Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Βενετία: «Βούλιαξαν» ιστορικά αξιοθέατα (video - photos)

Βενετία
14 Nov 2019 / 11:18

Για δύο νεκρούς κάνει λόγο ο βρετανικός Guardian - Στα 187 εκατοστά η στάθμη του νερού - Πρόκειται για τις χειρότερες πλημμύρες μετά το 1966

BENETIA. Από το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό που πλήττει τις τελευταίες ημέρες τη νότια Ευρώπη δεν ξέφυγε ούτε η Βενετία, η οποία μοιάζει παραδομένη στο έλεος της κακοκαιρίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η διάσημη πλατεία του Αγίου Μάρκου σχεδόν βυθίστηκε εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης που έφθασε περίπου τα 187 εκατοστά.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian που επικαλείται πληροφορίες της Πυροσβεστικής, ένας ηλικιωμένος άνδρας έχασε τη ζωή του στην Πελεστρίνα, όταν χτυπήθηκε από κεραυνό. Την ίδια ώρα, το πτώμα ενός δεύτερου άνδρα εντοπίστηκε σε ένα οίκημα. Δεν υπάρχουν, ωστόσο, περισσότερες λεπτομέρειες.

Παράλληλα, ο προθάλαμος της βασιλικής του Αγίου Μάρκου πλημμύρισε την Τετάρτη, με τον υπεύθυνο του κτιρίου Πιερπάολο Καμποστρίνι να σχολιάζει ότι μια τέτοια πλημμύρα, όπως η χθεσινή, έχει συμβεί πέντε φορές στην ιστορία του ναού, που ανεγέρθη το 828 και ξαναχτίστηκε το 1063 έπειτα από μια πυρκαγιά. Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο δε είναι ότι από τις πέντε αυτές φορές, οι τρεις έχουν καταγραφεί τα 20 τελευταία χρόνια, μία εξ αυτών το 2018.



Εκτός από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, πλημμύρισε το θέατρο Fenice, ένα από τα πιο δημοφιλή θέατρα όπερας, που κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα, το Παλάτι Γκρίτι, το οποίο χτίστηκε το 1475 και λειτουργεί ως ξενοδοχείο πολυτελείας αλλά και η Γκαλερί Σύγχρονης Τέχνης Ca' Pesaro.
Ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ προειδοποίησε τους κατοίκους και τους επισκέπτες να λάβουν μέτρα για την αυτοπροστασία τους. Παράλληλα, μίλησε για σοβαρές και ανυπολόγιστες καταστροφές.



Υπολογίζεται ότι το 80% της πόλης, που αποτελεί μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, βρέθηκε κάτω από την επιφάνεια του νερού όταν αυτό έφτασε στα υψηλότερα εκατοστά του.

Το ρεκόρ πλημμυρίδας στην πόλη χρονολογείται από το 1966 με τη στάθμη του νερού να ανέρχεται στα 194 εκατοστά. 

Δριμύ «κατηγορώ» από περιβαλλοντικές οργανώσεις

Οι οικολόγοι κατηγορούν και το μεγάλο, βιομηχανικό λιμάνι της Μαργκέρα, που βρίσκεται απέναντι από τη Βενετία, και την αύξηση των τεράστιων κρουαζιερόπλοιων που επισκέπτονται την πόλη.

«Η καταστροφή που έπληξε τη Βενετία αποτελεί πλήγμα στην καρδιά της χώρας μας. Με πονά να βλέπω τόσες ζημιές στην πόλη, την καλλιτεχνική της κληρονομία να τίθεται σε κίνδυνο, τις εμπορικές της δραστηριότητες να έχουν γονατίσει», κατήγγειλε χθες ο Κόντε.



Παράλληλα ο Ιταλός πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για την άμεση αποδέσμευση «των πρώτων πόρων» για την αποκατάσταση των ζημιών, μετά την κήρυξη της πόλης σε κατάστασης φυσικής καταστροφής.
Την ίδια ώρα πολλοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο δήμαρχος της Βενετίας Λουίτζι Μπρουνιάρο, ζήτησαν να ολοκληρωθεί «το συντομότερο δυνατό» το τεράστιο έργο κατασκευής τριών αναχωμάτων τα οποία θα προστατεύσουν όλη τη λεκάνη της Βενετίας.

Ο Κόντε επεσήμανε ότι το έργο είναι έτοιμο σε ποσοστό 93% και «φαίνεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2021».

Οι επικρίσεις για το έργο αυτό είναι πολλές, καθώς κρίνεται πολύ δαπανηρό και ταυτόχρονα όχι αρκετά αποτελεσματικό. Ξεκίνησε το 2003 και θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2016 όμως καθυστέρησε εξαιτίας κακοτεχνιών και ερευνών για καταγγελίες διαφθοράς. Το κόστος του, που αρχικά ήταν 2 δισεκατομμύρια ευρώ, έχει πλέον ξεπεράσει τα 6 δισεκατομμύρια.

Πηγή: Ethnos.gr, In.gr