Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παρουσίαση βιβλίου του Γιάννη Σ. Πιέρη, «Πορεία στο Χρόνο» στην Αναγνωστική Εταιρία

Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας
25 Nov 2019 / 14:02
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μία συνέκδοση της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας και του Οργανισμού Λιμένος

Κέρκυρας, το οποίο πρόσφατα κυκλοφόρησε, και ήδη διατίθεται στα γραφεία της Αναγνωστικής Εταιρίας. Η παρουσίαση του βιβλίου, θα πραγματοποιηθεί στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019.
 
«Πορεία στον χρόνο» (και στον τόπο) Γιάννης Μεταξάς (εφημ. Το Βήμα 24/11/2019) 

Όταν σε μια έκδοση διαπιστώνεται η λεπταίσθητη συνάντηση ενός βλέμματος με τη Φύση, αλλά και με κάποια από τα εκλεκτά δημιουργήματά μας, τότε αυτό το προκύπτον έργο αξίζει ευρύτερα να κοινοποιηθεί.
Ο Γιάννης Σ. Πιέρης, ο πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρείας Κέρκυρας (1836), συνθέτει ένα εκδοτικό έργο που μας χορηγεί την πόλη του και το νησί του στη μεγίστη απόλαυση τους. Και με την πιο κομψή λιτότητα. Όπως άλλωστε και ο χαρακτήρας του. Έχοντας τώρα στα χέρια μας το βαρύτιμο βιβλίο του «Κέρκυρα: Πορεία στον χρόνο», μαθαίνουμε πως όσο και αν προδόθηκαν η φύση και η αρχιτεκτονική επίπλωσή της, αυτά που έχουν διασωθεί είναι σπουδαία.
Ο συγγραφέας προειδοποιεί, ab initio, ότι το βιβλίο του «δεν απευθύνεται στην επιστημονική κοινότητα». Λάθος η επιφύλαξη. Σήμερα ξέρουμε πως όλες οι επιστήμες έχουν ανάγκη από παρακείμενες διηγήσεις. Αν βέβαια θέλουμε και εμείς, ως αναγνώστες, να συμμετέχουμε στην κατανόηση της πληρότητας της ζωής.
Στο έργο αυτό, για παράδειγμα, ο Γιαλλινάς «ανταγωνίζεται» το τοπίο και τα κτιστά του έργα - ακέραια ή υπόλοιπα όπου όμως κανείς δεν βγαίνει νικητής πάνω στον άλλον. Είναι η σύνθεση που διεκδικεί το χειροκρότημά μας. Ταυτόχρονα και όχι παράλληλα, παρελαύνουν σε αυτό το βιβλίο γεγονότα, χάρτες, πορτρέτα, κριτικά κείμενα, καθημερινότητα, όλα εκείνα με τα οποία απεικονίζονται στιγμές της κοινωνικής, πολιτικής αλλά και καλλιτεχνικής ιστορίας της Κέρκυρας. Αλλά και ευρύτερα της Επτανήσου. Το βιβλίο, με πρόλογο του Σπύρου Στεφανίδη, αμύνεται και του παρόντος και των αναμνήσεων. Και έτσι σου επιτρέπει το πρώτο να το ζεις, βλέποντας το όμως μέσα από την άδολη ποιότητα του «πρότερου απερασμένου χρόνου».
Στο βιβλίο αυτό συνέπραξαν στην επιμέλειά του ο Δημή τρης  Ζυμάρης και η Φιλένη Λοράντου, ενώ τη γλωσσική φροντίδα είχαν η Ελένη Μαρτζούκου και η Αφροδίτη Καμάρα. Μια πλειάδα ευαίσθητων καλλιτεχνών εγγυήθηκε τη φωτογράφιση. Μια ομολογία ανάμεσα στον συγγραφέα και στους συνεργάτες του μας έχει έτσι προσφερθεί.
Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτό το βιβλίο το έχω στα χέρια μου αρκετούς μήνες. Συγχωρέστε με αν δεν μπόρεσα την απόλαυσή του να τη μοιραστώ νωρίτερα μαζί σας.
Ο κ. Γιάννης Μεταξάς είναι επίτιμος καθηγητής πανεπιστημίων, τακτικό μέλος της Academie Europeenne Interdisciplinaire des Sciences.

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.