Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων: Με επίκεντρο τη γαλλική μουσική

Albert Cohen
04 Οκτωβρίου 2019 / 11:03

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τριήμερο εκδηλώσεων διοργάνωσε το Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων από την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου έως και την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Albert Cohen» Κέρκυρας και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Πιο συγκεκριμένα, η εκδήλωση της Δευτέρας ήταν αφιερωμένη στον σπουδαίο Γαλλοελβετό συγγραφέα Abraham Αlbert Cohen (1895-1981), ο οποίος γεννήθηκε στην Κέρκυρα από Ρωμανιώτες γονείς. Στο πολυσχιδές λογοτεχνικό του έργο η εβραϊκή του καταγωγή έχει σημαίνοντα ρόλο, ενώ δεν λείπουν και οι αναφορές του στην Κέρκυρα, η οποία όμως εμφανίζεται εκεί ως Κεφαλλονιά. Στην εκδήλωση, για τη ζωή και το έργο του Cohen καθώς και για τον ρόλο που έπαιξε η μουσική σε αυτό, μίλησαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Albert Cohen» Σπύρος Γιούργας, ο δημοσιογράφος και κριτικός Δημήτρης Κιουσόπουλος και η μεσόφωνος (διδάσκουσα μονωδίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) Αγγελική Καθαρίου. Η τελευταία, με τη συνοδεία της Μαριλένας Σουρή στο πιάνο, ερμήνευσε έργα του Maurice Ravel καθώς και παραδοσιακά ρωμανιώτικα τραγούδια σε μεταγραφή για φωνή και πιάνο, με τα οποία και έκλεισε η βραδιά.

Την Τρίτη έλαβε χώρα προβολή της πολύ ενδιαφέρουσας ταινίας-ντοκιμαντέρ La Liturgie de Cristal (2009) του Olivier Mille, που παρουσιάζει πτυχές της ζωής και της δημιουργίας του σπουδαίου Γάλλου συνθέτη Οlivier Μessiaen, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις πηγές έμπνευσής του, μουσικές και εξωμουσικές (η φύση, η έννοια του Θείου κλπ.). Προλόγισε ο μουσικολόγος Ανάργυρος Δενιόζος. Η προβολή έγινε σε συνέχεια του αφιερώματος στον Οlivier Μessiaen που πραγματοποιήθηκε προ μηνών στο Ωδείο Αθηνών σε συνεργασία με την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Τέλος, την Τετάρτη, το Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων πραγματοποίησε συναυλία-αφιέρωμα στη γαλλική μουσική του 20ού αιώνα. Η συναυλία είχε τίτλο «Από τον Debussy στη φασματική μουσική», αποτελώντας μια περιδιάβαση με γαλλική οπτική στη σύγχρονη μουσική από τις αρχές του 20ού αιώνα έως τους συνθέτες φασματικής μουσικής (musique spectrale).  Ειδικότερα, η Αγγελική Καθαρίου (τραγούδι), ο Σπύρος Τζέκος (κλαρινέτο), ο Μπάμπης Καρασαββίδης (βιολί), η Μαρίνα Κολοβού (βιολοντσέλο) και η Μαριλένα Σουρή (πιάνο) ερμήνευσαν έργα των Claude Debussy, Paul Dukas, Olivier Messiaen, Tristan Murail κ.ά.
Το σύνολο των παραπάνω εκδηλώσεων φιλοξενήθηκε στην Ιόνιο Ακαδημία, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Ανάργυρου Δενιόζου και τον συντονισμό της Νάντας Γερουλάνου.

Το Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων είναι ένα ευέλικτο σύνολο μουσικής δωματίου που απαρτίζεται από καταξιωμένους μουσικούς με ποικίλη συναυλιακή δραστηριότητα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική πορεία του ως Σύνολο του Εαρινού Φεστιβάλ Παξών και από το 2013 μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα, όπου και εμφανίζεται τακτικά από το 2017 κι έπειτα, σε συνεργασία με τον Τομέα Σύνθεσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ειδικεύεται στην ερμηνεία σύγχρονης μουσικής, έχοντας δώσει πολλές συναυλία τόσο στη χώρα μας όσο και εκτός συνόρων.