Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Τατιάνα Σπίγγου πρόεδρος στο «Παρατηρητήριο»

«Παρατηρητήριο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κέρκυρας»
20 Φεβρουαρίου 2020 / 08:31

«Δηλώνουμε ότι δεν έχουμε ούτε πρόθεση, ούτε αρμοδιότητα, να υποδείξουμε στους Δήμους τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα επιλέξουν...» λέει το Παρατηρητήριο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κέρκυρας για το Zero Waste

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ανακοίνωση εξέδωσε το «Παρατηρητήριο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κέρκυρας», με την οποία ενημερώνει για τη νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του, ενώ γίνεται λόγος και για την πολιτική μηδενικών απορριμμάτων (Zero Waste), η οποία θα συζητηθεί στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων.

Καθήκοντα προέδρου αναλαμβάνει η Τατιάνα Σπίγγου, ενώ αντιπρόεδρος θα είναι η Φωτεινή Χειμαριού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση και το νέο Δ.Σ. του «Παρατηρητηρίου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κέρκυρας» έχει ως εξής:

Τατιάνα Σπίγγου                      Πρόεδρος
Φωτεινή Χειμαριού                  Αντιπρόεδρος
Πέτρος Γρηγορίου                   Γενικός Γραμματέας
Κώστας Σαγιάς                        Ειδικός Γραμματέας
Λαμπρινή Κολάγγη                 Ταμίας
Μάδγα Παπανικολοπούλου     Μέλος
Γιάννης Κρητικός                     Μέλος
Μαρία Δρυ                               Μέλος


Αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά για το γεγονός ότι η πολιτική μηδενικών απορριμμάτων αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας.

Η πολιτική μηδενικών απορριμμάτων αποτέλεσε κεντρικό θέμα της
ημερίδας που διοργανώσαμε τον περασμένο Οκτώβρη, όπου καταξιωμένοι ομιλητές παρουσίασαν τόσο τη φιλοσοφία όσο και την πρακτική εφαρμογή του zero waste.

Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την υλοποίηση ενός σύγχρονου τρόπου αντιμετώπισης του προβλήματος διαχείρισης απορριμμάτων με νέες μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, οικονομικές για τους πολίτες και συμβατές με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, σε αντίθεση με τις έως τώρα εφαρμοζόμενες και δρομολογηθείσες.

Ως Παρατηρητήριο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κέρκυρας, δηλώνουμε ότι δεν έχουμε ούτε πρόθεση ούτε αρμοδιότητα να υποδείξουμε στους Δήμους τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα επιλέξουν. Αυτό προφανώς ισχύει και για την πρόταση που είδε το φως της δημοσιότητας από τον οργανισμό Municipal Waste Europe προς του Δήμους της Κέρκυρας.

Το Παρατηρητήριο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κέρκυρας συνεχίζει τη δράση του με βάση τη διάθεση για προσφορά και την αλληλεγγύη των μελών του με σκοπό την μελέτη, προβολή και προώθηση των βέλτιστων μεθόδων διαχείρισης απορριμμάτων με το ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα, την καλλιέργεια συνείδησης για μείωση του παραγόμενου όγκου των απορριμμάτων με άξονες την πρόληψη, την επανάχρηση, την ανακύκλωση, την διαλογή στην πηγή, την ορθή κομποστοποίηση και την προστασία του περιβάλλοντος στην Κέρκυρα».