Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στη Βουλή από το ΚΚΕ τα προβλήματα της Πυροσβεστικής Κέρκυρας

ΚΚΕ
29 Οκτωβρίου 2019 / 12:31

Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, από τους δύο Βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκο Παπαναστάση και Νίκο Καραθανασόπουλο

ΑΘΗΝΑ.  Τα προβλήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κέρκυρα απασχολούν τους δύο Βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκο Παπαναστάση και Νίκο Καραθανασόπουλο, στην σχετική ερώτηση, την οποία κατέθεσαν -στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου- προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, το οποίο εξέδωσε το ΚΚΕ, κλιμάκιο του κόμματος πραγματοποίησε πρόσφατα περιοδεία  στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Νομού Κέρκυρας, όπως και στον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό, όπου διαπιστώθηκε μια σειρά από σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις, όπως για παράδειγμα σε προσωπικό, μέσα ατομικής προστασίας και εξοπλισμό, την ίδια στιγμή που παραμένει άλυτο το πρόβλημα των κτηριακών εγκαταστάσεων.

Αναλυτικά η ερώτηση των δύο Βουλευτών του ΚΚΕ για την κατάσταση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κέρκυρας:

«Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: Προβλήματα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κέρκυρας


Το ΚΚΕ πραγματοποίησε περιοδεία στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας και στον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό. Από τη συζήτηση με το προσωπικό διαπιστώθηκαν μια σειρά από προβλήματα που έχουν σχέση με τις ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό υλικοτεχνικής υποδομής, στα μέσα ατομικής προστασίας, στην ένδυση, αλλά και προβλήματα στις κτηριακές εγκαταστάσεις.

Πιο συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν ελλείψεις στη χορήγηση και αντικατάσταση στις φόρμες, άρβυλα και στα κράνη του προσωπικού. Μάλιστα όπως τονίστηκε, όταν ζητηθεί αντικατάσταση του παραπάνω αναλώσιμου εξοπλισμού, διεξάγεται Ένορκη Διοικητική Εξέταση με σκοπό την εξακρίβωση των αιτιών φθοράς τους. Έγινε αναφορά μάλιστα ότι πολλές φορές οι πυροσβέστες αναγκάζονται να αγοράζουν μόνοι τους τον αναγκαίο ατομικό τους εξοπλισμό.

Τονίστηκε ότι οι μισές από τις φιάλες των αναπνευστικών συσκευών για πολλούς μήνες βρίσκονται για συντήρηση σε εταιρεία στην Αθήνα.

Πολλές φορές υπάρχει έλλειψη ελαστικών και η αντικατάσταση των σωλήνων νερού των πυροσβεστικών οχημάτων γίνεται με χορηγίες.

Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ακόμη εκκρεμότητα με την μετεγκατάσταση του Α΄ Πυροσβεστικού Σταθμού, όπου για την υλοποίηση της το ΚΚΕ έχει παρέμβει στην προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Η αναγκαιότητα της μετεγκατάστασης παραμένει επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε, με βασική παράμετρο εκτός της αθλιότητας των υφιστάμενων κτηριακών εγκαταστάσεων, την προβληματική έξοδο των πυροσβεστικών οχημάτων λόγω του συχνού μποτιλιαρίσματος στο επιφορτισμένο οδικό δίκτυο της συγκεκριμένης περιοχής.

Αξιοσημείωτο είναι σύμφωνα με δηλώσεις υπηρεσιακών παραγόντων ότι ακόμη και το υπόγειο των νέων εγκαταστάσεων στον χώρο του παλαιού νοσοκομείου που θα στέγαζε μέρος των αναγκών του  Α΄ Πυροσβεστικού Σταθμού είναι σε άθλια κατάσταση.

Η υφιστάμενη κτηριακή κατάσταση του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού συνεχίζει να είναι απαράδεκτη για τις συνθήκες Υγείας και Ασφάλειας του προσωπικού. Στο υπόγειο τρέχουν αστικά λύματα, τα οποία αντλούνται, υπάρχει έντονη δυσοσμία και το κτήριο είναι γεμάτο ποντίκια.

Η Ν.Δ όταν ήταν στην αντιπολίτευση με ερωτήσεις προς την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ζητούσε να πραγματοποιηθούν τα απαραίτητα έργα και να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις Υγείας και Ασφάλειας, προκειμένου να προχωρήσει η μετεγκατάσταση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

Τι μέτρα  θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

Η κυβέρνηση να αυξήσει τις δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την Πυροσβεστική και να κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις;

Να δοθεί τώρα ο απαραίτητος εξοπλισμός σε όλους τους πυροσβέστες, μόνιμους και πενταετούς υποχρέωσης χωρίς να απαιτείται η χρονοβόρα και αποτρεπτική για υποβολή σχετικών αιτημάτων διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, για τις φθορές που υφίστανται ο ατομικός εξοπλισμός των πυροσβεστών, λόγω των αυταπόδεικτων δύσκολων και επικίνδυνων συνθηκών που αντιμετωπίζουν κατά την κατάσβεση των πυρκαγιών;

Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την άμεση μετεγκατάσταση του Α΄ Πυροσβεστικού Σταθμού, ώστε:

Να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την Υγεία και Ασφάλεια του προσωπικού και να εξυπηρετεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο την λειτουργικότητα του;»

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Καραθανασόπουλος Νίκος