Κυριακή 05.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ισχυρός σεισμός στην Αλβανία, νεκροί και τραυματίες

Σεισμός
26 Nov 2019 / 06:29

ΔΥΡΡΑΧΙΟ (ΑΛΒΑΝΙΑ). Τρεις είναι νεκροί (ώρα 09:00 π.μ) μετά από ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα τα ξημερώματα.

Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε τα ξημερώματα την Αλβανία. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας και στην Κέρκυρα.
Σημειώθηκε στις 03:53 τοπική ώρα (04:53 ώρα Ελλάδας) και πρόκειται για τη δεύτερη ισχυρή δόνηση μέσα σε ένα δίμηνο.Ο σεισμός είχε επίκεντρο 7 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το Δυρράχιο, το οποίο βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά από τα Τίρανα.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Ινστιτούτο, η δόνηση ήταν μεγέθους 6,4 Ρίχτερ, με άλλες πηγές να κάνουν λόγο για 6,3 Ρίχτερ, ενώ αρχικά είχε μετρηθεί 6,6 Ρίχτερ


Μετά τον κύριο σεισμό, κόσμος άρχισε να τρέχει στους δρόμους, με ορισμένους να κρατούν βρέφη στην αγκαλιά τους. Κτήρια κατέρρευσαν, ενώ μεγάλες υλικές ζημιές έχουν προκληθεί εκτός από το Δυρράχιο, σε Τίρανα, Φίερι και Λέζια. Υπάρχουν μάλιστα και πληροφορίες για εγκλωβισμένους και εκατοντάδες τραυματίες.
 
Σε όλη τη χώρα, στα Τίρανα, στο Δυρράχιο και στην Κρούζα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, 150 πολίτες λαμβάνουν τις πρώτες βοήθειες σε νοσοκομεία. Οι ιατρικές ομάδες βρίσκονται επί του παρόντος σε πλήρη συναγερμό τόσο στα Τίρανα, το Δυρράχιο όσο και σε όλη την Αλβανία.

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι τα σχολεία σήμερα σε Τίρανα και Δυρράχιο δεν θα λειτουργήσουν.

Τον κεντρικό σεισμό ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε «Εκφράζουμε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στον λαό και την κυβέρνηση της Αλβανίας, για τις συνέπειες του σεισμού που έπληξε τη γειτονική μας χώρα»

Πηγή: Cnn.gr /Top-Channel.tv