Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με ρεπερτόριο εμπνευσμένο από την αρχαία Ελλάδα η συναυλία της Παλαιάς Φιλαρμονικής

Δημοτικό Θέατρο
03 Δεκεμβρίου 2019 / 15:04

ΚΕΡΚΥΡΑ. Έργα είτε εξαρχής γραμμένα, είτε προσαρμοσμένα για μπάντα, όλα όμως αποκλειστικά εμπνευσμένα από την αρχαιοελληνική μυθολογία,

παρουσίασε το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Παλαιά) στη συναυλία του Σαββάτου 30 Νοεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο.
Επρόκειτο για ένα καλά επιλεγμένο, αλλά και πολύ καλά δουλεμένο πρόγραμμα, μακριά από τα τετριμμένα. Η συναυλία ξεκίνησε με την Εισαγωγή από την οπερέτα La belle Hélène (Η ωραία Ελένη) του Jacques Offenbach, μια εκτέλεση που συνέπεσε με τα 155 χρόνια από την πρεμιέρα του έργου αλλά και τα 200 χρόνια από τη γέννηση του συνθέτη.

Ακολούθησε ένα από τα ενδιαφέροντα έργα της συναυλίας, το Prometheus rapture (Η έκσταση του Προμηθέα), με παράλληλη προβολή video animation που επιμελήθηκε η Βίκη Μπισμπίκη. Πρόκειται για ένα έργο του Sean Beeson αποτελούμενο από επτά αυτοτελή μουσικά μέρη, προσαρμοσμένα για solo ταμπούρα και μικρή μπάντα. Εκεί τμήμα του Μουσικού Σώματος της Παλαιάς Φιλαρμονικής συνόδευσε τον καταξιωμένο σε Ελλάδα και εξωτερικό Γεράσιμο Τσαγκαράκη, ο οποίος εντυπωσίασε το κοινό, τόσο στο Prometheus rapture, όσο και στη δεξιοτεχνική solo ερμηνεία που ακολούθησε, κλείνοντας το α΄ μέρος της συναυλίας.



Ευκαιρίας δοθείσης, αξίζει εδώ να ανοίξουμε μια παρένθεση για να αναφερθεί ότι την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου ο Γεράσιμος Τσαγκαράκης είχε πραγματοποιήσει στην Παλαιά Φιλαρμονική ανοικτό σεμινάριο-διάλεξη για τα κρουστά όργανα, ενώ την προηγούμενη ημέρα παρουσίασε και το «Λεξικό Κρουστών Οργάνων» που συνέγραψε ο ίδιος και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Orpheus.
Κλείνοντας την παρένθεση, το β΄ μέρος άνοιξε με τη συμφωνική φανφάρα Αλκίνοος, Βασιλεύς των Φαιάκων, του αρχιμουσικού Σπύρου Προσωπάρη, ο οποίος και διεύθυνε τη συναυλία, για να ακολουθήσει το εμβατήριο Orion του Βέλγου συνθέτη Jan Van der Roost. Εξίσου εντυπωσιακό με το τέλος του α΄ μέρους υπήρξε και το finale της συναυλίας, με την τετραμερή Συμφωνία Αρ.2 «Η Οδύσσεια», του Robert W. Smith.

Η αμέσως επόμενη προγραμματισμένη εκδήλωση του Μουσικού Σώματος της Παλαιάς Φιλαρμονικής είναι η καθιερωμένη συναυλία του ανήμερα της εορτής του Πολιούχου του νησιού, Αγίου Σπυρίδωνα. Θα μεσολαβήσουν φυσικά, στις 6-8 Δεκεμβρίου, οι παραστάσεις της οπερέτας Μυριέλλα από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Παλαιάς σε σύμπραξη με τη Χορωδία Κέρκυρας και γνωστούς soloists.