Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέα επιστολή της Β. Βέρας: Ενδιαφέρεστε ή όχι για το zero waste;

σκουπίδια
21 Φεβρουαρίου 2020 / 16:33
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Νέα επιστολή της Βάνιας Βέρας προς τους τέσσερις δημάρχους Κερκύρας & Παξών. Απαντήστε μέχρι τις 6 Μαρτίου διότι υπάρχουν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι, γράφει!

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Επαναφέρει την πρότασή της για την εκπόνηση και χρηματοδότηση σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων, μηδενικού υπολείμματος, για την Κέρκυρα και τους Παξούς, η γ.γ. της Οργάνωσης Municipal Waste Europe, Βάνια Βέρας. Αυτή τη φορά απευθύνεται και στους τέσσερις δημάρχους Κερκύρας και Παξών με την χθεσινή (21.2.20) επιστολή της, επικαλούμενη και την ενημερωτική για τον σκοπό αυτό συνάντησή της με τον ειδικό απεσταλμένο της Μ. Υδραίου στις Βρυξέλλες Β. Δημουλή. Επισημαίνει το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να χρηματοδοτήσει άτοκα ένα τέτοιο σχέδιο για τα νησιά μας. Η αποπληρωμή του άτοκου δανείου, γράφει, θα προκύψει από την απόδοσης της ίδιας της επένδυσης. Προϋπόθεση για όλα αυτά, να σχεδιαστεί η διαχείριση των κερκυραϊκών αποβλήτων με τη φιλοσοσοφία μηδενικού υπολείμματος, γεγονός που θα αναδείξει τα νησιά σε πρότυπη περιοχή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Στην επιστολή της η Β. Βέρας, γνωρίζει χρονικό όριο για την ανταπόκριση των τεσσάρων δημοτικών συμβουλίων και του ΦΟΔΣΑ σε δυο εβδομάδες με ημερομηνία λήξης της προθεσμίας την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, καθ' όσον έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από άλλη νησιωτική περιοχή, χωρίς να αναφέρονται άλλες λεπτομέρειες. Καταλήγοντας μάλιστα, επαναφέρει την πρόσκληση να γίνουν μέλη της Οργάνωσης,της οποίας είναι γ.γ., οι δήμοι και ο Φορέας διαχείρισης  ώστε να λαμβάνουν τεχνογνωσία εξοικονομώντας χρόνο και οικονομικούς πόρους, πρόσβαση αλλά και στήριξη σε ενημέρωση πηγών για κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όταν υπάρξουν και πάλι ώριμες συνθήκες για την Κέρκυρα. 
 
Η επιστολή
 
Rue d’Arlon 63, B-1040, Brussels - Tel: +32 2 400 10 94
Web: www.municipalwasteeurope.eu
Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020
Αξιότιμη Κυρία Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κέρκυρας και Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων,
Κυρία Μ. Υδραίου,
Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε Βόρειας Κέρκυρας, Κύριε Γ. Μαχειμάρη,
Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε Της Νότιας Κέρκυρας, Κύριε Κ. Λέσση,
Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε Παξών, Κύριε Σ. Βλαχόπουλε,
Αξιότιμη Πρόεδρο του Δ.Σ. και μέλη του Παρατηρητηρίου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κέρκυρας, σε συνέχεια της παρουσίας μου στην ημερίδα που διοργάνωσε το Παρατηρητήριο Απoβλήτων Κέρκυρας τον Οκτώβριο 2019, καθώς και της ενημερωτικής συνάντησης που είχε ο εντεταλμένος συνεργάτης μου κ. Κωνσταντίνος Μαλανδρινός με τον Επιστημονικό Σύμβουλο της Κυρίας Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Βίκτωρα Δημουλή την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020, στις Βρυξέλλες, σας ενημερώνω δια της παρούσας επιστολής ότι: υπάρχει το κατ’ αρχήν έντονο και θερμό ενδιαφέρον από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για πλήρη και άμεση χρηματοδότηση ενός πλήρους σχεδίου εφαρμογής ώστε να κηρυχθεί η περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας (Κέρκυρα & Παξοί) σε πρότυπο νησί για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, στη βάση πάντα ενός σχεδιασμού και εφαρμογής με φιλοσοφία μηδενικών αποβλήτων. Παράλληλα θα γίνει εφαρμογή όλων των σύγχρονων απαιτήσεων που απορρέουν από την οδηγία 851/2018 ΕΕ.
Το τελικό σχέδιο χρηματοδότησης θα ολοκληρωθεί αφού από κοινού σχεδιαστούν και αποτυπωθούν όλες οι ιδιαιτερότητες και εμπειρίες για το νησιωτικό σύμπλεγμα (Κέρκυρα, Παξοί) με την ευρεία φυσικά Δημοτική και κοινωνική συναίνεση. Το τελικό ποσό που θα προκύψει είναι χρηματοδότηση άνευ επιτοκίου. Η αποπληρωμή της χρηματοδότησης είναι μέρος της απόδοσης των έργων και ενεργειών από την νέα αντίληψη της διαχείρισης των αποβλήτων στο πλαίσιο της φιλοσοφίας μηδενικών παραγόμενων αποβλήτων.
Οφείλω να σας ενημερώσω ότι η συγκεκριμένη κατ’ αρχήν πρόταση για την περιοχή, είναι μια ευχάριστη εξαίρεση από μεριάς της ΕΤΕ, καθότι τα ποσά, που σε γενικό πλαίσιο ενεργειών διαθέτει και επενδύει, είναι πολλαπλάσια σε μέγεθος από το εκτιμώμενο συγκεκριμένο σχέδιο. Το προσωπικό μου ενδιαφέρον απορρέει λόγω της ενασχόλησης μου για την βέλτιστη διαχείριση των αποβλήτων και προστασία του περιβάλλοντος από την κάθε είδους ανθρώπινη δραστηριότητα αφ’ ενός και τη διάθεση υψηλόβαθμων στελεχών της Τράπεζας εφ’ ετέρου. Η προσωπική μου, μέχρι τώρα, ανιδιοτελή προσπάθεια σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον της ΕΤΕ είναι θεωρώ προς την σωστή κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος των παραγόμενων αποβλήτων στα δύο νησιά, αλλά καταθέτω και την αμέριστη συμπαράσταση μου και διάθεση να είμαι παρών στο μέλλον όπου με χρειαστείτε για την επιτυχία ενός τέτοιου σχεδίου.
Σας είχαμε ενημερώσει σχετικά για το περιορισμένο σχετικά χρονικό περιθώριο για τη λήψη μιας θετικής, κατ’ αρχήν απόφασης και έχοντας υπ’ όψιν το παράλληλο ζωηρό ενδιαφέρον από άλλους ευρωπαϊκούς νησιωτικούς προορισμούς. Θα θέλαμε επίσης να γνωρίζετε πως έχει, ήδη, προκύψει μια σοβαρή υποψηφιότητα με τα χαρακτηριστικά επιλεξιμότητας που προκρίνει τόσο ο Οργανισμός μας όσο και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στη βάση της κοινωνικής συναίνεσης και συνεργασίας εκπεφρασμένης δια των αντίστοιχων Δημοτικών Συμβουλίων.
Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε ανυπερθέτως για την επιλογή σας (θετική ή αρνητική) μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας έως και την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, καθώς δεν έχουμε τη δυνατότητα περαιτέρω αναμονής εξαιτίας της προαναφερόμενης υποψηφιότητας και ενδιαφέροντος.
Σε κάθε περίπτωση μπορείτε δια μέσου των Δήμων σας ή/και του οικείου σας ΦΟ.Δ.Σ.Α. να γίνετε ένα από τα μέλη του συνδέσμου Municipal Waste Europe, να λαμβάνετε τεχνογνωσία εξοικονομώντας χρόνο και οικονομικούς πόρους καθώς και να έχετε πρόσβαση αλλά και στήριξη σε ενημέρωση πηγών για κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όταν υπάρξουν και πάλι ώριμες συνθήκες για την Κέρκυρα. Στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση,
Με εκτίμηση,
Βάνια Βέρας
Vanya Veras
Secretary General 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.