Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τεμπλονιάδα

editorial
15 Οκτωβρίου 2019 / 08:26

H εκτέλεση του οδικού χάρτη της μεταβατικής περιόδου γίνεται στο κενό της επίσημης ενημέρωσης, γεγονός που διευκολύνει όποιον θα ήθελε να το εκμεταλλευτεί. Ποτέ δεν έλειψαν οι πρόθυμοι να το κάνουν, σ΄ αυτή τη μακρά περιπέτεια της Κέρκυρας με τα σκουπίδια.

Για ένα νέο γύρο κινητοποιήσεων είναι αποφασισμένοι κάτοικοι του Τεμπλονίου, μέλη του δεύτερου κατά σειρά αρχαιότητας συλλόγου. Διαμαρτύρονται για την κατάσταση εκεί, που προσλαμβάνεται ως επέκταση της εναπόθεσης των δεματοποιημένων σκουπιδιών σε όποιον χώρο προσφέρεται, περνώντας αυτός στην ιδιοκτησία του ΣΥΔΙΣΑ.
Στην πραγματικότητα, η εκτέλεση του οδικού χάρτη της μεταβατικής περιόδου γίνεται στο κενό της επίσημης ενημέρωσης, γεγονός που διευκολύνει όποιον θα ήθελε να το εκμεταλλευτεί. Ποτέ δεν έλειψαν οι πρόθυμοι να το κάνουν, σ' αυτή τη μακρά περιπέτεια της Κέρκυρας με τα σκουπίδια. Στην περίπτωση μας μάλιστα έχει περάσει καιρός πλέον που δεν τηρούνται τα προσχήματα ενώ εκτός των ενδιαφερομένων εμπλέκονται με τον έναν και τον άλλον τρόπο στελέχη και εκπρόσωποι όλων σχεδόν των Εξουσιών και των Φορέων. Μεγαλώνει έτσι η ανυποληψία του Κράτους-διαχειριστή, εν τη ευρεία εννοία, ενισχύονται οι θεωρίες συνωμοσίας, εντέλει αποθαρρύνεται ο πολίτης, αδυνατίζει έργω η δημοκρατική λειτουργία ενώ είναι πασίδηλη και η σπατάλη δημόσιων πόρων που συνεπάγεται. Για κάποιους μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί αυτονόητη συνέπεια, σύμφωνα με την αντίληψή τους για τον κόσμο και γι' αυτό δεν τρελαίνονται με την διαπίστωση. Για κάποιους άλλους αυτή η κατάσταση είναι μια ευκαιρία πολλαπλώς εκλαμβανόμενη και παντοιοτρόπως αποδοτική. Υπάρχουν και οι τρίτοι, συμφιλιωμένοι με την ελληνική/κερκυραϊκήπραγματικότητα, που απλώς αδιαφορούν όσο τα σκουπίδια είναι λίγο μακρύτερα από την πόρτα τους.
Η προοπτική μάλιστα δημόσιας δαπάνης ύψους περίπου 30 εκατ.€ συν για τη δημιουργία εξ' αρχής Μονάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και τελικού αποδέκτη, δεν αφήνει αδιάφορη, ιδιαιτέρως μια ευρεία γκάμα παραγόντων, έμπειρων περί τα δημόσια έργα.
Συχνά, η επίκληση πραγματικών προβληματικών καταστάσεων, διοικητικών και τεχνικών αστοχιών, δεν έχει ως κύριο μέλημα την αποκατάστασή τους.
Σε τέτοιο πολιτικό περιβάλλον πάντως είναι πιθανότερη μια νέα τεμπλονιάδα παρά η λύση του προβλήματος της διαχείρισης των σκουπιδιών. Γι' αυτό και όσοι αντιλαμβάνονται το πρόβλημα ως ζήτημα τεχνικό ή εν πάση περιπτώσει άλλου υποδείγματος, πλανώνται πλάνην οικτράν. Δεν είναι τα σκουπίδια το πρόβλημα, εμείς είμαστε!