Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αποδεικνύεται ότι ήταν θέμα πολιτικής βούλησης, λέει η Εκκίνηση

Εκκίνηση
31 Οκτωβρίου 2019 / 08:31

Η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης για την απόφαση μεταφοράς σκουπιδιών στην Κοζάνη

«Μετά από τόσα χρόνια ταλαιπωρίας των Κερκυραίων πολιτών, αυτό που μας έλεγαν ότι είναι αδύνατο, από πλευράς κόστους και δυνατότητας, έγινε ξαφνικά εφικτό. Ως ΕΚΚΙΝΗΣΗ υποστηρίξαμε, από τις πρώτες κιόλας μέρες της ύπαρξής μας, την αναγκαιότητα της προσωρινής μεταφοράς των απορριμμάτων. Χλευαστήκαμε από το κατεστημένο πολιτικό προσωπικό, αλλά πολύ περισσότερο από τα ΜΜΕ. Η σημερινή απόφαση της σύσκεψης των δήμων με το Υπουργείο αποδεικνύει όχι μόνο ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι εφικτή, αλλά ήταν εδώ και τόσο καιρό θέμα πολιτικής βούλησης.

Απαιτήθηκε βέβαια πολύς καιρός κινητοποιήσεων και αγώνων τόσο στους δρόμους, όσο και στις δικαστικές αίθουσες, χρειάστηκαν επίσης εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι αθάφτων απορριμμάτων για να αναγνωρίσουν οι ιθύνοντες το αυτονόητο: Το γεγονός ότι η Κέρκυρα δεν έχει νόμιμο αποδέκτη για τα απορρίμματά της. Ως ΕΚΚΙΝΗΣΗ χαιρετίζουμε την απόφαση αυτή. Δίπλα της όμως θέλουμε να ακολουθήσουν και τα επόμενα βήματα, ώστε η Κέρκυρα να μπορέσει να αποτελέσει ένα πρότυπο προς μίμηση όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων της.
Κατά την άποψή μας η διαχείριση αυτή περνάει από εξής βήματα:
Πλήρες κλείσιμο κάθε δραστηριότητας στην περιοχή του Τεμπλονίου, και αποκατάσταση της περιοχής.

Επαναφορά της Λευκίμμης στην πρoτέρα κατάσταση, με μεταφορά των δεμάτων που υπάρχουν εκεί. Η μεταφορά των απορριμμάτων δίνει τη δυνατότητα, να επανασχεδιαστεί από την αρχή η διαχείριση των απορριμμάτων.

Άμεση λειτουργία της διαλογής στην πηγή, με την άμεση προμήθεια καφέ κάδων για τα οργανικά απόβλητα και διαλογή από πόρτα σε πόρτα.
Οργάνωση το ταχύτερο δυνατό των πράσινων σημείων με την ευθύνη του δήμου σε όλο το νησί, όπου θα συλλέγονται όλα τα υπόλοιπα ρεύματα που θα πηγαίνουν προς ανακύκλωση.

Παράλληλα, στο επόμενο χρονικό διάστημα ο μπλε κάδοι πρέπει να αντικατασταθούν από 4 διαφορετικά ρεύματα σε όλες τις γειτονιές όπως περιγράφεται στον ΕΣΔΑ. Να προχωρήσει άμεσα η μελέτη χωροθέτησης και οργάνωσης τριών μικρών μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων, ανακυκλώσιμων και σύμμεικτων σκουπιδιών, με έμφαση στα δύο πρώτα ρεύματα.

Επίσης, χρήζει επιτάχυνσης η χωροθέτηση νέου ΧΥΤΥ που θα υποδέχεται το όλο και μειούμενο υπόλειμμα των απορριμμάτων. Βασικό στοιχείο για εμάς είναι η λήψη πολιτικής απόφασης για το Τεμπλόνι, που θα το εξαιρεί από κάθε νέα χωροθέτηση, ώστε να διασφαλιστεί η ηθική και περιβαλλοντική αποκατάσταση του τόπου και των κατοίκων του.

Τέλος, για να είναι όλα αυτά εφικτά πρέπει κατ’ αρχήν να τελειώσει η ομηρεία όλων αυτών των ανθρώπων, που έχουν διοριστεί με την 3Κ και δεν έχουν ακόμη προσληφθεί, καθώς και να ακυρωθούν οι διατάξεις του νέου αναπτυξιακού νόμου, που παραχωρούν όλες αυτές τις αρμοδιότητες σε ιδιώτες.

Μόνο ένα δημόσιο σύστημα διαχείρισης, υπό διαρκή κοινωνικό έλεγχο, μπορεί να αναλάβει να φέρει εις πέρας ένα τόσο μεγάλο και δύσκολο έργο, μακριά από οικονομικά και παρασιτικά συμφέροντα που χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός δεκαετίες τώρα».