Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση Μπιάγκη για την Αναδιάρθρωση του ΕΦΚΑ Κέρκυρας

Μπιάγκης Δημήτρης
20 Ιανουαρίου 2020 / 09:59

Ο Βουλευτής Κέρκυρας με το ΚΙΝ.ΑΛ. ρωτά -στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου- τον Υπουργό Εργασίας αν διατίθεται να ενισχύσει τη δομή και τη λειτουργία του ΕΦΚΑ Κέρκυρας, αλλά και αν μελετάται αναπροσαρμογή του συνολικού σχεδιασμού για τις δομές του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης

ΑΘΗΝΑ.  Επίκαιρη ερώτηση, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατέθεσε ο Βουλευτής Κέρκυρας με το Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, με θέμα την οργανωτική αναδιάρθρωση του ΕΦΚΑ Κέρκυρας.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου από το γραφείο του Βουλευτή:

«Ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Δημήτρης Μπιάγκης με την υπ’ αριθμόν Α.Π.:391/20-1-2020 Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ιωάννη Βρούτση αιτείται την «οργανωτική αναδιάρθρωση του ΕΦΚΑ Κέρκυρας».

Στην Ερώτησή του, ο Βουλευτής υποστηρίζει ότι: «Η τριετής λειτουργία του ΕΦΚΑ, αποδεικνύει, δυστυχώς, καθημερινά την καχεκτική του λειτουργία και την διαχειριστική του ανεπάρκεια, μετατρέποντας ταυτόχρονα σε πειραματόζωα ασφαλισμένους-συνταξιούχους και εργαζόμενους.

Με την εφαρμογή του ΕΦΚΑ και το σχετικό κατατεθέν οργανόγραμμα από την προηγούμενη Κυβέρνηση, το οποίο δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι πρότινος, η Κέρκυρα, ένας Νομός με μεγάλη οικονομική δραστηριότητα και τεράστιο ασφαλιστικό μέγεθος, αποτελεί την μόνη έδρα περιφέρειας, που εξαιρέθηκε από Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) με την υπαγωγή της στο Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Ασφάλισης Ηπείρου και παράλληλα υποβιβάστηκε από Περιφερειακή Υπηρεσία Συντονισμού & Υποστήριξης (ΠΥΣΥ) σε Τοπική Διεύθυνση ΕΦΚΑ Κέρκυρας, εξισώνοντάς την με την Ηγουμενίτσα και την Άρτα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι στέλνει στα Ιωάννινα για πληρωμή όσους επιθυμούν να πληρώσουν τον ΕΦΚΑ με μετρητά».

Επιπροσθέτως, ο κ. Μπιάγκης αναφέρει ότι:

«Παράλληλα, με τον Ν.4387/2016, από την 1.1.2017 στον Ε.Φ.Κ.Α. μεταφέρεται και υπάγεται και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια και με την ίδια οργανωτική δομή και προσωπικό. Το Κ.Ε.Α.Ο. εποπτεύεται από το Διοικητή του Ε.Φ.Κ.Α. κι εδώ, η Κέρκυρα αποτελεί πρωτοτυπία, καθώς υπάγεται στην Περιφερειακή Διεύθυνση ΚΕΑΟ Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Κέρκυρας, ενώ δεν προβλέπεται ούτε καν η λειτουργία Αποκεντρωμένου Τμήματος ΚΕΑΟ στην πόλη, όπως ισχύει για την Κοζάνη, τον Βόλο και την Καρδίτσα.

Αποκεντρωμένο Τμήμα ΚΕΑΟ διαθέτει και η Καλαμάτα των 70.000 κατοίκων όχι όμως η Κέρκυρα των 110.000 μόνιμων κατοίκων. Πόσο μάλλον, όταν αποδεδειγμένα το 60-70% της δραστηριότητας του ΚΕΑΟ στα Ιωάννινα αφορά την Κέρκυρα και την μεγάλη οικονομική και τουριστική της δραστηριότητα».

Για τους παραπάνω λόγους ζητάει από τον Υπουργό να του απαντήσει ποιό είναι το πλάνο από πλευράς Υπουργείου για την διάρθρωση και τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) Κέρκυρας, όπως επίσης και να του γνωστοποιήσει εάν είναι διατεθειμένο το Υπουργείο να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή του υπάρχοντος σχεδιασμού και στην ενίσχυση της δομής στην Κέρκυρα με το απαραίτητο προσωπικό και όχι προσωρινές λύσεις με περιορισμένες δυνατότητες (προγράμματα ΟΑΕΔ) αλλά και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή που απαιτείται για την υποστήριξη του μεγάλου αριθμού των ασφαλισμένων αλλά και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή».

Σύμφωνα με το άρθρο 130 του Κανονισμού της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του Δημήτρη Μπιάγκη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Πέμπτης 23 Ιανουαρίου.