Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πανάθεμά σε (σερ Ντάγκλας) δε με λυπάσαι!

editorial
13 Nov 2019 / 10:27

Στην επικαιρότητα ξανά η πλημμυρισμένη παραλιακή της Γαρίτσας. Η δημοτική Αρχή επικαλείται τον ακραίο χαρακτήρα των καιρικών φαινομένων, προκειμένου να εξηγήσει τα πράγματα. Ποιος να ξέρει, μπορεί και νάχει δίκιο.

Όμως η χθεσινή κατάσταση ήταν ένα καλό στρες τεστ για το πρόσφατο έργο αποκατάστασης του εμβληματικού πεζοδρομίου. Είτε οφείλεται στα φύλλα, τα φύκια και τα κλαδιά είτε στην αδυναμία απορροής του θαλασσινού νερού που έφερναν οι νοτιάδες, το γεγονός είναι ένα, ότι δηλ. ο δρόμος έγινε επικίνδυνος ξανά και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προέβλεπε η μελέτη να σπάει πριν το νότιο κύμα ώστε να μην καβαλάει μ' αυτήν την ένταση κι αυτόν τον όγκο νερού τα κουρτελάτσα; Κι αν είχε γίνει αυτός ο υπολογισμός, το σύστημα απορροής δεν προλαβαίνει γιατί είναι περιορισμένο ή είναι βουλωμένο; Κι αν είναι βουλωμένο, η επιβεβλημένη δράση είναι όταν θα φυσάνε θυελλώδεις νοτιάδες να πρέπει να διακινδυνεύουν την ακεραιότητά τους όσοι εντέλλονται εκείνη την ώρα να το καθαρίσουν; Κάτι απ' όλα αυτά θα πρέπει να ισχύει, δεν μπορεί;

Ευκαιρίας δοθείσης για την υπενθύμιση μια φορά ακόμα ότι όσο το παραλιακό μέτωπο ήταν παραχωρημένο στον ΟΛΚΕ, οι πιέσεις για την αποκατάσταση αργά ή γρήγορα και πάντως δια της τεθλασμένης έβρισκαν ώτα, όχι πάντα ευήκοα αλλά πάντως έβρισκαν, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Κι έτσι, έκαμε μια δεκαετία (σ.σ. μπορεί και είκοσι) να τελειώσει το μισό έργο, όμως η τύχη του άλλου μισού αγνοείται! Τώρα οι τοπικές Αρχές θα πρέπει μάλλον να ενεργοποιήσουν την απρόσωπη υπαλληλία της Κτηματικής Εταιρείας του Δήμου, στην οποία έχει επιστραφεί το όλον μέτωπο προκειμένου να επαναπαραχωρηθεί στον Δήμο, ώστε να τρέξει και η επόμενη εργολαβία ίσαμε τον Ανεμόμυλο. Αυτή καθ' όλα έτοιμη, με μελέτη και χρηματοδότηση, και πρόθυμο το Λιμάνι (ήταν) να την εκτελέσει, είχε ξεχαστεί κάπου στο ΚΑΣ και έκτοτε αγνοείται η τύχη της. Διότι όπως προσφάτως απάντησε ο αρμόδιος υφυπουργός στον Αυλωνίτη για την τύχη της παραχώρησης του όλου μετώπου, αυτή έχει κολλήσει στον άγνωστο για τας ελληνικάς γραφάς ιδιοκτήτη της πλατείας της Σπηλιάς, όπου το Ηρώο του νησιού! Έτσι παραμένει κομματάκι δύσκολο να παραχωρήσει κάποιος άγνωστος κάτι σε κάποιον γνωστό. Ακόμα κι αν γνωστός και άγνωστος, θα μπορούσε να ειπωθεί, αποδειχθεί σύντομα ότι είναι το ίδιο υποκείμενο, δηλ. ο Δήμος της πόλης. Ζούμε μεγάλες στιγμές!