Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι θέσεις της ΛΑ.ΣΥ. Βόρειας Κέρκυρας μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση του Ερημίτη

ΛΑ.ΣΥ.
06 Φεβρουαρίου 2020 / 14:08

Ανακοίνωση εξέδωσε, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της επένδυσης στον Ερημίτη, η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Δήμο της Βόρειας Κέρκυρας

ΑΧΑΡΑΒΗ (ΒΟΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ).  Η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας ανακοινώνει τ’ ακόλουθα σχετικά με το θέμα του Ερημίτη και τις τελευταίες εξελίξεις:

«Α. Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΕΝΙΚΑ

1. Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίησή του ΕΡΗΜΙΤΗ, που έχουν ψηφίσει και υλοποιήσει όλες οι κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ). Διεκδικεί την ακύρωση των νόμων και των αποφάσεων ιδιωτικοποίησής του. Παλεύει για τη μετατροπή του σε περιβαλλοντικό πάρκο ανοικτό και ελεύθερο για το λαό, χωρίς κανένα ανταποδοτικό χαρακτήρα που θα συμβάλει στην κάλυψη  αναγκών αναψυχής και ψυχαγωγίας των ανθρώπων όλων των ηλικιών. Διαφωνεί στο να εκδοθεί οποιαδήποτε διοικητική πράξη που θα διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση και την τσιμεντοποίηση ανεξάρτητα εάν είναι πλήρης ή όχι ο φάκελος με το αίτημα της εταιρείας. Αυτή η θέση παλεύεται χρόνια από τη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» στον ενιαίο Δήμο Κέρκυρας και στην περιφέρεια Ιονίων νήσων, κατατέθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας και θα αποτελέσει ξανά τη θέση μας  όταν τελικά συζητηθεί το θέμα σε αυτό.

2. Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων καλούμε τους εργαζόμενους, τους μικρούς επαγγελματίες και αγρότες, τη νεολαία, όχι μόνο Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, αλλά ολόκληρου του νησιού να σταθούν απέναντι σε όσους θέλουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίηση.  Η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δείχνει ότι η λαϊκή αντίδραση μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Όσο αυτή ενισχύεται και προσανατολίζεται στην αμφισβήτηση της πολιτικής εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων τόσο θα αλλάζουν οι συσχετισμοί και θα ανοίγει ο δρόμος για μεγαλύτερες νίκες.  Παράλληλα δεν μπορούμε να περιμένουμε από τα δικαστήρια δικαίωση. Η τροπολογία του Υπουργού Ανάπτυξης το έδειξε ξεκάθαρα. Οι νόμοι αλλάζουν μέσα σε μια νύχτα για να εξυπηρετήσουν το κεφάλαιο και τα κέρδη του. Νίκη μπορεί να έρθει μόνο από τον αγώνα του λαού.

3. Η πολιτική ιδιωτικοποίησής του ΕΡΗΜΙΤΗ είναι μέρος της συνολικότερης στρατηγικής του κεφαλαίου. Μια στρατηγική η οποία χαράζεται και καθοδηγείται από την ΕΕ και τον ΟΟΣΑ και υλοποιείται από τις κυβερνήσεις αλλά και φορείς στην Τοπική Διοίκηση. Τα επιχειρήματα, για ανάπτυξη – θέσεις εργασίας αποτελούν το απαραίτητο αντιλαϊκό περιτύλιγμα προκειμένου να ξεγελάσουν το λαό και να μειώσουν τις αντιδράσεις του. Η ανάπτυξη που μας υπόσχονται είναι για τα κέρδη των λίγων που βασίζεται πάνω σε παλιά και νέα μέτρα που δυσκολεύουν τις ζωές μας. Την ανάπτυξη αυτή την έχουμε ξαναζήσει και δεν οδήγησε στην ευημερία αλλά στην μεγάλη καπιταλιστική οικονομική κρίση.

Β. ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

- Καταγγέλλουμε την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, η οποία υπήρξε με ενέργειες του προέδρου του ΔΣ. Συνυπεύθυνος για τις συνθήκες αστυνομοκρατίας, ωστόσο, ήταν και ο Δήμαρχος, ο οποίος γνώριζε για την πρόσκλησή τους τουλάχιστον αρκετές ώρες πριν και δεν την αναίρεσε. Η αντίδρασή του την ώρα του συμβουλίου ήταν υποκριτική.

- Χαιρετίζουμε  τη μαζική παρουσία κατοίκων και φορέων της Βόρειας αλλά και ολόκληρης της  Κέρκυρας στη συνεδρίαση. Η παρουσία τους ήταν καταλυτική τόσο για την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων όσο και για την αποτροπή έγκρισης των υψομετρικών, έστω και εάν αυτό έγινε με τη μορφή της αναβολής του θέματος.

- Καταδικάζουμε την απαράδεκτη επίθεση του Δημάρχου προς τους εργαζόμενους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, τους εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και δηλώνουμε ότι η προσπάθεια τρομοκρατίας και σπίλωσής τους δε θα επιτρέψουμε να περάσει.  

Γ. ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

1. Η παράταξη του Δημάρχου διχάστηκε και τελικά οδηγήθηκε σε διάσπαση με την αποχώρηση 5 συμβούλων της βιώνοντας έτσι την πίεση τεσσάρων παραγόντων που επιδρούν στο θέμα του ΕΡΗΜΙΤΗ: της εταιρείας, των ισχυρών ξένων συμφερόντων που έχουν ιδιοκτησίες στην περιοχή, της κυβέρνησης και των λαϊκών αντιδράσεων. Ο Δήμαρχος δεν έχει πάρει ακόμη ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση δεν συγκρούεται συνολικά με την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και τσιμεντοποίησης του ΕΡΗΜΙΤΗ και υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να εγκρίνει τα υψομετρικά γιατί δεν είναι ακόμη επαρκής ο φάκελος. Οι αποχωρήσαντες από την παράταξή του ήταν υποστηρικτές της διευκόλυνσης της εταιρείας.

2. Η παράταξη της ΝΔ (Ασπιώτης) είναι υποστηρικτής της ιδιωτικοποίησης και της τσιμεντοποίησης και ψήφισε τα υψομετρικά στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ενώ πάλεψε να εγκριθούν και από το Δημοτικό Συμβούλιο.

3. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (Βάρελης) ψήφισε τα υψομετρικά στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και πάλεψε να εγκριθούν και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό έχει προκαλέσει και τη διαφοροποίηση μίας Δημοτικής Συμβούλου της συγκεκριμένης παράταξης.
Την ίδια στιγμή η παρέλαση μία σειράς παλιών και νέων εκπροσώπων της Τοπικής Διοίκησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, μόνο ως απροκάλυπτη προσπάθεια εξαπάτησης του λαού μπορεί να εκληφθεί. Η φιέστα των εκλεγμένων και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρύψει ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίστηκε κανονικά η πορεία της ιδιωτικοποίησης και δόθηκαν διευκολύνσεις στην εταιρία μέσω φοροαπαλλαγών!

4. Η παράταξη «ΤΡΑΒΕΡΣΟ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΟΡΡΑ» αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση και τη τσιμεντοποίηση του ΕΡΗΜΙΤΗ. Ωστόσο, η πολιτική «ουράς» και «καλοπιάσματος» του Δημάρχου που ακολουθεί (βλέπε ψήφιση του 1ου προϋπολογισμού της δημοτικής αρχής και του τεχνικού προγράμματος αλλά και το λευκό στον προϋπολογισμό του 2020) εμπεριέχει και ενισχύει αυταπάτες. 
  
Δ. ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

- Συνεχίζουμε τον αγώνα με αυτοπεποίθηση στη δύναμη του λαού. Μπορούμε και πρέπει να σώσουμε τον ΕΡΗΜΙΤΗ.

- Στηριζόμαστε στο δίκιο μας και αντλούμε τη δύναμη μας από αυτό και την ομορφιά της περιοχής που υπερασπιζόμαστε.

- Απαιτούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας να απορρίψουν τα υψομετρικά με πλήρη ή όχι το φάκελο και να πάρει γενική πολιτική θέση υπεράσπισης του ΕΡΗΜΙΤΗ.

- Αντιστεκόμαστε στους εκβιασμούς και τις απειλές. Η επίκλησή τους από δημοτικούς συμβούλους είναι είτε προσχηματική είτε ακύρωση της εντολής που έχουν για εκπροσώπηση του κοινωνικού συμφέροντος. 

- Κατανοούμε ότι ο αγώνας θα είναι σύνθετος και μακρύς. Θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε τρικλοποδιές και υπονομεύσεις. Η κυβέρνηση ήδη επιχειρεί να παρακάμψει το Δήμο Βόρειας Κέρκυρας με νομοθέτημα.

- Αντιπαλεύουμε συνολικά την αιτία που απειλεί τον ΕΡΗΜΙΤΗ, την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, την πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων.

- Καλούμε το λαό να βγάλει συμπεράσματα για τη στάση των πολιτικών δυνάμεων αλλά και για το αδιέξοδο αυτού του δρόμου ανάπτυξης. Να αγωνιστεί για μία ανάπτυξη που στο επίκεντρο θα βάζει την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».


Την παραπάνω ανακοίνωση υπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΛΑ.ΣΥ. στον Δήμο της Βόρειας Κέρκυρας, Κώστας και Αλέξανδρος Ρούσσινος και Μπάνος Βάρθης.