Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η εκδήλωση του ΠΑΜΕ για την Υγεία στο Εργατικό Κέντρο

ΠΑΜΕ
26 Nov 2019 / 12:12

Για «τεκτονικές αλλαγές», που ανατρέπουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα στο χώρο της Υγείας και των Δημόσιων Νοσοκομείων, έκανε λόγο ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, Γιώργος Πρέντζας, μέλος της Γ.Σ. της ΠΟΕΔΗΝ

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Εκδήλωση εκ μέρους του ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας, πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο της Κέρκυρας, την περασμένη Παρασκευή 22 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΠΑΜΕ:

«Υπήρξε γόνιμος προβληματισμός για τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας, αλλά και για το αντίκτυπό που αυτές έχουν στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από το Γιώργο Πρέντζα, μέλος της Γ.Σ. της ΠΟΕΔΗΝ, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι έρχονται τις τεκτονικές αλλαγές που ανατρέπουν ό,τι γνωρίζαμε έως τώρα στο χώρο της υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων.

Οι αλλαγές αυτές πάνε χέρι χέρι με τις αλλαγές και στη κοινωνική ασφάλιση που μετατρέπεται σε ατομική υπόθεση όπως και η υγεία. Απέναντι μας έχουμε το γρήγορο ξετύλιγμα ενός αντιδραστικού σχεδίου  της ΕΕ που στον πυρήνα του έχει τη σταδιακή απόσυρση του κράτους από την χρηματοδότηση των δημόσιων δομών υγείας και την μετατροπή τους σε αυτοτελείς οικονομικές μονάδες.

Η ραγδαία μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 40% το διάστημα 2016-2019 επί ΣΥΡΙΖΑ και η μεταφορά της χρηματοδότησης στα ασφαλιστικά ταμεία ήταν η αρχή για να προετοιμαστεί η συνέχεια από την ΝΔ.

Η νέα κυβέρνηση έχει στο πρόγραμμα της, την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, τα ΣΔΙΤ σε έργα και υπηρεσίες των νοσοκομείων, την εφαρμογή των DRG΄s  και την χρηματοδότηση των νοσοκομείων με βάση την οικονομική αποδοτικότητά τους μέσω του Κέντρου Κοστολόγησης και Τεκμηρίωσης Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Α.Ε. 



Αυτό σημαίνει μείωση του λειτουργικού και μισθολογικού κόστους, αύξηση των ελαστικά εργαζόμενων, μεγαλύτερη ιδιωτική  συμμετοχή των ασθενών στην πληρωμή υπηρεσιών υγείας.

Και σε περίοδο κρίσης και τώρα σε φάση ανάκαμψης η υγεία του λαού μπαίνει στο στόχαστρο με τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς για τη δημόσια υγεία ώστε πιο γοργά να μετατραπούν τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις, οι ασθενείς να αντιμετωπίζονται ως πελάτες. Με αυτό το σκεπτικό προωθούν τον ιατρικό τουρισμό, τα νοσοκομεία να διαγωνίζονται μεταξύ τους με κέντρο τα Γιάννενα ενώ τα υπόλοιπα νοσοκομεία της περιφέρειας να καλύπτουν στοιχειώδεις ανάγκες πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Μπροστά στο κίνημα, στα σωματεία, τους φορείς μπαίνει το καθήκον για οργάνωση της πάλης, για αγωνιστικές παρεμβάσεις. Να μπει στο επίκεντρο της δράσης και της διεκδίκησης τους το  σύγχρονο, καθολικό και αποκλειστικά δωρεάν σύστημα Υγείας».