Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκχέρσωση σε υγρότοπο στο νησί Γκερέκου καταγγέλλει ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας (photos)

Υγρότοπος
15 Οκτωβρίου 2019 / 12:28

Σοβαρή καταγγελία για καταστροφή του υγρότοπου που βρίσκεται στη λιμνοθάλασσα Γκερέκου, με μπουλντόζες, εκχερσώσεις και μπάζωμα αιγιαλού

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, καθώς σύμφωνα με το Δ.Σ. του Συλλόγου από τις 18 Σεπτεμβρίου έχει αποσταλεί αναφορά στις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με καταστροφή υγρότοπου σε χαρακτηρισμένη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ως «προστατευόμενη και προστατευτέα» περιοχή.





Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για εργασίες εκχέρσωσης στον υγρότοπο που βρίσκεται στην περιοχή Νησί Γκερέκου, όπου -σύμφωνα με τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας- παραμένει ακόμα και σήμερα μπουλντόζα.





Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος επισημαίνει ότι από τις αρμόδιες υπηρεσίες, στις οποίες εστάλη η αναφορά, απάντηση έδωσε μόνο το Λιμεναρχείο.





Αναλυτικά το Δ.Σ. του Συλλόγου αναφέρει:

«Στη νότια πλευρά του ακρωτηρίου Τούρκο – λιμνοθάλασσα Γκερέκου, απέναντι από τα Ενετικά ναυπηγεία και σε οπτική επαφή με αυτά, εκτελούνται εκχερσώσεις με μπουλντόζα, μπάζωμα του αιγιαλού (περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου)  μέσα σε χαρακτηρισμένο και απαλλοτριωμένο από το υπουργείο περιβάλλοντος μικρό υγρότοπο 17 στρεμμάτων, προστατευόμενη και προστατευτέα περιοχή.





Μέσα σε αυτόν τον υγρότοπο υπάρχει λιβάδι από σπάνια και προστατευόμενα είδη φυτών (όπως το limoniun κ.α.). Επίσης διαβιούν προστατευόμενα είδη πτηνών martin pescatori, σταχτοτσικνιάς, ερωδιός και άλλων.

Το μπάζωμα  έχει προχωρήσει μέσα στον υγρότοπο και η μπουλντόζα παραμένει εκεί έτοιμη να συνεχίσει το έργο περιβαλλοντικής καταστροφής.





Υπάρχει ανάγκη άμεσης παρέμβασης για τη διάσωση του υγροτόπου και να σταματήσει άμεσα η συνέχιση των εργασιών αυτών, υποχρεώνοντας τους υπευθύνους για αυτό στην επαναφορά του αιγιαλού στη θέση του πριν το μπάζωμα».