Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Βαβέλ των κερκυραϊκών σκουπιδιών...

Απορρίμματα
01 Nov 2019 / 17:36

Ερωτηματικά προκαλεί η ταυτόχρονη «ανάγνωση» της ανακοίνωσης του Υπουργείου, των δηλώσεων του Γενικού Δ/ντη της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. ΑΕ και αυτών που συζητιούνται στην τοπική κοινωνία της Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ.   Εδώ και κάτι παραπάνω από 48 ώρες, αυτό που φάνταζε ως το πλέον απροσπέλαστο πρόβλημα, ως το μεγαλύτερο αδιέξοδο και ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ευημερία του νησιού, μοιάζει να έχει μικρύνει πολύ... Αφάνταστα πολύ, αν αναλογιστεί κανείς πόσους και πόσο (ποσοτικά, αλλά και χρονικά) ταλαιπώρησε στην Κέρκυρα...

Έχει μικρύνει τόσο το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που πλέον... χωράει στην τσέπη όλων όσοι αρέσκονται να κάνουν πολιτική με το θέμα, που αποτέλεσε επί σειρά ετών -και εξακολουθεί ν' αποτελεί, ας μη γελιόμαστε- την «καυτή πατάτα» της κερκυραϊκής επικαιρότητας.

Έφθανε μια σύσκεψη, στην όμορφη φθινοπωρινή Αθήνα, προκειμένου να βρεθεί η λύση εκείνη, που κανείς δεν μπορούσε -σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και σε τοπικό- να δώσει τα προηγούμενα χρόνια.

Τι λέει ο Νο3 εκ των κύριων αξόνων του σχεδίου, όπως αυτοί αναφέρονται στην επίσημη ανακοίνωση -μετά την περιβόητη σύσκεψη- του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας;

«Τα απορρίμματα του νησιού για την τριετία από το τέλος του 2019, μέχρι τέλος 2022 θα μεταφέρονται στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. στη Δυτική Μακεδονία, στην Κοζάνη, προς επεξεργασία, σύμφωνα με τα υψηλά ποιοτικά επίπεδα της μονάδας».

Τι καταλαβαίνει ο μέσος νους; Ότι ΟΛΑ τα απορρίμματα, τα οποία θα παράξει η Κέρκυρα από τώρα (τέλος 2019, λέει το Υπουργείο, δύο μήνες έμειναν στο έτος) μέχρι και το τέλος του 2022 θα βγουν εκτός νησιού, με προορισμό την Κοζάνη. ΟΛΑ τα απορρίμματα...

Αμέσως μετά, η ανακοίνωση του Υπουργείο αναφέρει:

«Προϋπόθεση είναι η λήψη της σχετικής απόφαση περί αποδοχής από το ΔΣ της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ.».

Μάλιστα... Εδώ έρχεται και «κουμπώνει» η δήλωση στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ του Γενικού Διευθυντή της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. ΑΕ, Δημοσθένη Μαυρίδη...

«Δεν πρέπει να προτρέχουμε και θα πρέπει να σεβαστούμε ότι εκκρεμεί μια συνεδρίαση ενός Δ.Σ. που αποτελείται από Δημάρχους και άλλα πολιτικά πρόσωπα. Δεν είναι σωστό να θεωρούν κάποιοι ως δεδομένο το «Ναι» σε ότι αφορά την αποδοχή των σκουπιδιών. Ας κάνουν λίγη υπομονή στην Κέρκυρα, μερικές μέρες, ούτως ή άλλως Δευτέρα ή Τρίτη θα συνεδριάσει το Δ.Σ.. Εδώ τόσα χρόνια κάνατε υπομονή στο νησί με τα σκουπίδια στους δρόμους, δεν είναι δύσκολο να περιμένετε μερικές μέρες ακόμα...»

Πολύ σωστά, άλλωστε το λέει ξεκάθαρα και το Υπουργείο. Πρέπει πρώτα να υπάρξει απόφαση αποδοχής των απορριμμάτων της Κέρκυρας από το Διοικητικό Συμβούλιο της Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε., όπως μας επεσήμανε -με σκωπτικό ύφος, είναι αλήθεια- και ο Γενικός Δ/ντης της εταιρείας.

Όμως, ο Δημοσθένης Μαυρίδης είπε και κάτι ακόμα -πολύ πιο σημαντικό- στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (και ακολούθως και σε άλλα ΜΜΕ)... Ότι η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. στην Κοζάνη έχει περιθώριο για 24.000 τόνους απορριμμάτων, καθώς δέχεται σκουπίδια και από άλλες περιοχές. Τόσα μπορεί να πάρει το 2020. Κι ενδεχομένως λίγο περισσότερα το 2021.

Κι έρχεται πάλι αυτός ο δύσμοιρος κοινός νους και αναρωτιέται... Μα καλά, στην Κέρκυρα η ετήσια παραγωγή απορριμμάτων δεν είναι 24, αλλά 64 χιλιάδες τόνοι. Τι θα γίνουν οι περισσευούμενοι (πάνω-κάτω) 40.000 τόνοι σκουπιδιών; Θα φτάσουμε εντός ολίγων μηνών το ποσοστό της Ανακύκλωσης στο νησί στο επίπεδο του 60-65%...; Ποιο πιθανό, φυσικά, είναι να βρει η Υδραίου τη... συσκευή μετατροπής των σκουπιδιών σε τουλίπες και να τα φυτέψει στη Σπιανάδα, παρά να φτάσει η Κέρκυρα (και οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας) σε τέτοια επίπεδα Ανακύκλωσης.

Τι βγαίνει από το Μαράσλειο...; Μια ηρεμία και μια ικανοποίηση διανθισμένη (όχι με τις... τουλίπες που λέγαμε πιο πάνω) με μπόλικη αποφασιστικότητα για σκληρή και μεθοδική δουλειά... «Και θα αυξήσουμε εντυπωσιακά τα ποσοστά της Ανακύκλωσης στο νησί, αλλά και τα παραγόμενα απορρίμματα της επόμενης τριετίας θα πάνε στην Κοζάνη» τονίζουν ανώτατα στελέχη της Δημοτικής Αρχής με ανεπανάληπτη αυτοπεποίθηση και ψυχραιμία, τέτοια που θυμίζει... πυροτεχνουργό που μόλις είναι έτοιμος να κόψει το κατάλληλο καλώδιο για να απενεργοποιήσει τη βόμβα πριν αυτή εκραγεί!

Θα απενεργοποιήσει, λοιπόν, η Υδραίου τη... βόμβα των απορριμμάτων για την Κέρκυρα; Ίδωμεν...

Το σίγουρο είναι ότι τουλάχιστον επικοινωνιακά η νέα Δήμαρχος Κερκυραίων & Διαποντίων σκοράρει με εξαιρετική συνέπεια... Σε όλα τα επίπεδα. Ξέρει και η ίδια ωστόσο, ότι το επικοινωνιακό κομμάτι είναι το μικρό στο μεγάλο κάδρο της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Το κομβικό κομμάτι είναι η αποτελεσματικότητα και σ' αυτήν πρέπει να επενδύσει η Υδραίου...

Διότι εκείνη ΚΑΙ ΜΟΝΟ εκείνη θα κριθεί εκ του αποτελέσματος!

Οι υπόλοιποι έχουν το περιθώριο να ασχολούνται με τα της επικοινωνίας... Διότι την «καυτή πατάτα» (που λέγαμε και πριν) την έχει στα χέρια της η Δήμαρχος... Και καλείται να τη στείλει στην Κοζάνη! Επιδοτούμενη ή μη...