζει πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, μέσα στο Νοέμβρη, με στόχο την παραπέρα θωράκιση του αντιεκπαιδευτικού νομοθετικού πλαισίου και με βασικές αιχμές την αυτονομία του σχολείου, τις αλλαγές στις δομές της εκπαίδευσης, το ρόλο του Διευθυντή και τις επιλογές στελεχών καθώς και πλευρές της αξιολόγησης που θα προσπαθήσει να προχωρήσει.

Δεν έχει αποδοθεί κανένα κονδύλι για ελέγχους των σχολικών κτηρίων παρόλο που η κατάσταση των κτηριακών υποδομών στη μεγάλη πλειοψηφία των σχολείων είναι σε οριακή κατάσταση όπως αποδείχτηκε και με τον πρόσφατο σεισμό της 19η Ιούλη στην Αθήνα. Μάλιστα τα στοιχεία είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικά. Τα κτίσματα της περιόδου 1959-1985 αποτελούν το 55% του συνολικού αριθμού των σχολείων της χώρας, από τα οποία στα περισσότερα δεν έχουν γίνει προσεισμικοί έλεγχοι εδώ και πολλά χρόνια. Ταυτόχρονα συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, με καθυστερήσεις στην καταβολή των δόσεων για τα λειτουργικά έξοδα με αποτέλεσμα η σχολική χρονιά να ξεκινά με, κυριολεκτικά, άδεια ταμεία ακόμα και για τις στοιχειώδεις ανάγκες!

Παλεύουμε με βάση τις δικές μας ανάγκες  για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα!

Σε μια εποχή που οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι κυριολεκτικά ασύλληπτες, δεν μπορούμε να δεχτούμε να κάνουμε μάθημα σε ακατάλληλες αίθουσες, να μην έχουν όλοι οι μαθητές τον εκπαιδευτικό, τη μόρφωση και την εκπαιδευτική δομή που δικαιούνται, να υπάρχουν συνάδελφοι που κάνουν μάθημα μέχρι τα 67 τους χρόνια και την ίδια στιγμή χιλιάδες νέοι εκπαιδευτικοί στις ουρές της ανεργίας και της αναπλήρωσης. Δεν αποδεχόμαστε τη λογική του μικρότερου κακού, της μοιρολατρίας και του συμβιβασμού. Δυναμώνουμε την πάλη για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών που αντικειμενικά υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ικανοποιηθούν.

Ούτε λεπτό αναμονής, ούτε μια ώρα χαμένη. Καλούμε σε συντονισμένο – μαζικό – ενωτικό – ταξικό αγώνα. Κλιμακώνουμε την πάλη μας!

Συμμετέχουμε στην πανελλαδική σύσκεψη Συλλόγων, ΕΛΜΕ και Επιτροπών Αγώνα Αναπληρωτών το Σάββατο 2 Νοέμβρη στην Αθήνα με σκοπό την ανάπτυξη της κοινής δράσης και την παραπέρα κλιμάκωση της πάλης μας.

Απευθύνουμε κάλεσμα προς όλους τους Συλλόγους και τις ΕΛΜΕ για υπογραφή του κειμένου υπέρ της απεργίας – αποχής από την αξιολόγηση.

Συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ για την συλλογή υπογραφών ενάντια στην «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» Ελλάδας – ΗΠΑ».