Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υδραίου: Στην Κοζάνη η ετήσια παραγωγή απορριμμάτων της Κέρκυρας

Απορρίμματα
22 Ιανουαρίου 2020 / 17:57
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Με την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων της ΔΙΑΔΥΜΑ, ο φάκελος της οποίας είναι ήδη κατατεθειμένος.

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Στόχος είναι να μεταφέρουμε την ετήσια παραγωγή των κερκυραϊκών απορριμμάτων στη Μονάδα Επεξαργασίας της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. στην Κοζάνη» αυτό είπε η δήμαρχος Μερόπη Υδραίου κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ενημέρωσε το σώμα για τα αποτέλεσματα της μετάβασης της αντιπροσωπείας του ΦΟΔΣΑ Κέρκυρας. Αρχικά,όπως είπε, επισκέφθηκαν τα γραφεία της ΔΙΑΔΥΜΑ, όπου συνάντησαν τον διευθύνοντα σύμβουλο, τον τεχνικό διευθυντή και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Η Δήμαρχος επεσήμανε ότι οι υποδομές που στηρίζουν αυτήν την τόσο σημαντική λειτουργία είναι πάρα πολύ καλές. Από αυτήν την προκαταρκτική συζήτηση ζητήθηκε ως προϋπόθεση να εγγραφούν τα απαραίτητα κονδύλια στον προϋπολογισμό και να συναφθεί μια προγραμματική σύμβαση η οποία θα εγκριθεί τόσο από τον ΦΟΔΣΑ όσο και από τον Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε.
Η αρχική έγκριση όπως είπε, αφορά 24.000 τόνους, πέραν αυτών, εξετάζεται σοβαρά η δυνατότητα να μεταφερθεί το σύνολο της ετήσιας παραγωγής, αφού εγκριθεί η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων που έχει ήδη προωθηθεί από το ΔΣ της ΔΙΑΔΥΜΑ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Κατ' αυτόν τον τρόπο θα γίνει δυνατόν να μεταφερθούν όλα τα παραγόμενα.

Σχετικά με την κοστολόγηση, η Δήμαρχος επιφυλάχθηκε να μιλήσει με νούμερα, γιατί όπως είπε «αν δεν μπουν υπογραφές και σφραγίδες, μπορεί να μην είναι ακριβή 100% αυτά που θα πω. Η σταθερά είναι ότι το ποσό του gate fee είναι 41,92 ανά τόνο, ότι θα πάρουμε αρχικά 24.000 τόνους, ότι θέλουμε να πάρουμε και ό,τι υπόλοιπο παραχθεί μέσα στο 2020, το ίδιο και το 2021, και το 2022 ελπίζουμε όχι και το 2023. Από την ΔΙΑΔΥΜΑ έχει κατατεθεί ήδη φάκελος για την τροποποίηση και επέκταση των περιβαλλοντικών όρων, ακριβώς για να μπορέσουν να δεχθούν και την υπόλοιπη ποσότητα που θα παράξουμε. Ευτυχώς δεν έχουμε ποτέ 70.000 τόνους, όπως είπατε, έχουμε 60 με 65.000 μαζί με την ανακύκλωση. Και ευελπιστούμε να πέσουν κάτω από 40.000 τόνους που θα αναγκαστούμεν να μεταφέρουμε. Με λίγα λόγια όσο πιο πολύ ανακυκλώνουμε τόσο λιγότερα θα μεταφέρουμε και τόσο λιγότερο θα πληρώνουμε. Οι επόμενες ενέργειες είναι να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της προγραμματικής σύμβασης, να έρθει η έγκριση από την Ενιαία Αρχή της fast track διαδικασίας, και θα γίνεται ενημέρωση σε κάθε βήμα.
Όσον αφορά το κόστος επειδή δεν είναι κάτι αποσαφηνισμένο, έχω να σας πω ότι δεν θα γίνει κάποια αναπροσαρμογή στον Δήμο μας για το 2020, τώρα για το 21 και το 22 εδώ είμαστε και θα το συζητήσουμε» κατέληξε η Μερόπη Υδραίου.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Πτυχιούχος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.