Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η πρώτη συνάντηση της Σχολής Γονέων στην Κέρκυρα (photos)

Σχολή Γονέων
14 Nov 2019 / 13:39

Η συνάντηση είχε ως θέμα της «Στο ίδιο σπίτι ζούμε κι όμως μπορούμε!», με αφορμή το ομότιτλο βιβλίο του π. Θεμιστοκλή Μουρτζανού, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας έγινε η πρώτη συνάντηση της Σχολής Γονέων της τοπικής Εκκλησίας για το ιεραποστολικό έτος 2019-2020 το απόγευμα της Τετάρτης 13 Νοεμβρίου 2019.

Η συνάντηση είχε ως θέμα της «Στο ίδιο σπίτι ζούμε κι όμως μπορούμε!», με αφορμή το ομότιτλο βιβλίο του π. Θεμιστοκλή Μουρτζανού, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως (εκδόσεις ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ).



Προσφωνώντας την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος επεσήμανε ότι ο θεσμός της σχολής γονέων, που λειτουργεί για δέκατο έβδομο συνεχόμενο χρόνο στην τοπική Εκκλησία, είναι ένα μήνυμα ότι στην ανατροφή των παιδιών όταν υπάρχει η αγάπη τότε έρχεται και η ελευθερία της καλλιέργειας της προσωπικότητας του παιδιού, όπως επίσης και ότι η αγάπη είναι η βάση για τη διατήρηση της καλής συζυγίας του ζευγαριού.

Επεσήμανε ότι συγγραφικές προσπάθειες όπως αυτή του π. Θεμιστοκλή αποτυπώνουν την μαρτυρία της Εκκλησίας για την ανάγκη με πνευματική προσπάθεια, αγώνα και ταπεινότητα να μπορέσουν γονείς και παιδιά να ζήσουν στο ίδιο σπίτι και να πορευθούν σε μία αυθεντική κοινωνία. Σε μία εποχή πνευματικής αποσάθρωσης η Εκκλησία ζητά να κρατήσουμε την παράδοση και τις αξίες, να μη φοβηθούμε να ζητήσουμε να είναι η οικογένεια χριστιανική και να μη φοβηθούμε να ζητάμε βοήθεια από τον Θεό και την πίστη σε όσες δυσκολίες παρουσιάζονται.



Για το βιβλίο του π. Θεμιστοκλή μίλησαν η ψυχολόγος κ. Αντιγόνη Τσιλιμπάρη, η οποία τόνισε ότι ένα τέτοιο βιβλίο αποπνέει αισιοδοξία και την ίδια στιγμή δείχνει ότι η Εκκλησία στους καιρούς μας μπορεί να προσεγγίσει με σύγχρονη γλώσσα και ματιά τα προβλήματα της οικογένειας, και η πρεσβυτέρα Σταματία Βλάχου- Μπογδάνου, διαιτολόγος, η οποία τόνισε ότι το «μπορούμε» του συγγραφέα είναι απόφαση του καθενός στην οικογένεια να το κάνει πράξη.

Τόνισε ακόμη ότι ο γάμος χρειάζεται την αγάπη προς το Χριστό και την αγάπη προς τον πλησίον, μια αγάπη ουσιαστική, λυτρωτική, θυσιαστική, που χαρίζει χαρά όχι μόνον σε αυτόν που την εισπράττει μα κυρίως σε αυτόν που την προσφέρει. Μια αγάπη που αποδεσμεύει από το φόβο των αδυναμιών και πλουτίζει από τη χρήση των χαρισμάτων με σκοπό όχι το ίδιον όφελος αλλά το όφελος του άλλου. Μια αγάπη που σε οδηγεί στις πύλες του Παραδείσου, όχι όμως μόνον σου, αλλά μαζί με τους συγκατοίκους σου»!



Στην συνέχεια, μιλώντας ο π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός κατέθεσε προβληματισμούς γιατί οι νέοι αργούν να παντρευτούν. Τόνισε ότι είναι η ρευστή ταυτότητα, η θεοποίηση του ΕΓΩ, η επιθυμία να έχει ο καθένας την άποψη για όλα τα θέματα της ζωής, που τον κάνει να μην εμπιστεύεται ούτε θεσμούς, ούτε αυθεντίες, οι κύριοι λόγοι που αποτρέπουν τον γάμο. Δεν είναι τόσο ο φόβος για δέσμευση, διότι στην εποχή μας εύκολα οι δεσμεύσεις και οι γάμοι διαλύονται, ούτε η μη εμπιστοσύνη σε παραδοσιακά σχήματα, διότι αργά ή γρήγορα ο θρησκευτικός γάμος τελείται.

Στην εποχή μας οι άντρες είναι καλύτεροι πατεράδες από ό,τι παλιότερα, με την έννοια ότι ασχολούνται, παίζουν, περιποιούνται τα παιδιά τους. Έχουν όμως δυσκολία να αποδεχτούν την ανάγκη να αγαπηθούν, να επιμείνουν μέχρι τέλος, να κάνουν πίσω στην αυτάρκεια του ΕΓΩ. Το ίδιο και οι σύγχρονες γυναίκες, ενώ επιζητούν την μητρότητα, πολλές φορές λειτουργούν κτητικά έναντι των παιδιών τους, με αποτέλεσμα να μην μεγαλώνουν για να τα αφήσουν ελεύθερα.



Ο ομιλητής επεσήμανε την ανάγκη Εκκλησία, Σχολείο και Οικογένεια να λειτουργήσουν στην προοπτική της κοινότητας, να καλλιεργήσουν τους νεώτερους στην προοπτική των αρετών ως καρπών του Αγίου Πνεύματος (πίστη, αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότητα, αγαθοσύνη, πραότητα, εγκράτεια) και να παλέψουμε, νεώτεροι και μεγαλύτεροι, να κρατήσουμε τις σχέσεις ζωντανές στην προοπτική του να βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας με χιούμορ, με το να βλέπουμε στον άλλον την καλή του πλευρά, με το να είμαστε δημιουργικοί, με το να έχουμε αγάπη αληθινή! Η πίστη στον Χριστό και η ζωή της Εκκλησίας δίνουν τον τρόπο!

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν η Δήμαρχος Κέρκυρας κ. Μερόπη Υδραίου, ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας κ. Γιώργος Μαχειμάρης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης  Ιονίων Νήσων κ. Πέτρος Αγγελόπουλος, ενώ παρέστησαν ακόμη ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Μεταλληνός και από την Ελληνική Αστυνομία ο κ. Σπύρος Αλαμάνος.



Την εκδήλωση πλαισίωσε το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής και η χορωδία του Γιώργου Λαδοβρέχη, ενώ την παρουσίαση είχε ο εκδότης κ. Νίκος Σαμπαζιώτης.