Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κόνσολας: Η αυτοδιοίκηση δικαιούται έσοδα από το Αχίλλειο (video)

Αχίλλειο
23 Οκτωβρίου 2019 / 10:56

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πρόταση στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού κατέθεσε του Υπουργείο Τουρισμού, είπε ο υφυπουργός Μάνος Κόνσολας, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης

Συγκεκριμένα, ο κ. Κόνσολας είπε:«Μια προηγούμενη κυβέρνηση υποθήκευσε για 99 χρόνια τη δημόσια περιουσία σε ένα Ταμείο, το οποίο δεν δίνει περιθώρια να γίνονται διορθώσεις όπως θα τις επιθυμούσαμε. 
Η αυτοδιοίκηση α' και β' βαθμού έχουν δικαίωμα να ζητούν την ανταπόδοση από την είσπραξη μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία αποτελούν μέγαλο μέρος του ΑΕΠ. Το Αχίλλειο είναι ένα από τα πολύ σημαντικά μνημεία, εφάμιλλο με άλλα μνημεία ιστορικά της χώρας και της Ευρώπης. Τα έσοδά του ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια ευρώ ετησίως και η ΕΤΑΔ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν διανοούμαι ότι στελέχη της ΕΤΑΔ μεταθέτουν ευθύνες σε τμηματάρχες και διαευθυντές, χωρίς να αναλάβουν καμία ευθύνη εδώ και τέσσερα χρόνια.
Το Υπουργείο Τουρισμού κατέθεσε μια απόφαση, πιστεύω ρεαλιστική, στο Υπουργείο Οικονομικών αλλά και στο ΤΑΠ (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων), ώστε ένα μέρος των εσόδων να αποδίδεται στην Αυτοδιοίκηση. 
Επιτέλους, δεν μπορεί κανένας Δήμος και καμία Περιφέρεια, να ξοδεύει χρήματα για την καθαριότητα, την ασφάλεια και την ομαλή λειτουργία των μνημείων αυτών. Αυτήν πρόταση καταθέσαμε στην κυρία Μενδώνη, στην ΕΤΑΔ και στο Υπουργείο Οικονομικών. Πιστεύω να αλλάξουμε ανάγνωση από εδώ και πέρα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη πρόκληση του ανταγωνισμού και η σύνδεσμου του Πολιτισμού με τον Τουρισμό».