Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αλεξάκης: «Υποχρέωσή μας η διαφύλαξη των εργασιακών κεκτημένων»

«Επτανησιακή Πρωτοβουλία»
17 Φεβρουαρίου 2020 / 08:41

«Αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης να διατηρηθεί η ελκυστικότητα ως τουριστικών προορισμών των νησιών μας και ο ανταγωνιστικός χαρακτήρας τους, σε σχέση με άλλους προορισμούς», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η «Επτανησιακή Πρωτοβουλία» για το ωράριο λειτουργίας των κατααστημάτων

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ανακοίνωση, μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, εξέδωσε η παράταξη «Επτανησιακή Πρωτοβουλία» με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Αλεξάκη, αναφορικά με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

Σύμφωνα με την «Επτανησιακή Πρωτοβουλία» και την ανακοίνωσή της, «Αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης να διαφυλάξουν τα κεκτημένα του εργατικού κινήματος που δυστυχώς σήμερα καταρρακώνονται. 
Αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης να διατηρηθεί, η ελκυστικότητα ως τουριστικών προορισμών των νησιών μας και ο ανταγωνιστικός  χαρακτήρας τους, σε σχέση με άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς».

Επί λέξει η ανακοίνωση της παράταξης με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Αλεξάκη αναφέρει:

«Είναι πραγματικότητα ότι τα τελευταία χρόνια, έχουν παγιωθεί εργασιακές σχέσεις υπεύθυνες για την χειροτέρευση των συνθηκών ζωής εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων.

Τα τεράστια ποσοστά ανεργίας, η δημιουργία μιας «γκρίζας ζώνης» ανεργίας – επισφάλειας με δυσδιάκριτα όρια μέσω της επιδοτούμενης εργασίας με προγράμματα που αποτελούν «ανακύκλωση της ανεργίας», το ξεθεμελίωμα κάθε έννοιας δικαιώματος που έχει επιβάλει το εργατικό κίνημα εδώ και δεκαετίες, τα αμέτρητα περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απολύσεων, ορίζουν μια κατάσταση σύγχρονης δουλείας.

Όλα τα παραπάνω βέβαια, λαμβάνουν χώρα σε τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές που συνεχώς  εξελίσσονται, αυξάνοντας την οικονομική δραστηριότητά τους. Τουριστικές περιοχές στις οποίες λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, ιδιαίτερα κατά τους μήνες αιχμής του καλοκαιριού, δημιουργείται ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη εξυπηρέτησης των παραθεριστών που τις επιλέγουν ως τουριστικό προορισμό.

Σε περιοχές, όπως η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, της οποίας η πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι μεσαίες και πολύ μικρές, σε ποσοστό πάνω από 98%. Αναφερόμαστε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες βγήκαν σοβαρά τραυματισμένες από την κρίση και βάλλονται διαρκώς με τρόπο ανελέητο. Αναφερόμαστε στην ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας η οποία δίνει δουλειά σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, στηρίζει οικογένειες αλλά και την τοπική οικονομία στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης να διαφυλάξουν τα κεκτημένα του εργατικού κινήματος που δυστυχώς σήμερα καταρρακώνονται.

Αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης να διατηρηθεί, η ελκυστικότητα ως τουριστικών προορισμών των νησιών μας και ο ανταγωνιστικός  χαρακτήρας τους, σε σχέση με άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς. Στηρίζοντας ταυτόχρονα την μικρομεσαία επιχείρηση, η οποία από μόνη της θα μπορούσε να λύσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των σοβαρών προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο.

Η “Επτανησιακή Πρωτοβουλία” στο σημερινό περιφερειακό συμβούλιο επικαλούμενη την κατάργηση του 4177/2013 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον 4472/2017, εισηγήθηκε ότι τα καταστήματα άνω των 250 τετραγωνικών μέτρων θα πρέπει εξαιρεθούν από την σημερινή απόφαση για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Εισήγηση η οποία έγινε δεκτή από την πλειοψηφία και πλέον ως απόφαση ενεργοποιεί στην Περιφέρεια μας τους περιορισμούς που έθετε ο καταργημένος νόμος για τις μεγάλες αλυσίδες.

Η «Επτανησιακή Πρωτοβουλία» όπως και σε κάθε θέμα του περιφερειακού συμβουλίου τοποθετείται με υπευθυνότητα, συνέπεια και αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του επτανησιακού λαού, όπως δεσμεύτηκε προεκλογικά.

Δεν υιοθετεί πρακτικές λαϊκισμού, σκοπιμοτήτων, εντυπωσιασμού και πολιτικής και παραταξιακής εκμετάλλευσης των καταστάσεων για να υφαρπάξει την προσωρινή συμπάθεια και την ψήφο των πολιτών.

Η αξιοπιστία και η σοβαρότητα είναι διαχρονικές πρακτικές που με σεβασμό υπηρετούμε».