Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δεκαπέντε οι νεκροί, 28 άτομα ανασύρθηκαν (13:00) από τα ερείπια (photos & videos)

Αλβανία
26 Nov 2019 / 10:40

ΤΙΡΑΝΑ. Οι διασώστες έχουν ανασύρει, μέχρι στιγμής (13:00 ώρα Ελλάδας), 28 άτομα από τα συντρίμμια κτιρίων που υπέστησαν ζημιά από τον σεισμό. Έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος δεκαπέντε ατόμων.

Τουλάχιστον 150 είναι οι ελαφρά τραυματίες που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία για να λάβουν τις πρώτες βοήθειες στα Τίρανα και το Δυρράχιο, πόλη η οποία επλήγη ιδιαιτέρως, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας Ογκέρτα Μαναστέρλιου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις Ινστιτούτου Γεωεπιστημών, Ενέργειας, Νερού και Περιβάλλοντος, αναφέρθηκε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,3 της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν ανάμεσα στην πρωτεύουσα και το επίνειο της, Δυρράχιο, και σε μικρό εστιακό βάθος (10 χλμ).

Ο πρώτος μετασεισμός ήταν επίσης μεγάλος 5.5 με επίκεντρο το Cape Rhodon. Ακολούθησαν πάνω από εκατό μετασεισμοί. Γεγονός που ερμηνεύεται από τους ειδικούς ως κανονική μετασεισμική ακολουθία. 

Ο κύριος σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, ως το Σαράγεβο της Βοσνίας (σε απόσταση 400 χλμ.) και το Νόβι Σαντ της Σερβίας (700 χλμ.), σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και μηνύματα που αναρτήθηκαν από χρήστες
ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

Την ίδια περιοχή έπληξε σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών την 21η Σεπτεμβρίου, που είχε προκαλέσει ζημιές σε περίπου 500 κατοικίες και κατέστρεψε ολοσχερώς κάποιες από αυτές. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας εκτίμησε τότε πως επρόκειτο για τον ισχυρότερο σεισμό της τελευταίας «εικοσαετίας ως τριακονταετίας» στη χώρα.

Αλβανική Αρχή δήλωσε ότι όλοι οι κύριοι άξονες της χώρας δεν έχουν κίνηση, ενώ ο έλεγχος στο έδαφος δεν έδειξε προβλήματα στις γέφυρες στη βόρεια περιοχή της χώρας.

Τη συμπαράστασή τους στον αλβανικό λαό, εκφράζουν πρωθυπουργοί και Πρόεδροι χωρών της περιοχής της Βαλκανικής και της Ευρώπης στον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, σύμφωνα με αναρτήσεις που έκανε ο ίδιος.

Ο κ. Ράμα, με αναρτήσεις του στο Twitter, τονίζει ότι επικοινώνησε μαζί του ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Ντούσκο Μάρκοβιτς και του ανακοίνωσε ότι μια ειδική ομάδα υποστήριξης για τους τραυματίες μεταβαίνει στην Αλβανία. Αλλη μία ομάδα από τη Σερβία, που ειδικεύεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αναχωρεί για την Αλβανία, είπε ο κ. Ράμα, παραθέτοντας στοιχεία από την επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

"Νωρίτερα είχα επικοινωνία με τον Πρόεδρο Θάτσι (τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου), ο οποίος ενεργοποίησε τις ειδικές ομάδες KFS, που ειδικεύονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και θα επιχειρήσουν στη διάσωση πολιτών από τα ερείπια κτηρίων".

Ο κ. Ράμα επισημαίνει, σε άλλη ανάρτησή του, ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προέβη στην ενεργοποίηση μηχανισμού έκτακτης βοήθειας, καθώς και ότι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και "όλοι οι φίλοι της Αλβανίας" εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να βοηθήσουν τη χώρα.

 








Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

Πηγή:  Αλβανικό Πρακτορείο Ειδήσεων / Η Καθημερινή  /  ΑΠΕ-ΜΠΕ  /  Reuters