Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Βάδισε στον... «Δρόμο του Σκουπιδιού» η Μερόπη Υδραίου

Υδραίου Μερόπη
17 Ιανουαρίου 2020 / 15:49

Προχωρά με γρήγορα βήματα η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κέρκυρας με τη ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. και ανοίγει ο δρόμος για τη μεταφορά των απορριμμάτων...

ΚΟΖΑΝΗ.  Άκρως ενδιαφέρουσα και αρκούντως εποικοδομητική χαρακτήρισε την επίσκεψή της στην Κοζάνη και στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. η Μερόπη Υδραίου.

Η πρόεδρος του Φο.Δ.Σ.Α. και Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων μιλώντας στο enimerosi.com εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένη απ' όσα είδε, αλλά κι απ' όσα συζήτησε με τους ιθύνοντες της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ.



«Είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά όλη την διαδρομή που θ' ακολουθήσουν τα σκουπίδια μας. Πώς γίνεται η επεξεργασία τους και πώς τελικά το υπόλειμμα καταλήγει για υγειονομική ταφή στον παρακείμενο Χ.Υ.Τ.Υ. Είναι πολύ σημαντικό που ο χώρος αυτός βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο εργοστάσιο...» τόνισε η Μερόπη Υδραίου, για να προσθέσει:

«Κάναμε βεβαίως και μια απαραίτητη κουβέντα για την προγραμματική σύμβαση, την οποία πρέπει να υπογράψουμε ως Φο.Δ.Σ.Α. με την ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. και η οποία πρέπει προφανώς να περάσει από τα Διοικητικά Συμβούλια αμφότερων των φορέων. Αυτή ακριβώς η προγραμματική σύμβαση θα υπογραφεί άμεσα, αφού πρώτα προχωρήσουμε τάχιστα στην ανταλλαγή των σχετικών κειμένων.
Πρέπει ν' αποσαφηνίσω ότι άλλο κομμάτι αυτή η προγραμματική σύμβαση με τον φορέα διαχείρισης της Δυτικής Μακεδονίας κι άλλο κομμάτι οι fast track διαδικασίες που πρέπει εμείς να «τρέξουμε» τώρα για την απ' ευθείας ανάθεση που αφορά στη μεταφορά των απορριμμάτων...»



Η Μερόπη Υδραίου υπογράμμισε, εξάλλου, στο enimerosi.com πως είναι προτεραιότητα να προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του Φο.Δ.Σ.Α. το ποσό των 42€ ανά τόνο, το οποίο αποτελεί το Gate Fee για τη Μονάδα Επεξεργασίας στην Κοζάνη.

«Πρέπει να εντάξουμε αυτό το κόστος στον προϋπολογισμό του δικού μας φορέα (σ.σ. Φο.Δ.Σ.Α.) όσον αφορά στους περίπου 25.000 τόνους που θα μεταφέρουμε στο εργοστάσιο, να βάλουμε δηλαδή αυτό το ποσό που προκύπτει σ' έναν κωδικό, από τον οποίο θα πληρώσουμε την είσοδο των απορριμμάτων μας στη Μονάδα Επεξεργασίας. Το κόστος της μεταφοράς είναι άλλο κομμάτι, εκεί υπολογίζονται και τα ανταποδοτικά, έχει να κάνει πλέον με τη διαχείριση των απορριμμάτων και ο κάθε Δήμος πληρώνει αναλογικά βάσει των ζυγολογίων, που καθορίζουν και τον όγκο των απορριμμάτων.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι υλοποιούμε με γρήγορα βήματα τη μοναδική ρεαλιστική λύση για το μεταβατικό στάδιο, που θα αφήσει πίσω μας τον εφιάλτη των σκουπιδιών για το νησί μας».



Η Μερόπη Υδραίου, εξάλλου, επισήμανε πως τα στελέχη της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. της τόνισαν ότι έχει, ήδη, κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ο πλήρης φάκελος για την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων της Μονάδας Επεξεργασίας της Κοζάνης, ούτως ώστε στο προσεχές μέλλον το εργοστάσιο να μπορεί να δεχθεί μεγαλύτερη ποσότητα κερκυραϊκού απορρίμματος.



Σημειώνεται ότι στην Κοζάνη εκτός της Μερόπης Υδραίου μετέβησαν και οι Δήμαρχοι Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης και Κώστας Λέσσης, αντίστοιχα, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, Νίκος Καλόγερος, ο πρώην Δήμαρχος Κέρκυρας και επικεφαλής της παράταξης «Κέρκυρα να ζεις», Γιάννης Τρεπεκλής και ο Αναπληρωτής Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Σπύρος Κορωνάκης.