Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Τάμεσης» ο παραλιακός της Γαρίτσας! Ποιος να ευθύνεται άραγε;

Γαρίτσα
12 Nov 2019 / 13:11

Ο.Λ.ΚΕ., Δήμος Κερκυραίων, ΔΕΥΑΚ ή μήπως ο εργολάβος, ο οποίος «έτρεξε» το έργο αποκατάστασης του παραλιακού τείχους της Γαρίτσας...;

ΚΕΡΚΥΡΑ.  «Πλημμύρισαν» τα social media την Τρίτη -όπως κυριολεκτικά πλημμύρισε και η παραλιακή λεωφόρος της Γαρίτσας- από τα σχόλια, τις φωτογραφίες και τα βίντεο των Κερκυραίων!

Κι αυτό διότι ήταν πολλοί εκείνοι, οι οποίοι θέλησαν ν' απαθανατίσουν... το ποτάμι (και δη με θαλασσινό νερό!) που δημιουργήθηκε στον παραλιακό ελέω των  κυμάτων της θάλασσας.

Και μπορεί να μην είναι δα και το πλέον σπάνιο φαινόμενο να χτυπηθεί ο όρμος της Γαρίτσας από δυνατούς νοτιάδες, οι εικόνες ωστόσο, με την παραλιακή λεωφόρο να είναι -σχεδόν- απροσπέλαστη λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού που είχε λιμνάσει και αδυνατούσε να βρει διέξοδο μέσω των φρεατίων αποστράγγισης, δεν είναι εικόνες που αντίκρισαν ξανά σε τέτοια έκταση τα προηγούμενα χρόνια οι Γαριτσιώτες, αλλά και όλοι όσοι διέρχονται της παραλιακής λεωφόρου...

Τα σχόλια και τα ερωτήματα πολλά... Αυτό που δεσπόζει ωστόσο, είναι το «πώς είναι δυνατόν να βιώνουμε μια τέτοια κατάσταση όταν το μεγάλο έργο της αποκατάστασης του παραλιακού τείχους της Γαρίτσας ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στην τοπική κοινωνία μόλις πριν μερικούς μήνες...;»

Το enimerosi.com αναζήτησε απαντήσεις και «διότι» στα «γιατί» της απρόσμενης -είναι αλήθεια- πλημμύρας στην παραλιακή λεωφόρο της Γαρίτσας. Σε μια ημέρα -κι αυτό έχει την σημασία του- που δεν... άνοιξαν οι ουρανοί και δεν έπεσαν τόνοι νερού (τουλάχιστον μέχρι νωρίς το μεσημέρι), αλλά ο δρόμος μετατράπηκε σε ποτάμι λόγω του θαλασσινού νερού που ανέβηκε -εξαιτίας των ισχυρών ανέμων- πάνω από τα κουρτελάτσα και στη συνέχεια δεν κατέστη δυνατό να γίνει η απορροή του μέσω των φρεατίων...

Το enimerosi.com απευθύνθηκε στον Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας, στον οποίο άνηκε το παραλιακό μέτωπο την περίοδο εκτέλεσης του έργου της αποκατάστασης του παραλιακού τείχους και ως εκ τούτου ήταν ο φορέας εκτέλεσής του.

Συμπτωματικά μάλιστα, ο σημερινός ceo του Ο.Λ.ΚΕ., Σπύρος Ζερβόπουλος, ο οποίος μίλησε στο enimerosi.com, ήταν -τότε- ο επιβλέπων μηχανικός του έργου, την εκτέλεση του οποίου είχαν αναλάβει οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, καθώς η αντίστοιχη υπηρεσία του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας δεν είχε τη δυνατότητα αυτή.

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το έργο βρίσκεται ακόμα εντός του -εκ του νόμου προβλεπόμενου για κάθε δημόσιο έργο- χρονικού περιθωρίου των έξι μηνών από την παράδοσή του για την αξιολόγησή του. Κάτι που σημαίνει πως εαν και εφόσον διαπιστωνόταν ότι έχει υπάρξει κάποια «αστοχία», θα ζητούνταν από τον εργολάβο η αποκατάσταση, σύμφωνα πάντως με τη μελέτη.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ο.Λ.ΚΕ., το πρόβλημα είναι εξαιρετικά πιθανό να παρατηρήθηκε λόγω της φραγής των φρεατίων απορροής ομβρίων από τα πολλά ξερά φύλλα των δέντρων του άλσους της Γαρίτσας.

Φθινόπωρο, ξερά φύλλα, δυνατοί άνεμοι, βούλωσαν τα φρέτια, δεν βρήκαν διέξοδο τα νερά, πλημμύρισε ο δρόμος, σε απλά ελληνικά, σύμφωνα με τον Σπύρο Ζερβόπουλο, ο οποίος ωστόσο, υπογράμμισε ότι αμέσως μόλις κοπάσει το κύμα κακοκαιρίας, που πλήττει το νησί των Φαιάκων, ο Ο.Λ.ΚΕ. θα πραγματοποιήσει έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον Ο.Λ.ΚΕ., εξάλλου, υπεύθυνος για τον καθαρισμό των φρεατίων δεν είναι ο Οργανισμός, στον οποίο έχει ο ίδιος επιτελική θέση, αλλά ο Δήμος.

Το enimerosi.com έψαξε απαντήσεις και στην ΔΕΥΑΚ, από την οποία ωστόσο, προκύπτει ότι στην αρμοδιότητά της δεν είναι η παραλιακή λεωφόρος, αλλά ο εσωτερικός δρόμος (πίσω από το άλσος δηλαδή), η Μητροπολίτου Αθανασίου. Στον συγκεκριμένο δρόμο μάλιστα, συνεργεία της ΔΕΥΑΚ προέβησαν εγκαίρως σε καθαρισμό των φρεατίων προκειμένου να μην παρατηρηθούν πλημμυρικά φαινόμενα μετά από έντονες βροχοπτώσεις, όπως για παράδειγμα αυτή του περασμένου Σαββάτου.

Ποιος, όμως, είναι ο υπεύθυνος για τα φρέατια απορροής όμβριων (ή και θαλασσινών εν προκειμένω) υδάτων στην παραλιακή λεωφόρο της Γαρίτσας...;

Η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Κερκυραίων & Διαποντίων...; Η οποία θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει για το μάζεμα των -πολλών, είναι αλήθεια- ξερών φύλλων από τα δέντρα του άλσους της Γαρίτσας...;

Ή μήπως η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, στο πλαίσιο καθαρισμού των δρόμων, ώστε να μην είναι εύκολο να φράξουν τα φρεάτια και κατά συνέπεια να παρατηρούνται πλημμυρικά φαινόμενα...;