Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η αποχή «βύθισε» το δημοψήφισμα για σπάσιμο του δήμου στη Βενετία

Βενετία
02 Δεκεμβρίου 2019 / 10:29
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΒΕΝΕΤΙΑ. Γύρισαν την πλάτη οι Βενετοί στο δημοψήφισμα της 1ης Δεκεμβρίου,

με επίδικο την απόκτηση αυτόνομου Δήμου για το ιστορικό κέντρο και τα νησιά, τη διάσπαση δηλαδή από την ηπειρωτική Βενετία (Μέστρε).
Παρά τις πρόσφατες πλημμύρες και τις επιπτώσεις του υπερ-τουρισμού που κινητοποίησαν τους ακτιβιστές, επικράτησε τελικά η αποχή, όπως προέτρεψε  ο νυν Δήμαρχος του ενιαίου Δήμου Luigi Brugnaro. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Βενετία επιχειρεί να αυτονομηθεί διοικητικά.
Από το 1970 έχουν διεξαχθεί τέσσερα δημοψηφίσματα αλλά κανένα δεν έχει περάσει.
Το δημοψήφισμα της Κυριακής αποτελεί την πέμπτη τέτοια απόπειρα τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Οι υπέρμαχοι της αυτονόμησης ήλπιζαν ότι αυτή τη φορά η εντεινόμενη οργή για τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του μαζικού τουρισμού, θα αποτελούσε κρίσιμο παράγοντα.

Το χθεσινό, πέμπτο κατά σειρά δημοψήφισμα έπιασε ιστορικό χαμηλό, αφού ο απαραίτητος όρος του 50% της συμμετοχής, ούτε καν προσέγγιστηκε.
Η ψηφοφορία διήρκεσε από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ. Ψήφισαν 44.887 από 206.553 και η συμμετοχή έφθασε το 21,73% με το ποσοστό του "Ναι" στη διάσπαση στο 66%.

Με πληροφορίες από veneziatoday.it 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.