Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Βέλη» Θ. Γαλιατσάτου προς Ακτύπη & Κράτσα για το λιμάνι της Ζακύνθου

Γαλιατσάτος Θεόδωρος
15 Οκτωβρίου 2019 / 14:43

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Στο θέμα της αλλαγής χωροθέτησης των έργων του λιμανιού στη Ζάκυνθο, έτσι όπως αυτά προβλέπεται να γίνουν στο εγκεκριμένο master plan από το 2017, αναφέρθηκε -με ανάρτησή του στα social media- ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «ΑΝ.Α.Σ.Α.» και τέως Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, με αφορμή τη συζήτηση που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο ο Βουλευτής Ζακύνθου με τη Νέα Δημοκρατία, Διονύσης Ακτύπης, για την αλλαγή του master plan, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση-σχόλιο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook καλώντας μάλιστα, τόσο τον Βουλευτή Ζακύνθου με το κυβερνών κόμμα, όσο και την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, να εγκαταλείψουν τις δράσεις αμφισβήτησης του συγκεκριμένου master plan για το λιμάνι του νησιού, αλλά και να κάνουν ότι απαιτείται για να εξασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότηση του έργου...

«Παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον την πολύωρη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Ζάκυνθο το περασμένο Σάββατο με πρωτοβουλία του βουλευτή της ΝΔ κ. Ακτύπη και με την υποστήριξη της περιφερειακής αρχής (Κράτσα), με θέμα την αλλαγή χωροθέτησης των έργων του λιμανιού ετσι όπως προβλέπονται στο εγκεκριμένο master plan του Δεκεμβρίου 2017.

Κατ' αρχήν δεν προέκυψε και μετά την συζήτηση αυτή ο λόγος που οδήγησε τον κ. Ακτύπη να ζητήσει την αλλαγή του master plan την άλλη μέρα σχεδόν μετά την εκλογή του ως βουλευτή. Αντιθέτως πολλαπλασιάστηκαν τα ερωτηματικά για τα κίνητρα της πρωτοβουλίας αυτής.

Στην συζήτηση κυριάρχησαν δυό βασικές λογικές. Η μία που χωρίς επιχειρήματα προσπάθησε να στοιχειοθετήσει την ανάγκη επανεξέτασης και αλλαγής θέσης του προβλήτα κρουαζιεροπλοίων ,ευθυγραμμιζόμενη προφανώς με την θέση Ακτύπη-Κράτσα , και η άλλη που εκπροσωπούμενη κυρίως από τον Σύλλογο Μηχανικών κατέδειξε με αντικειμενικό τρόπο την υπεροχή της επιλογής της θέσης στον μώλο του Αγίου Διονυσίου εναντι της αρχικής επιλογής στον μώλο του Αγίου Νικολάου.

Αξιοσημείωτο ειναι το γεγονός οτι σε σχετική ερώτηση για το κόστος των δυο λύσεων η μελετήτρια του έργου απήντησε ότι η εγκεκριμένη επιλογή θα κοστίσει περίπου 3 εκατομ. λιγότερο από την επιλογή του μώλου Αγίου Νικολάου. Ετσι καταρρακώθηκε βάναυσα η αξιοπιστία του χωρικού αντιπεριφερειάρχη κ. Στασινόπουλου που στεντορεία τη φωνή δήλωνε ότι η εγκεκριμένη θέση θα κοστίσει "δέκα φορές περισσότερο". Λίγες ημέρες μετά "τα αδεια ντουλάπια" ο κ. Στασινόπουλος επιδεικνύει μέγιστη πολιτική έλαφρότητα που δεν συνάδει με το αξίωμα που κατέχει. Δεν ήξερε, δεν ρώταγε;

Αυτό που πρέπει να κάνουν , κατά την γνώμη μας, τόσο ο κ. Ακτύπης όσο και η κ. Κράτσα είναι να εγκαταλείψουν ΑΜΕΣΑ τις δράσεις αμφισβήτησης του εγκεκριμένου master plan του λιμένα Ζακύνθου , ικανές να παραπέμψουν το όλο έργο στις ελληνικές καλλένδες, και να σπεύσουν για την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης του έργου. Εκτός κι αν την αδυναμία τους αυτή προσπαθούν να καλύψουν "ρίχνοντας μελάνι"...»