Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γαλιατσάτος: Απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα η αντίδραση της ΕΤΑΔ για το Αχίλλειο

Αχίλλειο
22 Οκτωβρίου 2019 / 09:23

Το Αχίλλειο και όλα τα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Έλλειμμα δημοκρατικής αντίληψης και αποτελεσματικής διοίκησης, επενδεδυμένα με βαθιά αντεργατική νοοτροπία» καταδεικνύει, σύμφωνα με  ανακοίνωση της παράταξης του Θ. Γαλιατσάτου, η αποπομπή και αντικατάσταση των υπαλλήλων του Αχιλλείου. «Η προσφυγή της ΕΤΑΔ Α.Ε. στην δικαιοσύνη για την ακύρωση της απεργίας των εργαζομένων είναι επιβεβαίωση αυτής της νοοτροπίας» τονίζει ο Πρώην Περιφερειάρχης, προσθέτοντας παράλληλα ότι το Αχίλλειο και όλα τα πολιτιστικά μνημεία, πρέπει να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΝΑΣΑ

Η αντίδραση της διοίκησης της ΕΤΑΔ Α.Ε. στην έντονη κριτική που της ασκήθηκε τις τελευταίες ημέρες εξ αιτίας των εικόνων εγκατάλειψης που είδαν το φως της δημοσιότητας για το Αχίλλειο, είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα.

Η αποπομπή δυο στελεχών της τοπικής διεύθυνσης (δ/ντής και οικονομικός διαχειριστής), η αντικατάσταση τους με μάλλον αναρμόδιους, και η προσχηματική προκήρυξη πλήρωσης των θέσεων αυτών, καταδεικνύουν έλλειμμα δημοκρατικής αντίληψης και αποτελεσματικής διοίκησης, επενδεδυμένα με βαθιά αντεργατική νοοτροπία.
Η προσφυγή της ΕΤΑΔ Α.Ε. στην δικαιοσύνη για την ακύρωση της απεργίας των εργαζομένων είναι επιβεβαίωση αυτής της νοοτροπίας.
Η στήριξη των αιτημάτων του σωματείου εργαζομένων Αχιλλείου, με κεντρική θέση την επαναφορά και αποκατάσταση των δύο εργαζομένων στις θέσεις τους, είναι εκ των ουκ άνευ.

Η Περιφερειακή Αρχή της ΑΝΑΣΑ αισθάνεται υπερήφανη γιατί αντιλαμβανόμενη ότι το μείζον είναι η διάσωση και ανάδειξη του Μνημείου και η απόδοση του στην κερκυραϊκή και την ελληνική κοινωνία, προχώρησε αφ’ ενός στην δέσμευση του απαραίτητου ποσού των 12,2 εκατ. ευρώ και αφ’ ετέρου στην έκδοση ειδικής πρόσκλησης στα πλαίσια του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων ώστε το έργο να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα μιας δίχρονης και πλέον συζήτησης με ΕΤΑΔ, υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, υπουργείο Πολιτισμού και Υπουργείο Τουρισμού.
Η ένταξη του έργου αυτού στο ΠΕΠ Ιονίων Νήσων επιτυγχάνει, πέραν του προφανούς οφέλους από την επισκευή και ανάδειξη, την απαγόρευση οποιασδήποτε ιδιωτικοποίησης επί πέντε έτη τουλάχιστον μετά την ολοκλήρωση του.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η Περιφερειακή Αρχή της ΑΝΑΣΑ διαπραγματεύτηκε με την ΕΤΑΔ και για την παραχώρηση της VILLA ROSSA και για το Δημοτικό Σχολείο στην Γαρίτσα, που και αυτά είναι στην ιδιοκτησία της.

Είναι η στιγμή να κατανοηθεί ότι τα μνημεία Πολιτισμού και Ιστορίας του τόπου μας δεν μπορεί να ανήκουν ούτε σε ανώνυμες εταιρείες τύπου ΕΤΑΔ ούτε σε υπερταμεία κάθε είδους που μας προέκυψαν αθρόα στην μνημονιακή εποχή.
Το κίνημα πολιτών, οι φορείς πολιτισμού, οι τοπικές αρχές, πρέπει να απαιτήσουν και να διεκδικήσουν την επαναφορά των μνημείων αυτών στην ευθύνη των τοπικών κοινωνιών με εξασφάλιση του δημόσιου και κοινόχρηστου χαρακτήρα τους.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΩΝ
ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά