Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε αναζήτηση 1,6 εκ.€ για το Τεμπλόνι!

ΧΥΤΑ
19 Ιουλίου 2016 / 22:36

Ακανθώδης η σύσκεψη για τη χρηματοδότηση των επεμβάσεων στο Τεμπλόνι. Άρχισε εν αγνοία των κατοίκων οι έλεγχοι στον ΧΥΤΑ Λευκίμμης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με δεδομένο ότι η εξαγγελία Κουρουμπλή για τα διαθέσιμα 4,2 εκατ. € αφορά στην προμήθεια και την εγκατάσταση του δεματοποιητή, η σύσκεψη με τον επικεφαλής της Διαχειριστικής, Π. Οικονόμου περιστράφηκε στην αναζήτηση πόρων. Αυτών που απαιτούνται ώστε να αποκατασταθούν οι λειτουργίες του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, της βιολόγησης των στραγγιδίων και της περισυλλογής και καύσης του βιοαερίου από το τελευταίο εν λειτουργία κύτταρο. Στο γραφείο του Οικονόμου συναντήθηκαν ο περιφερειάρχης με τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας. Η σύσκεψη διήρκεσε πάνω από 2,5 ώρες και η δουλειά της κάθε άλλο παρά εύκολη μπορεί να χαρακτηρισθεί. Εν πρώτοις στον ΧΥΤΑ παραμένει "ανοιχτή" η εργολαβία Κόλλα και Ασωνίτη, 1,4 εκατ. € χωρίς αποτέλεσμα! Η επιπλέον χρηματοδότηση με 1,6 εκατ. € για την αποκατάσταση της βιολόγησης και την κατασκευή οριζόντιου δικτύου συλλογής του βιοαερίου, υπ' αυτές τις συνθήκες, δύσκολα θα εγκριθεί και θα ενταχθεί σε νέο πρόγραμμα. Έτσι συμφώνησαν για την άμεση τεχνική επέμβαση στον Βιολογικό ώστε τουλάχιστον να δουλέψουν οι δυο του βαθμίδες, οξυγόνωση και ωρίμανση/καθίζηση ενώ θα γίνουν προσπάθειες να λειτουργήσει και η υφιστάμενη αντίστροφη όσμωση. Σήμερα αναμένεται στο νησί ο Α. Κάτρης, εργολάβος της συλλογής εκμετάλλευσης του βιοαερίου, που θα πρέπει να βυθίσει τους αγωγούς στο κύτταρο και να κατασκευάσει οριζόντα δικτύωση της εξαγωγής των "τσιμινιέρων" ώστε να οδηγήσει το αέριο στην καύση και να... πληρωθεί από την εκμετάλλευσή του γι' αυτές τις υπηρεσίες! Η εταιρεία του είχε συνάψει σύμβαση με τον ΦΟΔΣΑ (;) από τον Μάρτιο του 2013 για την ενεργειακή αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, με τον Δήμαρχο και Πρόεδρο του Συνδέσμου Καθαριότητας Γιάννη Τρεπεκλή. Σκοπός της εργολαβίας, είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενεργείας, από την αξιοποίηση του βιοαερίου και η προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή.
Εάν αποκατασταθεί η στοιχειώδης λειτουργία του ΧΥΤΑ τότε θα μπορέσει να κλείσει η εκκρεμής εργολαβία και ίσως έτσι ν' ανοίξει ο δρόμος και να υπάρξει νέο έργο ώστε να ενταχθεί στο τρέχον περιφερειακό ΕΣΠΑ (5ο ΠΕΠ). Όπως αφέθηκε να εννοηθεί η αποκατάσταση θα πρέπει να πληρωθεί από τον Δήμο και στο πλαίσιο της ικανοποίησης της εκκρεμότητας...
 
Ο έλεγχος στη Λευκίμμη
 
Στο μεταξύ αμέσως μόλις είδε το φως της δημοσιότητας από την Ενημέρωση η δήλωση της προέδρου του Αλεύχιμου, Μ. Κοντομάρη πως δεν έχουν δει τεχνικά συνεργεία ελέγχου στον ΧΥΤΑ στα Μεσοράχια, εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση από την ΠΙΝ, που λέει ότι ο επιτόπου έλεγχος εκεί έγινε χθες! Από την ανακοίνωση: "... Σύμφωνα με την ενημέρωση της Υπηρεσίας στον Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτο, κατά την αυτοψία έγινε αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στο χώρο και φωτογραφική τεκμηρίωση. Επίσης πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος του βιολογικού επεξεργασίας των στραγγιδίων και βρέθηκαν οι δύο από τις τρεις γεωτρήσεις παρακολούθησης, μετρήθηκε η στάθμη και το βάθος τους. Όσον αφορά στον προγραμματισμό των ενεργειών και περαιτέρω ερευνών, θα οριστικοποιηθούν με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των δεδομένων της αυτοψίας και των πορισμάτων αυτής. Ενδεικτικά στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί άντληση των υδάτων του κυττάρου και των δεξαμενών του βιολογικού/αντλιοστασίου ώστε να διαπιστωθεί τυχόν συσχέτιση για την προέλευση του νερού με ταυτόχρονη λήψη δειγμάτων νερού για τη χημική ανάλυση τόσο από το κύτταρο και τις δεξαμενές, όσο και από τις γεωτρήσεις παρακολούθησης και τα πηγάδια".
 
Η Ολοκληρωμένη Διαχείριση
 
Μέχρι το τέλος του χρόνου (και) ο Δήμος Κερκύρας θα πρέπει να ανταποκριθεί στην πρόσκληση ενδιαφέροντος που άνοιξε την Παρασκευή (15.7.16) από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑ) για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων συνολικής χρηματοδότησης (σ.σ. σε εθνικό επίπεδο)  273.062.075 €. Και για να συμβεί αυτό, καθοριστικό είναι να ορισθεί ο χώρος, που θα εγκατασταθεί ο "Ολοκληρωμένη", κάτι που δεδομένων των όσων έχουν συμβεί, δεν θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο.