Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι θέσεις της «Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς» στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο

«Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια»
18 Φεβρουαρίου 2020 / 15:21

Τι λέει η παράταξη με επικεφαλής την Βέρα Κορωνάκη για τα θέματα του Ερημίτη, της κυριακάτικης αργίας στα καταστήματα, τις συνθήκες εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων και την δημιουργία Γνωμοδοτικής Επιτροπής Τουρισμού

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ανακοίνωση, με την οποία δημοσιοποιεί τις θέσεις της, όπως αυτές εκφράστηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, το διήμερο 15-16 Φεβρουαρίου, εξέδωσε η παράταξη «Αντικαπιταλιστική Αριστερά» με επικεφαλής την Βέρα Κορωνάκη.

Αναλυτικά:

* Θέμα Ερημίτη και παρέμβασης κυβέρνησης στην τοπική αυτοδιοίκηση

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ενδεχόμενη επένδυση  στον Ερημίτη γιατί θεωρούμε ότι θα προκαλέσει μη αναστρέψιμη ζημιά σ΄ένα από τα ελάχιστα παρθένα τοπία που έχουν απομείνει στην Κέρκυρα. Το οικοσύστημα του Ερημίτη αποτελεί βιότοπο της βίδρας, σταθμό ωοτοκίας αποδημητικών πτηνών, έχει τη φυσική  βλάστηση του νησιού πριν την αντικατάστασή της από ελαιόδεντρα, που έγινε επί Ενετοκρατίας. 

Στο βυθό της θάλασσας υπάρχει ποσειδωνία, στην οποία οφείλεται το οξυγόνο που διαχέεται στην ατμόσφαιρα, η καθαρότητα του νερού και η διαμόρφωση της παραλίας. Στα σχέδια των επενδυτών υπάρχει κατασκευή λιμανιού, η χρήση του οποίου θα καταστρέψει την ποσειδωνία.

Ακούστηκε από τοποθετήσεις συμβούλων ότι η εκχώρηση και η πώληση της δημόσιας περιουσίας θα βοηθήσει την πατρίδα! Η αγάπη προς την πατρίδα  δεν συνάδει με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου στο όνομα του χρέους και της κρίσης του καπιταλισμού.

Διευκρινίζουμε ότι δεν κάνουμε εκτίμηση  με οικονομικά κριτήρια ούτε συζητάμε για δόμηση του οικοσυστήματος με σεβασμό στο περιβάλλον αλλά μόνο για σεβασμό στο οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητα. Το οικοσύστημα πρέπει να μείνουν ανέγγιχτο, δημόσιο  και ελεύθερο σε πρόσβαση  για το λαό. Προκαλεί θυμηδία ο καθησυχαστικός ισχυρισμός ότι θα καλυφθούν με κτήρια  μόνο 35.000 τ.μ!!! ενώ δε γίνεται λόγος για την πολεοδόμηση 180 στρεμμάτων.

Φυσικά καταδικάζουμε την παρέμβαση του υπουργού ανάπτυξης στο δημοτικό συμβούλιο της Βόρειας Κέρκυρας για το θέμα της κυριότητας των μονοπατιών του Ερημίτη και τη φωτογραφική τροπολογία, που εισηγήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών.

Η τροπολογία αυτή ακυρώνει και ευτελίζει το ρόλο της αυτοδιοίκησης και ζητάμε να καταργηθεί.

Οι τρείς παρατάξεις που αποτελούν την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου δηλώνουν ότι η Περιφέρεια είναι  αναρμόδια για το θέμα του Ερημίτη και παράλληλα βεβαιώνουν ότι οι υπηρεσίες θα μεριμνήσουν ώστε να τηρηθεί η νομιμότητα για την επένδυση, την οποία αποδέχονται, όπως και κάθε επένδυση.

Ποιες υπηρεσίες  θα τα εξετάσουν αυτά και με ποια αρμοδιότητα;

Σχολιάζοντας την παρουσία πολιτών στο δημοτικό συμβούλιο της Β. Κέρκυρας, που δήλωσαν την αντίθεσή τους στην επένδυση, περιφερειακός σύμβουλος χαρακτήρισε τους συμπολίτες μας ως όχλο, παρομοιάζοντάς τον με τον όχλο που φώναζε Σταύρωσον Αυτόν! Άλλος σύμβουλος χαρακτήρισε την αντίθεση στην επένδυση ως δημαγωγία και λαϊκισμό. Οι χαρακτηρισμοί αυτοί προκάλεσαν την έντονη διαμαρτυρία μας, θεωρούμε απαράδεκτο να αποκαλούμε όχλο τους ενεργούς πολίτες που ενδιαφέρονται για τα τεκταινόμενα στον τόπο τους και έχουν δικαίωμα παρέμβασης τόσο στο δημοτικό, όσο και στο περιφερειακό συμβούλιο. Θεωρούμε απαράδεκτους τους χαρακτηρισμούς, δημαγωγία και λαϊκισμό για την έκφραση άποψης αντίθετης στα σχέδια της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην περιοχή της Κασσιώπης υπάρχει ήπια μορφή τουρισμού, υψηλού επιπέδου, δεν υπάρχει ανεργία και η τοπική οικονομία είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο. Ένα ξενοδοχείο 190 κλινών και εξοχικές κατοικίες προς πώληση δεν δημιουργούν 500 θέσεις εργασίας, όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές της επένδυσης. Αντίθετα, η δημιουργία τουριστικού χωριού θα δημιουργήσει απώλεια θέσεων εργασίας στην περιοχή. Οι όποιες θέσεις εργασίας προκύψουν, θα είναι επισφαλείς, με εξαντλητικές συνθήκες δουλείας, όπως συμβαίνει με όλες τις πολυεθνικές εταιρείες.


*  Αίτημα  ξενοδοχοϋπαλλήλων για βελτίωση συνθηκών εργασίας και καταβολής δεδουλευμένων

Στο Περιφερειακό συμβούλιο προσήλθε ευρεία αντιπροσωπεία εργαζομένων και ζήτησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να στηρίξει ψήφισμα που καταδικάζει τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίες και ζητάει την καταβολή δεδουλευμένων από δύο ξενοδοχεία, τα οποία ονομάζονται.

Η αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια και άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης στήριξαν το ψήφισμα ως έχει. Οι παρατάξεις της πλειοψηφίας ψήφισαν κείμενο που  διαμόρφωσαν, έτσι  ώστε να γίνει πιο ήπιο και ζήτησαν να αφαιρεθούν τα ονόματα των ξενοδοχείων.


* Αίτημα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων για κατάργηση της Απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου (Αύγουστος 2018) σύμφωνα με την οποία καταργείται η αργία της Κυριακής για τα καταστήματα  και παρατείνεται το ωράριο λειτουργίας τους από 9μ.μ. στις 12μ.μ. από Μάιο μέχρι Οκτώβριο

Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια στήριξε το αίτημα του Σωματείου. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να καταλύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων που αποκτήθηκαν με αγώνες πολλών ετών, ότι οι εργαζόμενοι χρειάζονται ώρες ξεκούρασης, οικογενειακής και κοινωνικής ζωής, που το ωράριο της Απόφασης τους στερεί. Η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου αποφάσισε τη συνέχιση ισχύος της Απόφασης του Αυγούστου 2018 με την προσθήκη ότι δεν ισχύει για καταστήματα μεγαλύτερα των 250τ.μ.


* Δημιουργία Γνωμοδοτικής Επιτροπής Τουρισμού

Δεν θα συμμετέχουμε στην επιτροπή που θα αποτελείται από μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου και κοινωνικούς φορείς, κυρίως γιατί δεν είχε προβλεφθεί αντιπροσωπεία εργαζομένων στον τουρισμό, η οποία, όπως ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ, προστέθηκε αργότερα.