Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στη Βουλή φέρνει ο Δημήτρης Μπιάγκης τις χρόνιες δυσλειτουργίες της ΔΕΔΔΗΕ στην Κέρκυρα

ΔΕΔΔΗΕ
04 Δεκεμβρίου 2019 / 12:14

ΑΘΗΝΑ. Τα «πολλαπλά και ανυπέρβλητα προβλήματα της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ Κέρκυρας έφερε στην Βουλή με ερώτησή του, ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης.

Το κείμενο της ερώτησης του βουλευτή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, αναφέρει: 
Ο Νομός της Κέρκυρας είναι μια περιοχή με μεγάλες ιδιαιτερότητες. Πέρα από την ιδιαίτερη μορφολογία του εδάφους, η Κέρκυρα αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, και συνάκολουθα, λόγω της έντονης τουριστικής της δραστηριότητας, καταγράφει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ιδιαίτερα μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού. Παράλληλα, τους χειμερινούς μήνες η περιοχή δοκιμάζεται από έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα.  Στατιστικά, αξίζει να αναφερθεί ότι η περιοχή της Κέρκυρας αποτελεί τη μεγαλύτερη κεραυνόπληκτη περιοχή της Ελλάδας.
Η περιοχή, λοιπόν, έχει αυξημένες ανάγκες ως προς την ηλεκτροδότηση και συνακόλουθα ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Παρ’ όλα αυτά, η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ Κέρκυρας παρουσιάζει χρόνια προβλήματα και δυσλειτουργίες.

Η περιοχή αριθμεί περίπου 110.000 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τριπλασιάζονται. Το συνολικό  μήκος δικτύων χαμηλής τάσης (Χ.Τ.) φθάνει τα 1.114.458 μέτρα, ενώ το δίκτυο μέσης τάσης (Μ.Τ.) φθάνει τα 651.270 μέτρα και ο αριθμός των καταναλωτών προσεγγίζει τους 100.000 (για το έτος 2018 υπήρχαν 96.000 ηλεκτροδοτούμενοι πελάτες ενώ στατιστικά παρουσιάζει μια αύξηση της τάξεως του 10% ανά έτος). Παράλληλα, λόγω των γεωγραφικών και κλιματικών ιδιαιτεροτήτων της, της ανεπαρκούς συντήρησης του δικτύου, αλλά και της παλαιότητάς του, η περιοχή παρουσιάζει και τον μεγαλύτερο αριθμό βλαβών 6.600 για το έτος 2018, ενώ ταυτόχρονα είναι κι από τις μεγαλύτερες σε κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας περιοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου – Ηπείρου (Π/Η) καθώς τις ημέρες αιχμής στους θερινούς μήνες η κατανάλωση φθάνει τα 150 MW.

Επιπλέον, ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η έλλειψη τεχνικού προσωπικού που παρουσιάζει η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ Ν. Κέρκυρας. Απασχολούνται συνολικά δώδεκα (12) άτομα, ένας (1) συμβασιούχος 8μηνης απασχόλησης ( η σύμβαση του οποίου τελειώνει αυτόν τον μήνα) για απασχόληση στην 24ωρη βάρδια βλαβών. Σε κάθε βάρδια απασχολείται ένα (1) συνεργείο το πρωί, δύο (2) το απόγευμα και ένα (1) άτομο το βράδυ. Το κάθε συνεργείο αποτελείται από δυο (2) εργαζόμενους. Στους Παξούς, μετά και την συνταξιοδότηση των δύο (2) υπαλλήλων, πλέον απασχολείται ένα (1) και μόνο άτομο, το οποίο βρίκεται μάλιστα και σε αναρρωτική άδεια (λόγω τροχαίου ατυχήματος) με το νησί να υποστηρίζεται ουσιαστικά από το λιγοστό προσωπικό του νησιού της Κέρκυρας το οποίο μεταβαίνει με εκτός έδρας υπηρεσία από την κεντρική έδρα στο νησί των Παξών. Τέλος, τα Διαπόντια Νησιά δεν υποστηρίζονται από κανέναν τεχνικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται (ιδίως τους χειμερινούς μήνες). Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το πραπάνω, αναφερόμενο προσωπικό καλύπτει τις ανάγκες επί του συνόλο του Νομού Κέρκυρας και όχι την περιοχή της Κέρκυρας.

Έλλειψη καταγράφεται και στο διοικητικό προσωπικό στα γραφεία της ΔΕΗ για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Αρκεί να αναφερθεί ότι πολίτες τρέχουν στο σχετικό υποκατάστημα της ΔΕΗ από τις 5 το πρωί για να παραλάβουν χαρτάκι προτεραιότητας.

Μεταξύ άλλων, μεγάλα προβλήματα παρουσιάζει και το τηλεφωνικό δίκτυο εξυπηρέτησης πελατών, καθώς υπάρχουν πολλά παράπονα από τους καταναλωτές τόσο για την μεγάλη καθυστέρηση των τηλεφωνικών κλήσεων τους από το κέντρο, όσο και της υψηλής χρέωσής τους από την επιχείρηση, καθώς οι κλήσεις είναι υπεραστικής χρέωσης και απευθύνονται για τοπικά προβλήματα στο τηλεφωνικό κέντρο της Αθήνας. Έτσι έχουμε φτάσει στο σημείο οι πολίτες του νησιού να επικοινωνούν με την Πυροσβεστική, παρά να περιμένουν είκοσι λεπτά στο ακουστικό τους για να δηλώσουν τη βλάβη τους.

Επιπροσθέτως, όταν πλήττουν το νησί έντονα καιρικά φαινόμενα η επιχείριση έχει διαπιστωθεί ότι αδυνατεί ουσιαστικά να σχεδιάσει έναν επαρκή προληπτικό μηχανισμό για την αποκατάσταση των βλαβών, ενώ ενεργεί με καθυστέρηση ενισχύοντας κατόπιν εορτής την περιοχή με προσωπικό από άλλες περιοχές (Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα, Πύργος κ.λπ.) για την εξυπηρέτηση των διαπιστωμένων αναγκών. Πολλές φορές, λόγω κακοκαιρίας τα συνεργεία που σπεύδουν στο νησί της Κέρκυρας παραμένουν αποκλεισμένα για μέρες στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και φυσικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα επείγοντα καθήκοντά τους αυτόνομα (χωρίς τη συνδρομή των εργαζομένων της Κέρκυρας), αφού, όπως είναι φυσικό, δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και του δικτύου.
Ακόμα, σημαντικότατες καθυστερήσεις παρουσιάζονται και ως προς την επέκταση του δικτύου και τις νέες παροχές ηλεκτροδότησης, λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και των απαιτούμενων υλικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ηλεκτροδότηση μιας επιχείρησης που καθυστερεί από τρεις (3) έως και έξι (6) μήνες από την στιγμή ο επιχειρηματίας θα πληρώσει για την ηλεκτροδότηση της επένδυσής του.

Επίσης, ελλείψεις και προβλήματα καταγράφονται και στον μηχανολογικό εξοπλισμό της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, καθώς τα οχήματα που υποστηρίζουν το έργο της είναι παλαιά, δεν συντηρούνται επαρκώς και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της περιοχής.

Επειδή, η υποστελέχωση του προσωπικού έχει οδηγήσει ταυτόχορνα στην ελλιπή εξυπηρέτηση των καταναλωτών (τόσο τους καλοκαιρινούς μήνες όσο και τους χειμερινούς μήνες), στη μη ικανοποιητική συντήρηση του δικτύου διανομής, αλλά και στην καταπόνηση του υπάρχοντος προσωπικού από τον μεγάλο όγκο εργασιών (βλάβες, έλεγχος εργολαβιών κατασκευών, έλεγχος εργολαβιών κλαδέματος, κατασκευές παροχών μεγάλων πελατών Μ.Τ. και Χ.Τ., συντήρηση Υ/Σ Μ.Τ. και Χ.Τ., παραλαβή Φ/Β κάλυψη των Διαποντίων Νήσων, καθώς και σε εξιδεικευμένες εργασίες στους Παξούς)  

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1) Εάν σκοπεύετε να προχωρήσετε στις απαιτούμενες προσλήψεις προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ Κέρκυρας;

2) Εάν προτίθεστε να προβείτε στις απαιτούμενες προσλήψεις Διοικητικού προσωπικού της ΔΕΗ;

3) Εάν θα προχωρήσετε στην αγορά του αναγκαίου μηχανολογικού εξοπλισμού;

4) Εάν μεταξύ των σχεδίων από πλευράς Υπουργείου είναι η  δημιουργία Υποσταθμού Μ/Τα στο Βόρειο Συγκρότημα, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά σε συγκεκριμένο ακίνητο που είχε αγορασθεί γι’ αυτόν τον σκοπό καθότι αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα για την ορθολογικότερη και καλύτερη διαχείριση του δικτύου και η όποια σχεδίαση του δεν έχει ποτέ πραγματοποιηθεί;