Το όραμα για σύγχρονες ψηφιακές υποδομές στα Ιόνια νησιά

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης - Προσβάσιμα σε ΑμεΑ τα ΚΕΠ Ιονίων Νήσων σε σύντομο χρονικό διάστημα - Συζήτηση για δημιουργία δικτύου 5G στην Κέρκυρα

16
Ιανουαρίου / 2020

ΑΘΗΝΑ.  Την πρόθεση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα–Τσαγκαροπούλου, προκειμένου η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να γίνει η πρώτη νησιωτική Περιφέρεια με σύγχρονες ψηφιακές υποδομές, μετέφερε στον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργο Γεωργαντά, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ιονίων Νήσων, Δρ.Κωνσταντίνος Καποδίστριας, κατα τη διάρκεια συνάντησης που είχαν την περασμένη Δευτερα, 13 Ιανουαρίου, στο Υπουργείο.

«Στόχος είναι το όραμα της Ψηφιακής Νησιωτικότητας να γίνει πραγματικότητα», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης επισημαίνοντας πως και ο Υφυπουργός εχει ως πεποίθηση ότι πρώτη προτεραιότητα είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας μας και ειδικά οι νησιωτικές μας περιοχές. Ειδικότερα, συμφωνηθηκε πως ειναι αποφασισμένοι να λύσουν το πρόβλημα της διαλειτουργικότητας και της διασύνδεσης ανάμεσα σε διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου και ήδη έχουν γίνει τα πρώτα βήματα. Υπηρεσίες που θα επιτρέπουν στους πολίτες των Ιονίων Νησιών να κάνουν ακόμα και μια απλή αίτηση ηλεκτρονικά απο το σπίτι τους.

Ο Υφυπουργός συνεχάρη τον Αντιπεριφερειάρχη για την πρωτοβουλία και δήλωσε την προθυμία του να υπάρξει συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με στόχο τη διοικητική και ψηφιακή αναβάθμιση της Περιφέρειας, προς όφελος των νησιωτών. Συζητήθηκαν οι νέες ψηφιακές πολιτικές, στις οποίες πρέπει να εναρμονισθούν όλες οι παλιότερες μελέτες που υπάρχουν και στελέχη του Υπουργείου το επόμενο διάστημα θα δώσουν σχετικές τεχνικές κατευθύνσεις.

Παρουσιάστηκε μια μελέτη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων που αφορά στην
προμήθεια εξοπλισμού, στην ανάπτυξη εφαρμογών, στην παροχή υπηρεσιών και στην εκπαίδευση χρηστών προκειμένου να εισπράξει ο πολίτης και οι επιχειρήσεις την απλούστευση διαδικασιών με το Δημόσιο. Όπως βελτίωση συναλλαγών, ενημέρωση επενδυτικών προγραμμάτων και παροχή κάθε είδους ψηφιακής υπηρεσίας για άμεση εξυπηρέτηση. Καθώς επίσης και μια που αφορά Πληροφοριακό σύστημα διοίκησης (M.I.S.) που θα καλύψει τις ανάγκες για συνεχή παρακολούθηση της αποδοτικότητας των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Ο Υφυπουργός παρείχε τη διαβεβαίωση πως άμεσα η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι απαιτείται, ώστε τα Άτομα με Αναπηρία να μη βιώσουν ψηφιακό αποκλεισμό. Το προσεχές διάστημα θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε τα ΚΕΠ των Ιονίων Νήσων να είναι προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρίες.

Επίσης αναφερθηκαν στην δημιουργία ευρυζωνικού δικτύου 5G στην πόλη της Κέρκυρας, για την ψηφιακή της αποτύπωση, διευκολύνοντας με τις τεράστιες του ταχύτητες, τόσο τους επισκέπτες όσο και του κατοίκους.

Συζητήθηκε, τέλος, η δυνατότητα η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να γίνει η πρώτη νησιωτική περιφέρεια όπου θα εφαρμοσθεί σχετικό πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου.

«Αναμενόμενο αποτέλεσμα είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να γίνει η πρώτη νησιωτική περιφέρεια που θα εφαρμοσθεί σχετικό πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου. Το επόμενο διάστημα στελέχη του Υπουργείο θα επικοινωνήσουν μαζί μας και ο Υφυπουργός εξέφρασε την επιθυμία του για επίσκεψη στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων», υπογράμμισε ο ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.