Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το ήθος και η αρετή*

editorial
04 Φεβρουαρίου 2020 / 16:48

Η διαχείριση του θέματος ξεπερνάει την υπόθεση αυτή ταύτη. Το αν και κατά πόσο δηλ. πρέπει ή όχι να προχωρήσει η επένδυση στον Ερημίτη.

Η κυβερνητική πρεμούρα αρχικώς, η απίθανη δήλωση Κυρανάκη περί του ενδιαφέροντος και του Αμερικανού προέδρου Τραμπ ακόμα, η εμπλοκή της Αστυνομίας στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με το αποκαλυπτικό έγγραφο του διευθυντή Γιαννούλη προς τον πρόεδρο Γρηγορόπουλο, ερήμην, λέγεται, και εν αγνοία του δημάρχου, συνιστούν μια προκλητική αλληλουχία ενεργειών και δηλώσεων. Ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης, ο ελληνολάτρης Γεωργιάδης, χαρακτήρισε τρίχες κατσαρές την αντίδραση στην επένδυση. Όπως αυτή εκδηλώνεται διαχρονικά από τις περιφερειακές και δημοτικές Αρχές του Μαχειμάρη συμπεριλαμβανομένου! Τρίχες κατσαρές, όπως θα έλεγε άλλωστε και ο Αριστοτέλης στα Ηθικά Νικομάχεια*! Προανήγγειλε μάλιστα νομοθετικού χαρακτήρα παρέμβαση ώστε να ξεπεραστούν οι τοπικές αντιδράσεις, έτσι δηλ. όπως αποκαταστάθηκε η κυβερνησιμότητα στην Αυτοδιοίκηση, κι απέκτησαν αντιδημάρχους τα Διαπόντια, και διοίκηση ο ΣΥΔΙΣΑ.
Εν ολίγοις, επιστρατεύεται, όλο και συχνότερα, η «αυτοδύναμη», κυβερνητική πλειοψηφία για να υπερβεί πολιτικά προβλήματα διοίκησης, καταρρακώνοντας τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης, που δεν περνάει έτσι και τις καλύτερες μέρες της.
Διότι, πώς να το κάνουμε, εάν η τοπική Αυτοδιοίκηση αντιστέκεται στην έτι περαιτέρω εντατική εκμετάλλευση του χώρου ευθύνης της, ποιος έχει το δικαίωμα να την παρακάμπτει, μετερχόμενος κάθε μεθόδου και τακτικής;
Το όλο ζήτημα ηχεί πολύ χειρότερα όταν αφήνεται να εννοηθεί ότι συγκρουόμενα συμφέροντα τα δίνουν όλα ώστε να κριθεί εντέλει η έκβαση της υπόθεσης δια της πολιτικής και κάθε άλλης πλειοδοσίας.