Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Εν κινήσει» - Σεμινάριο ελληνικού παραδοσιακού χορού

Εν κινήσει
17 Ιανουαρίου 2020 / 09:54
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι παραδοσιακοί χοροί Ηρακλής Κέρκυρας διοργανώνουν σεμινάριο με τίτλο «Εν

 Κινήσει» με τον Χαρίτωνα Α. Χαριτωνίδη, την Κυριακή 26 Ιανουαρίου από τις  11:00 π.μ. έως τις 20:00 στο Σολάρι (2ο  χλμ. Εθνικής Παλ/σας).
49100 Κέρκυρα.  Ένα πρωτότυπο σεμινάριο που προσεγγίζει τον ελληνικό παραδοσιακό χορό ως τέχνη και ξεφεύγει από τη διδασκαλία χορών από μια συγκεκριμένη περιοχή. Αποτελεί μια εν κινήσει μελέτη της δομής και της τεχνοτροπίας του, η οποία εστιάζει στην κίνηση και την άρρηκτη σχέση της με τον λόγο (τραγούδι) και τη μουσική, αλλά και με τον εκάστοτε τόπο όπου διαμορφώθηκε και συνεχίζει να διαμορφώνεται. Αποδομώντας και ανασυνθέτοντας παραδείγματα χορών από διαφορετικές περιοχές, θα αναλύσουμε τα στοιχεία εκείνα που χαρακτηρίζουν τα ποικιλόμορφα τοπικά (χορευτικά) ιδιώματα, ενώ θα εξασκηθούμε σε μοτίβα και ποικίλματα/«στολίσματα» που προκύπτουν από τους ίδιους τους χορούς. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν τη δική τους, προσωπική κίνηση μέσα στον κύκλο. Θα μελετήσουμε τον τρόπο που χορεύουμε. Με το πέρας του σεμιναρίου θα ακολουθήσει γλέντι με ζωντανή μουσική.
 
Βιογραφικό Σημείωμα Χαρίτων Α. Χαριτωνίδης

Ο Χαρίτων Χαριτωνίδης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με ειδίκευση στον «Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό». Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην κατεύθυνση «Λαογραφία  - Ανθρωπολογία του Χορού» του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του ΕΚΠΑ και υποψήφιος διδάκτορας στο Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών της ίδιας Σχολής, στο γνωστικό αντικείμενο «Σπουδές στον Χορό».  Έχει διδάξει ελληνικό παραδοσιακό χορό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΣΕΦΑΑ/ΕΚΠΑ, Ουγγρική Ανώτατη Σχολή Χορού), σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, σε ιδιωτικούς φορείς, σωματεία και πολιτιστικούς συλλόγους, ενώ υπήρξε δάσκαλος - εισηγητής σε πλήθος σεμιναρίων χορού στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ισπανία, Γαλλία και Λουξεμβούργο). Από το 1998 δραστηριοποιείται παράλληλα ως μουσικός, παίζοντας πνευστά όργανα της ελληνικής μουσικής παράδοσης (γκάιντα, τσαμπούνα, φλογέρες) σε γλέντια, συναυλίες, παραστάσεις (χορευτικές, θεατρικές, κ.ά.), σεμινάρια και ηχογραφήσεις, συμπράττοντας με διάφορες ορχήστρες και διακεκριμένους καλλιτέχνες. Από το 2006 έως το 2010 έζησε στην Ουγγαρία, όπου εργάστηκε ως χορευτής στο επαγγελματικό καλλιτεχνικό συγκρότημα Duna Art Ensemble και ως δάσκαλος χορού σε χορευτικά συγκροτήματα της ελληνικής μειονότητας. Από το 2015 είναι χοροδιδάσκαλος στο Τμήμα Παραδοσιακού Χορού του Οργανισμού Νεολαίας και Αθλητισμού Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης. Επιπλέον, είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας Εθνοχορολογίας του Διεθνούς Συμβουλίου για την Παραδοσιακή Μουσική (ICTM) με ενεργή συμμετοχή (παρουσιάσεις, άρθρα, ερευνητικές εργασίες) σε συνέδρια και επιστημονικές ημερίδες για τον χορό.
Κόστος συμμετοχής για το σεμινάριο 10€. Κόστος συμμετοχής στο γλέντι 3€.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
 Θα δοθούν βεβαιώσεις  παρακολούθησης του σεμιναρίου. Πληροφορίες: 6972843730


Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.