Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Βραχνάς» για τους Δήμους το κόστος λειτουργίας του εργοστασίου

Απορρίμματα
20 Ιανουαρίου 2020 / 12:20

Τουλάχιστον οι οκτώ από τους συνολικά δεκαοκτώ Δήμους της Ηπείρου κινδυνεύουν με δέσμευση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων λόγω των οφειλών τους

ΗΠΕΙΡΟΣ.  Αντιμέτωποι με το αυξημένο κόστος στη διαχείριση των απορριμμάτων που επιφέρει η λειτουργία του εργοστασίου βρίσκονται ήδη αρκετοί δήμοι στην Ήπειρο. Το γεγονός αυτό αποτυπώνει την έλλειψη προετοιμασίας των ίδιων καθώς οι αναπροσαρμογές ήταν γνωστές εδώ και μία πενταετία περίπου και παράλληλα δείχνει ότι το πρόβλημα το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει εντονότερο. Σύμφωνα με πληροφορίες οφειλές προς το εργοστάσιο έχουν αρκετοί δήμοι της Ηπείρου ενώ οκτώ από το σύνολο των δεκαοκτώ έχουν οφειλές και προς την ΔΕΗ, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει παρακράτηση από τα ανταποδοτικά.

Αυτό κάνει το πρόβλημα πιο έντονο καθώς οι Δήμοι αυτοί κινδυνεύουν με δέσμευση των οφειλών από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.

Το αυξημένο κόστος στη διαχείριση των απορριμμάτων ήταν γνωστό από την ώρα που υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή του εργοστασίου.

Όπως επίσης ήταν γνωστό ότι οι Δήμοι είτε πάνε είτε όχι σκουπίδια στη μονάδα θα πρέπει να καλύψουν την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα που τους αναλογεί. Είτε δηλαδή μετέφεραν σκουπίδια από την ημέρα λειτουργίας του εργοστασίου είτε όχι, καλούνται να πληρώσουν.

Ο πρώτος δήμος που προσπαθεί να ξεκινήσει… επανάσταση είναι αυτός του Νικολάου Σκουφά. Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε να κάνει αγωγή εναντίον της ΔΕΗ η οποία παρακράτησε χρήματα από τα ανταποδοτικά για λογαριασμό της Περιφέρειας Ηπείρου αλλά και να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης, χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί.

Σημειώνεται ότι οι Δήμοι της Ηπείρου ουσιαστικά είναι δεσμευμένοι από το 2013, όταν οι τέσσερις Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου για την κατασκευή του εργοστασίου.

Η σύμβαση αυτή όπως και η σύμβαση της Περιφέρειας με την εταιρία που έφτιαξε τη μονάδα, που αποτελεί συνέχεια ουσιαστικά της πρώτης, έχουν διαμορφώσει πλήρως το τοπίο για τα επόμενα 25 χρόνια!

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες καλείται να κάνει πρεμιέρα ο νέος ΦΟΔΣΑ, που πλέον καλύπτει ολόκληρη την Ήπειρο.

Εν αναμονή του ΦΕΚ για την ίδρυση και την λειτουργία του, καθώς η διαπιστωτική πράξη έχει υπογραφεί, θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη ανοίγοντας το κεφάλαιο των απορριμμάτων και του κόστους διαχείρισης.


πηγή:  Epiruspost.gr